12 Ağustos 2010

ALADAĞLAR- MANGIRCI KUZEY DUVARINDA YENİ ROTA ‘MANGIRCI CLASSİC’ 2010

7.jpgmangirci.jpgaladag-mangirci-2010-13.jpgmangirci-6.jpgmangirci-1.jpgmangirci-2.jpgmangirci-4.jpgmangirci-7.jpg

Bu hafta Aladağlar’daydım (ne sürpriz ama!) ve dostum Uğur E. Alkan (yani Alkanzar) ile beraber Mangırcı Dağı’nın kuzey duvarında yeni bir rota çıktık. Aslında rota yeni olmayadabilir çünkü bu yüzde birbirini kesen o kadar çok rota var ki, kim neyi çıkmışın  hesabını doğru yapmak gerek! Duvarın otlu sete çıkan bu cenahında 1992 Rus (Alex- Luba) rotası, 1994 Palut /Kürüz rotası, oldukça sağda geçen senelerde Çağlar Bıldırcın ve Süleyman Vardal tarafından çıkılan ‘Hasat Zamanı’ rotası.. Ama  mühim olan ne? Spor dostluk kardeşlik yani güzel tırmanış! Değil mi yani? ‘Yes’ derseniz okumaya devam ey ahali…

Rotamız 7 ip boyu ve 400 metre kadar yükseklikte, genelde IV+, V, kilit ip boyunda VII- derece zorlukta, tutarlı bir hat izleyen ve adını ‘Mangırcı Classic’ koyduğumuz bir rota. Niye Mangırcı klasiği?  Çünkü tipik bir Mangırcı kuzey duvarı tırmanışı olarak, giriş ip boyları çürük ve kolay, çıkış ip boyları zor ve sağlam da ondan!

Dostum Uğur ile daha uzak bir tırmanış yerine, hesapta kolay  ulaşılacak bu dağı seçtik. Tüm Türkiye 40 C sıcakta kavruluyordu ve bizde nasibimizi alıyorduk.. 2 saatlik terletici bir patika ve çarşak tırmanışı bizi kuzey duvarının (o an güneşte yanıp kavrulan) tabanına ulaştırdı. Ve ilk ip! Dev mağaranın  sağ kıyısındaki kulvar- baca- çatlak sistemlerini izleyerek çıkmaya başladık. Kolay olabilecek dik  bacamsı çatlak etaplarında düşmeye hazır duran dev kaya bloklarına değmemek için ‘gutter ballet’ hesabı kıvrandık ve dereceler kaçınılmaz olarak arttı! Çürüklük tadımızı zaman zaman  bayağı kaçırdı ama IV, V derece zorlukla ilk üç ip boyunda duvarı yatay bölen dev otlu sete vardık ve ipi toplayıp 100 metre kadar basit tırmanışla yeniden duvara birleştik. Güzel, adeta betondan dökülmüş bir baca ve devamındaki kısa, boşluklu travers bizi duvarın üst kısmındaki sarı kulenin üstünde uzanan bariz gri dihedrala ulaştırdı: kilit etap! Uğur VII- dediğimiz bu kızıl- sarı renkli süper sağlam dik dihedral- çatlak sistemini lider gitti. Boşluklu ve zor! Ve son bir güzel, betonvari slab’ı tırmanıp bizi güneşten ayıran sırta çıktık. Rota toplam 5 saat sürmüştü. İşte popüler Mangırcı kuzey duvarında bir başka rotanın daha hikayesi…

Mangırcı kuzey duvarı ile ilgili daha çok bilgi için: www.tirmanis.org

A NEW ROUTE ON MANGİRCİ NORTH WALL, ALADAĞLAR

This week i was back at Aladag (what a surprise) and with my partner Uğur E. Alkan we climbed a new route on the ever popular north wall of Mangirci Peak (2900 m), which we called ‘Mangirci Classic’, due to rotten but easier entry pitches and harder but very solid exit pitches. Rightly so. İn this bastion of  the  wide and high rock face, there exists  some routes: 1992 Russian route (Alex/ Luba), 1994 Turkish Route (Palut/ Kuruz), the recent ‘Hasat Zamani’ (Bildircin/ Vardal) and our route. To be precise, the route may not be brand new but it is certainly a coherent line, 7 pitches long with 400 m. height from the bottom and a general difficulty of IV, V with a crux of VII- grade UİAA.

Well, it was a day from hell due to the blazing sun, with temperatures reaching 40 C allover Turkey.  Anyhow we reached the bottom of our route by a huge cavern at left hand side, and begin climbing a ridge feature by some gully- crack systems. The broken, rotten nature of the rock sometimes gave us the creeps and the grades gradually got harder due to our excessive attempts to avoid touching some huge blocks inside the chimneys and on the face.. But within 3 pitches of  moderate climbing, some of it on an outstanding grey solid dihedral, we reached the huge grassy ledge dividing the wall horizontally.

Time to coil the rope- we walked 100 m. up easy rocks to the beginning of the upper headwall.  A concrete hard, beautiful chimney and a small, exposed right traverse brought us to the crux pitch: a skyline dihedral and a vertical crack bisecting the wall.. Ugur led the pitch finely, and we graded it VII-.. On red- yellow rock, the best climbing ever! Then, a concrete solid  slab led to the ridge and the finish of the route. The route took us 5 hours- another route on the wall.

Bu yazı yorumlara kapalı.