MT. KENYA ve KİLİMANJARO ÇIKIŞLARI, 2011
Yazdan kışa dönüş! Şort ve tişörtten, Türkiye’nin soğuğuna..
2011 ocak ayının sonudan beri, iki haftadır Doğu Afrika’daydık ve iki ayrı grup halinde Kenya’nın en yüksek dağı olan Mt. Kenya (4985 m)’ya ve Tanzanya’nın ve Afrika kıtasının en yüksek dağı olan Kilimanjaro (5895 m)’ya tırmandık . Öncelikle Kenya’nın en önemli vahşi yaşam parkı olan Masai Mara’da gezip safari yaptık ve aslan, çita, fil, su aygırı, zebra, zürafa dahil, 30’dan çok Afrika’ya has yaratığı gözlemledik. Safari, Afrika’da mutlaka yapılması gerek bir aktivite.
Buradan sonra 7 kişilik bir ekip halinde, volkanik ve kayalık bir dağ olan, tam ekvator çizgisinde yeralan ve Kenya’nın en yüksek dağı olarak tanınan Mt. Kenya’nın Lenana zirvesine tırmanarak, 4 gün ve 52 km süren bir trek yaptık. Yol üzerinde Mango ve Avokado gibi oraya has güzel meyveler yeme imkanı süperdi. Mt Kenya çok miktarda endemik bitkisi ve özel hayvan yaşamı ile değerli bir dağ, özellikle de senecia ve lobelia bitkileri dağa kendine has, dünyadışı bir peyzaj veriyor bence. Rotada Nanyuki kasabasından başlayarak Naro Moru kapısından girdik ve Old Moses Kulübesi (3300 m)’nden Liki ve Mackinder vadileri üzerinden, dağın kuzeybatısındaki Shipton kulübesine vardık (4200 m) Buradan günübirlik yürüyüşlerle yükseğe uyum için Hausberg Col ve tepesine (4620 m) çıktık. Sabah erken saatte Mt. Kenya’nın en kolay çıkılan kayalık zirvesi olan Point Lenana’ya tırmandık (4985 m)ve dağı kuzeydoğudaki Chogoria boğazı üerinden, maceralı şekilde terkettik. (ekip: Nurcan Demirel, Alattin Demirel, Berrin Yıldızoğlu, İbrahim Kaplan, Gülşen Ördek, Ali Haydar Elveren ve ben). Mount Kenya mükemmel bir dağ, teknik kaya ve buz tırmanışı için mutlaka dönmek niyetindeyim!
Kenya Dağı çıkışı ardından bu güzel dost grubundan bazı kişileri Nairobi’den yolcu edip, bazı başka arkadaşlarımızı ekibe katarak, Namanga sınır kapısından Tanzanya topraklarına geçtik.
Tamamı Tanzanya’da bulunan Kilimanjaro, Afrika kıtasının en yüksek zirvesi. Kısa adı ile ‘Kili’ dünyada tek başına duran en iri dağlardan biri olarak biliniyor ve ‘Yedi Zirveler’den biri olduğu için çok revaçta bir dağ.. Dağa çıkarken farklı zeminlerden ilerliyorsunuz: cangılvari orman, yüksek çalılık, alpın çayırlar, taş- toprak ve buzul arazisi. Bu ünlü dağın üzerinde toplam 6 gün geçirdik ve güney yamacındaki Machame kapısından (1800 m) başlayıp 100 km kadar yürüyerek, Machame kampı (3000 m), Shira kampı (3800 m), Barranco kampı (3800m), Barafu Kampı (4600 m) üzerinden, Doğu yüzünden yürüyerek 11 kişi zirveye ulaştık. Kilimanjaro teknik olarak kolay, sadece yürüyüşle çıkılan bir dağ olmasına karşın, doğu yüzündeki rotası uzun ve soğuk; ama Doğu Afrika’nın gündoğumunu zirveden seyretmek zevkli oldu. Tek mesele, dağın popüler olmasından kaynaklı bir kalabalıktı; zirveye 4 şubat sabahı muhtemelen 100 kişi ulaştı!! Böylece Kilimanjaro’nun zirvesine, 2006 yılında Fenerbahçe bayrağını taşıdığımız ilk seferden sonra ikinci sefer çıkmış oldum; beraber gittiğimiz dostum Mustafa Kalaycı’nın ise 5. Kili zirvesi oldu! (ekip: Mustafa Kalaycı, ben, Nurcan Demirel, Gülşen Ördek, Berrin Yıldızoğlu, Zeren Altınok, Ozan Erkan, Abdullah Gündüz, İbrahim Kaplan, Fırat Öztürk, Ulaş Öztürk)
İniş rotamız daha farklı, kısa ve hızlı bir rota olan Mweka rotası üzerinden oldu ve 1700 metredeki Mweka kapısından dağı terkettik. Tabii ki Kilimanjaro birası içerek zirveye çıkışı uygun şekilde kutladık:-) 1300 metredeki Moshi şehrinde kalıp Nairobi’ye ulaştık ve hafta başı Türkiye’ye geri döndük. �
TWO WEEKS IN AFRiCA: MT: KENYA AND KİLİMANJARO CLIMBS..
Last two weeks we had an excellent holiday in Africa, combining the ascents of Mt. Kenya in Kenya and Kilimanjaro in Tanzania. After a nice session of safari in Maasai Mara, where we observed wild game in its original habitat, we went on to a 5 day trek in Mt. Kenya, the highest peak in Kenya, at around 5000 metres. Summiting one of the lower peaks called Point Lenana (4985 m), we passed on to Tanzania with additions to our team and starting from the town of Moshi, entered Kilimanjaro national park thru Machame Gate. In total we walked almost 100 km in the Kili, and summitted the mountain through the much popular east face, which is a non-technical walk-up, but quite cold and windy. 5895 metre high summit of Kili is a round ridge with a view of the crater hole and stunning East African dawn views. This was my second ascent of Kili, after my first time there in 2006.
Bu yazı yorumlara kapalı.