2 Ekim 2020

ALADAĞLAR-CIMBAR KANYONU-YENİ GELENEKSEL KAYA ROTASI ‘BERGFÜHRER’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Ercan S. Kolbakır)

Aladağlar’ın Cımbar kanyonu girişinde enteresan bir geleneksel kaya rotası çıktık, sevgili dostum Ercan Selim Kolbakır ile, 14 eylül 2020 tarihinde, kısa bir akşamüzerinde. ‘Bergführer’ yani Almanca ‘dağ rehberi’ adını verdiğimiz rota, aslında tam olarak bir dağ rehberinin müşterisini götürüp tırmandırarak eğitebileceği zevkli ve güzel bir güzergah, kısa, sağlam ve keyifli bir kaya tırmanış rotası, hiç zor da değil. 100m ve 2 ip boyu uzunlukta, geneli IV+, bazı kısa etaplarda V derece kaya tırmanış zorluğuna sahip olan bu rota, Cımbar boğazı girişinden 250m kadar içeride, sağ duvardadır; tepesinde  ‘bayrak direği’ olan kayalığa uzanan belirgin otlu kayalık sağ çarşağın hemen ardından başlayan sırt-kulededir. Daha önce temmuz ayında burada, bu sırtın arka yüzü ve devamından en tepeye uzanan ‘Hederrid’ adını verdiğimiz bir rota çıkmıştık, bu ‘Bergführer’ rotası da ona yakın ama tamamen farklı bir yerde, ayrık kuleye çıkan bir hat oldu.
Velhasıl, rota belirgin kaya kulesinin kuzeye bakan sağlam, masif sırt/yüzünü izliyor ve hemen kulenin tabanındaki taşlı çarşaktan  tırmanış başlıyor; sollu yükselen kolayca bir rampa ile rotaya giriliyor. Bunun ufak bir kılçık ile keskin, biraz kırık ve çürük bir duvara dayandığı yerde hemen arka soldaki kaya baca-çatlağından oluşan dik kulvara geçiliyor ve bu etap, küçük bir omuzla dar bir sete çıktığı yere dek tırmanılıyor, kulecik tabanındaki bu sette, harika çatlaklarda  istasyon (1.ip: IV+, V 50m). İkinci ip boyu bu kuleciğin dikey sağlam sol çatlağında zevkli  etap tırmanış ile başlıyor (V, ara emniyet iyi) ve ulaşılan sivri, küçük omuzdan kısa bir dik etap zor, masif kaya omzu ile (V-, belki V, ara emniyet sınırlı) devam ediliyor. Ulaşılan dar setcikten doğrudan yukarı uzanan baca-çatlaktan dik tırmanılıyor (6-7m kadar sağda masif duvarı bölen dikey çatlak baca var), bu etabın ulaştığı kısa duvar tabanındaki kumsaatinde kalın ip bıraktık. Devamında kısa bir slab ile (sağdaki iri, gevşek çürük blok rahatsız edilmeden) üste geçiliyor (IV+, ara emniyet kıt) ve yüzü önce sollu, sonra sağlı bölen çatlak- oluk ile kulenin tepesine çıkılıyor, baba istasyonu (2.ip: IV+, V 50m)

Kuleden iniş aslında oldukça rahat: arkaya sola serbest, emniyetli tırmanış ile (III, 30m) uklaşılan otlu, kayalık dar sette, sola inen kulvarın tepesinde iri bir keskin babadan (kalın ip halkası bıraktık) iple 25m iniş, sizi ‘Hederrid’ rotasının başlangıcı olan sete indiriyor. Buradan da 60-70m kadar setli kayada, kulvar boyunca basit tırmanışla (II, bazen III) boğaz tabanına iniliyor.

Toplam 1 saat süren bu tırmanışın geneli  kaliteli  ve sağlam kayada, homojen zorluktadır ve arasıra dik, boşluklu etaplar sunmaktadır.  İnişin hızlı ve kolay, az zahmetli olması da önemli bir artıdır; Cımbar içinde yaklaşımı yakın, kayaya alışmak için ideal, zor olmayan bir çok ip boylu geleneksel rotadır, tavsiye edilir! Tırmanışta en az 50 metrelik  tek veya çift ip kullanmanızı öneririm,  standart set kaya donanımı yeterli olacaktır. Kaya bol emniyet noktası sunan karakterde olduğu için sikke kullanmaya gereksinim pek yok.

Ne diyelim, selam olsun dağ rehberlerine! Ve teşekkürler Ercan dostum.

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.