2 Ekim 2020

ALADAĞLAR-CIMBAR KANYONU YENİ GELENEKSEL KAYA ROTASI ‘NÖROTOKSİN’

(Fotoğraflar: Ercan S. Kolbakır, Tunç Fındık)

Aladağlar- yine Aladağlar, yeni bir Aladağlar, bitmeyen Aladağlar! Evet, sevdiğimiz mekan Aladağlar’da, bu sefer tamamen farklı bir durum için gittiğimiz Demirkazık dağevi yakınındaki Cımbar kanyonunda, bir haftada ufak ufak beş yeni geleneksel yeni rota açtık, farklı dostlarımla. Bunlardan ilk ‘Nörotoksin’ oldu. Sevgili eski dost Ercan S. Kolbakır ile, 12  eylül 2020 tarihinde açtığımız bu rota 120 m ve 3 ip boyu uzunluğunda, maksimum VI+ derece zorluğundadır ve CImbar boğazı girişinden 60m kadar içeride, sağ (kuzey bakışlı) duvardadır.

Şimdi, bu boğazın girişi yıllardır federasyonun eğitim alanı idi ve her bildiğim federasyon eğitmeni burada rota tırmanmıştır. Buradaki birkaç gelenekseli biliyorum, bazıları artık boltlu rotalar halinde, ancak birkaç ip boyu olan rotalar tam bir bilinmezlikti ve kimin ne çıktığı, dereceler vb.. tam anlamıyla tanımsızdı. Bu sefer burada yaptığımız  tırmanışlarla bu durumu biraz olsun çözümleyebildim (bakınız genel topo) ve bazı tanımlar bulabildim. Sözkonusu sağ yüzde şu anda toplam üç adet çok ip  boylu rota vardır (soldan sağa: ‘Kültür-Fizik’, ‘Cımbar 101’ ve bu sefer tırmandığımız Nörotoksin’) Arada da, Hasan Hüseyin Boğaz dostumuzun verdiği bilgiler ile olan tek ip boylu, istasyonları boltlu  geleneksel rotalar ile bizim eklediğimiz tek ip boylu tırmanışlar var. Nihayet!

Bu durumda, gelelim ‘Nörotoksin‘e: bu tırmanış, sağ duvarda Zorbey dostumuzun açtığı istasyonu boltlu ‘Cımbar 101’ rotasının olduğu ufak girintinin sağ tarafından başlar. ilk ip boyu girintinin sağ kıyısındaki slab ve baca-çatlaktan devam ederek sete çıkar ve drotanın devamı daha zor olan zirve duvarına girerek sırta ulaşır. Rotanın kaya kalitesi genel olarak iyi ve ara emniyet durumu da gayet iyidir.

İlk ip boyu bir kaya rampacığı ile (bakınız rota  topo) başlar ve kısa baca çatlak ile güzel bir slab etabına çıkar. Devamında bu slab etabı, sağ üstte kalan baca-çatlak girişine sağlı yükselen   traversle (ara emniyet kıt) devam edilir  ve zor geçişle baca-çatlağa girilir (VI-). Baca çatlak bitimine dek devam eder (ara emniyet iyi) ve sağlı sırt ile belirgin sete ulaşılır; sette istasyon için iri kumsaatinde kalın ip bıraktık (1.ip: VI- 45m)

İkinci ip boyu hafif sollu kolay kayalardan başlar ve  sağlam sayılır etapla (IV- ara emniyet sınırlı) , zirve duvarı tabanındaki otlu sete varır (2.ip: IV- 35m). Üçüncü ip boyu ve kilit etap zirve duvarıdır,  setten öncelikle bir bloğun sırtı olan  rampa, ardından zirve duvarını önce sağlı, sonra sollu bölen güzel  ince çatlaklar ile yükselinir (ara emniyet iyi) . Ardından boşluklu tırmanış veren bacamsı dik çatlak hattı ile (ara emniyet aralıklı ama iyi)  ulaşılan kulecik (kumsaatinde kalın ip var) üzerinde zor hamle ile hafif sağlı slab tırmanılır (ara emniyet kıt, VI+, üst köşesinde diagonal  sikke var). Bu etabın sonunda setli geçişlerle üstteki sırt hatıının hemen altında kalan  otlu, iyi bir sette istasyona varılır; dev kumsaatinde kalın ip var (3.ip: VI+ 35m). İniş arka yüze, sırttan aşağıya önce basit tırmanış (II) ve ardından çarşakta yürüyüşle, boğaz girişine 10-15 dakikada  sıkıntısızca yapılabiliyor.

Kısa bir akşamüzerine sıkıştırdığımız ve son etabı günbatarken kızıllık içinde tırmandığımız bu rota zevkli ve boşluklu geleneksel tırmanış veren, geneli şaşırtıcı derecede sağlam, biraz olsun otluluk sıkıntısı olsa da genelde dertsiz bir hat. Toplam 2 saat süren bu tırmanış için bu sefer tek ip kullandık, malzeme olarak  ise tam iki set yaylı tıkaç (mikro boy dahil camalot ve totemcam), telli stopper takozları, bol uzun perlonbant kullanmak gerekiyor. Sikke gereken tek yere zaten çaktım ve bıraktım, o yüzden çok sikke taşımaya gerek yok, zaten rotada kilit etap haricinde ara emniyet sıkıntısı yok. Kısaca; dağevine yakın, tavsiye edilebilecek kadar güzel bir geleneksel hat oldu.

Teşekkürler Ercan dostum!

 

Bu yazı yorumlara kapalı.