7 Ağustos 2020

ALADAĞLAR-CIMBAR KANYONU YENİ GELENEKSEL ROTA ‘BİZİM MEHMET’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Arda Türegün, İkra Tülek)

Aladağlarda 10 gün, 10 günde farklı dostlarla, farklı yerlerde ve uzunluklarda 7 yeni çok ip boylu geleneksel duvar rotası.. kısaca, bu son haftada tam sevdiğim ve istediğim şeyi yaptım!

Aladağlar’daki bu ilk günümüz olan 25 temmuz 2020 günü öğleninde, uzundur Cımbar kanyonunda aklımda olan bir tırmanışı sevgili genç dostlarım Arda Türegün ve İkra Tülek ile hepberaber gerçekleştirdik: Cımbar kanyonu sol kolun sol duvarda, Cımbar çataldan karşıda (uzakta solda) gözüken ve boğazı kesen  belirgin kulenin batı duvarında yeni bir rota. ‘Bizim Mehmet’ adını verdiğimiz bu rota, boğazın tabanından 300m irtifa farkına sahiptir ve toplam 200m ve 4 ip boyu, maksimum  VI+ derece zorluk içermektedir. Bilgi için, bu kulenin güneye dönen duvarında 1993 yılında Fransızlar Denis ve Pascal tarafından  açılan boltlu alpin spor rota ‘Küçük Nicholas’ bulunuyor, bizim rota da bu belirgin, boğazın sol kolunu döndüren kuledeki ikinci rota olmuştur.

Rotanın tabanına Cımbar kanyonu ağzından 30 -40 dakika kadar trek yapmak gerekiyor ve çataldan sol kola girince, patikadan 100m kadar basit tırmanış ile (slabda II, bazen III)  bu çok belirgin kulenin tabanına giren dikleşen kazankaya (slab) etaplarının tabanına geliniyor. İlk iki ip boyu bu gri-siyah, temiz, beyaz su akış izleriyle bezeli slab yüzde iken, son iki ip boyu ise kulenin vertikal batı duvarını doğal hattan tırmanıyor.

1.ip: Temiz ve zorca girişli, siyah-füme renkli, beyaz su izleriyle bezeli slabdan giriliyor (V-, ara emniyet bu kısa etapta yok gibi, ancak kaya çok sağlam). Etap, üstte devam eden baca-çatlaklar  (IV-) ve nihayetinde temiz bir slab sırtına (IV)  çıkıyor; ip boyunun sonunda slab sırtının üst kısmında  dar ve eğimli sette istasyon (kumsaati var) V-, 60m

2.ip: Slab sırtının devamı (IV) ardından rota, sağdan sola  dikeylik ile bölük dikey duvarı tırmanarak (V+, ara emniyet sınırlı, kaya sağlam) tepedeki daralan sırtın bloklu kayaları arasına giriyor; üst kısımdaki dikey batı duvarı tabanında,  güzel bir terasta istasyona varılıyor (baba var) V+ 50m

3.ip: Kilit etap! Terastan doğrudan duvara  giren dikey çatlak ile başlanır (VI-, ara emniyet iyi, kaya sağlam) ve bunun ikiye ayrıldığı yerde sağlı çatlak takip edilerek (sol taraftaki rampa devamında  çürük iri bloklar var!)  sığ setteki ardıç ağacı altına çıkılır. Buradan dikey uzanan  baca-çatlak ve devamındaki sollu  dik yüzey-köşe ile (VI, ara emniyet var, şahane etap!) iki ardıç ağacının (alttaki kuru!) olduğu, belirgin sarı tavan-negatifin altındaki  eğimli dar terasa tırmanılır. Bu noktada, tavanın sol kıyısında kalan kısa ama zor  negatif layback köşe-çatlak (VI+, ara emniyet iyi)  ile, üstteki dar bir sete çıkılıyor; VI+ 45m

4.ip: Dikey uzanan belirgin baca-çatlağa giden dik, boşluklu yüzey ile girilir (VI-, kısa zor etap) ve sollu yükselen travers ile devam eden rampayla  10m kadar ötedeki, iri ardıçın tabanına çıkan kısa duvar (V+) tırmanılır.  Setli yapıda hafif sollu tırmanışlar  ile kulenin zirvesine varılır, VI- 35m

Kulenin tepesinden kuzeydeki platoya 50-60m kadar basit tırmanışla (II, bazen III) bir keskin çentik geçilir ve platoya varılır. İniş platodan batı yönde  yürüyerek, 1 saat içinde Cıumbar kanyonu ağzına doğru yapılıyor (ayakkabıları taşımak gerekli!). Bizim tırmanışımız toplam dört buçuk saat kadar sürdü.

Malzeme olarak 60m çift ip, standart iki set  friend/camalot seti (iki yumruk boyutu friend dahil), telli takoz seti ve bol uzun perlonbant kullandık; kaya kalitesi ve emniyet imkanı iyi olduğu için taşıdığımız sikkeleri kullanmaya gerek kalmadı.

Yorum olarak: Son derece sağlam ve masif yapıda kayada, dik, zevkli, boşluklu ve emniyet imkanı hep yeterli  bir geleneksel rota oldu; kilit ip boyu özellikle enfes tırmanış sunuyor, ancak her ip boyu güzel. Tavsiye ederim!

Ve de, tırmanışı yaptığım dostlarıma teşekkürler; mühim olan beraberce, eğlenerek çıkmaktı. Şimdi bakalım sırada neler var?

Tırmanış ve kaya ile  kalın!

Bu yazı yorumlara kapalı.