13 Eylül 2019

ALADAĞLAR- DİPSİZGÖL BÖLGESİ YENİ GELENEKSEL ROTA ‘MİNİSARP’

(Fotoğraflar: Burak Gürer, Ali Çekematma, Tunç Fındık)

Niğde-Aladağlar’da öncesinde eşim Nurcan ile bir hafta gezip kamp yaptıktan sonra, Zirve Dağcılık Gaziantep ekibi ile beraber, bir sefer daha Aladağlarda idim. Bu iki tırmanış gününe sahip seferde amacımız, havalar elverirse (ee, artık eylül, soğuklar başlar!)  biraz teknik tırmanış yapmak idi ve ilk etapta kısa sayılır, kayaya ısınma sağlayacak, kampa pek uzak olmayan ve inişi kolay bir rota çıkmak istiyorduk, tercihen de yeni bir çıkış.. Böylece, önceki hafta biraz bakınmamın sonucunda, Dipsizgöl çanağının sağ tarafındaki doğuya bakışlı duvar bandında yeni bir çok ip boylu geleneksel rotayı, tırmanış arkadaşlarım Burak Gürer ve Ali Çekematma ile beraber 6 eylül günü tırmandık. 180m ve 3 ip boyu uzunluktaki rotamıza verdiğimiz ad ‘Minisarp’ oldu, zorluk ise III+, IV- dereceler civarındaydı.

Bu rota, Kocasarp kuzey duvarının tabanındaki kuzey buzul çanağının sağ tarafındadır ve tabanına Dipsizgöl’den 15-20 dakika çarşakta yürüyüşle ulaşılıyor.  Bu sarı-gri, aşırı dik olmayan, birçok yerde döküntülü setler sunan  slabımsı yüzde bazı  devamsız baca- çatlak hatları vardı, biz de bunlardan birine girdik. Tırmanış dik, sağlam bir slab etabı ile başlıyor (III+) ve vardığı sette sollu yükselen slab etabı ile (III, III+) bir sete, belirgin çatlağın tabanına varıyor (1.ip: III+ 65m). Ardından bu zevkli, belirgin dikey doğrultulu çatlak çıkılıyor (IV- 15m kadar) ve çürükleşen, dikkat gerektiren kaya kulvarı (III+)  ile, bir slaba varılıyor, bu etaplar dik ama zor değil fakat çok çürük ve emniyet imkanı yok. Slab dik çıkılınca (III+) sağdaki sarımtrak duvar ile olan sınırında, sette istasyon kuruluyor (2.ip: IV-, III+ 60m). Bu setten sollu dik çıkan kaya kulvarı ve devamındaki iki baca çıkılınca (III+, IV-) tırmanışın sona erdiği setlere varılıyor, burada istasyon kurmak zor çünkü ciddi derecede çürüklük başlıyor (3.ip: III+, IV- 55 m).İİpi topladığımız bu noktadan 50-60m kadar basit tırmanışla (I, II) tepedeki geniş, dümdüz, platoya varılıyor, sağ tarafa uzanan sırt boyunca alçalışlla yarım saatte, yürüyerek ve basit tırmanışla  Cımbar boğazı oba yerine inilebiliyor.

Yorum olarak; toplam iki saat kadar süren bu ısınma çıkışı  bazen biraz çürük etaplar sunsa da,  bir o kadar da  sağlam ve zevkli etaplar sunuyor, Cımbar/Dipsizgöl bölgesinin genel karakterini yansıtması açısından iyi ve kısa bir ısınma- antrenman  tırmanışı diyebilirim. İstasyon  ve ara emniyet noktası kurmak rotanın çok yerinde sıkıntılı, emniyet noktası sağlamayan kırık- çürük,  uygun çatlağı olmayan  türde bir kireçtaşı var… Bu durumda sikke kullanın derim, setlerde ve bazı etaplardaki birikmiş taş/çarşak döküntüsüne de azami dikkat!  Manzaraları ve bölgeye hakim konumu nedeniyle aslında enteresan, kısa  bir tırmanış..

Bu tırmanışın sonunda bir diğer küçük rota daha çıkalım istiyorduk, çünkü günün tam yarısı idi. Ancak beliren kara bulutlar ve ardından bastıran yağmur bunun tam tersini söyledi; kampımıza inip bolca beslenip, gereken miktarlarda da çay içtik- ve tabi akşama kadar da uzun uzun muhabbet ettik, eşlik eden  şahane yağmur ve ıslanmış toprak kokusu ile..

 

Bu yazı yorumlara kapalı.