11 Ağustos 2020

ALADAĞLAR-DİREKTAŞ KULESİ (3510m) BATI YÜZÜ İLK ÇIKIŞ/ YENİ ROTA ‘MİKRO’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Zorbey Aktuyun)

Bir kez daha, Aladağlar’ın Yedigöl platosu! Bu seferde sevgili dost Zorbey Aktuyun ile,  2 ağustos 2020 gününde Yedigöl platosundaki güzelim Direktaş Kulesi (3510m) batı yüzünde yeni bir geleneksel  kaya rotası açtık. Tahminimce batı yüzündeki ilk rota olması çok muhtemel bu tırmanış, gayet mantıklı bir dizi baca-çatlak ve yüzü izleyerek dorudan zirveye varmaktadır ve 300m, 6 ip boyu uzunlukta, VI, VII- derece teknik zorluktadır. ‘Mikro’ adını verdiğimiz hat, geneli sağlam sayılır (çoğu çürük olan Direktaş’ın geneline bakarsanız çok sağlam!) kayada, zevkli tırmanış veren bir rota oldu. Aşağıdan bakınca karmaşık gözükse bile, oldukça sade ve rota bulması zor olmayan bir güzergah.

Zorbey ile beraber tırmanıyor olmaktan heyecanlıyız, ikimiz de. Ama uzun süredir tanıdığım, izlediğim  ve bildiğim, yaptığı zorlu tırmanışlarla tarihe imzasını şimdiden atmış bu adamla olmak çok kolay ve zevkli, çünkü kamp yaparken, yemek hazırlarken bile bu işi sevdiği çok belli bir insan.

Direktaş, kuzey yüzündeki rotalar nedeniyle iyi biliniyor ancak birçok başka yerinde olası çok hat var. Batı yüzü de bunlardan birisi. Bu seferimizde Yedigöl’de  klasik kamp yerinde kampımızı attık ve aynı gün kulenin batısına dolanarak  keşif yaptık. Eh, keşif olmadan tırmanış olmaz (keşif derken, rota bakmak). Böylece ertesi gün, serin ve güzel masmavi bir sabahta, klasik rota çarşağına girerek  Direktaş’taki müstakbel rotamıza yaklaştık. Neredeyse 60-70m kadar kolay, setli kayalardan yürüyerek (I, II)  rota tabanı olduğunu düşündüğümüz yere dek çıktık. Tırmanış, batı duvarının kalbine giren bir baca-çatlak ile başlıyor.

1.ip:  Geniş, çürük yapılı, kolay  bir kulvar ile başlayarak , sol üstteki  ‘yelken’ şeklindeki geniş  kayanın sağındaki belirgin çatlak-bacaya girdim. Çatlak-bacanın girişi dışa atan, negatifimsi  türden ve oldukça teknik (VI), ancak ara emniyet iyi ve kaya oldukça tutarlı sağlamlıkta. Baca-çatlak etabı diklikten ödün vermeden yukarıdaki ufak çanağa dek ulaştı, çanağın solundaki sette istasyon , VI 45m

2.ip: Zorbey’in lider gittiği bu  etap kilit etap oldu: çanağın karşı duvarı ve üst kısımda çanağın sol baca-çatlak hattına geçiş.. Bu etap dik ve kısa bir baca-çatlak ile giriyor, ardından önce kolaylaşıp tekrar zorlaşan yüzü bölen çatlak ile, tepedeki bir topuzun sağ  çatlağı (zor) tırmanılıyor. Topuzun tepesinde sert, ayağı nadir  bir yükselen  sol travers ile (iki ardarda deliğe friend atılıyor ama aynı delikleri tutmak gerekiyor) sol bacanın tepesine ayak açılması yoluyla sola geçiliyor (boşluklu etap, VII-). Baca-çatlak kolaylaşmadan devam ediyor (ortasındaki kumsaatinde yardımcı ip bıraktık) ve dikleşip bittiği yerde sola yüzeyde travers ile sol baca-çatlağa geçiliyor. İp boyu sonunda, baca-çatlağın kolaylaştığı üst kısımda istasyon, VII- 60m

3.ip: Görevi devraldım! Baca-çatlağın sonunda dayandığı omuz ve sırt ucundan, tepede gözüken kıvrık baca-çatlağa gideceğim. Sırtın ucundan hafif sağlı yükselişle bir slab geçiliyor ve ardından belirgin, içine yarım- sıkışılabilen baca çatlağa giriliyor (bunun girişinde eski bir sikke var, belki de yabancı bir ekip eskiden buraya yakın bir yeri çıktı veya iple indi, bilgi yok) Zevkli ve boşluklu, arada büyük boy camalot tıkaç alan baca-çatlak ile, tepedeki geniş, tabanı karlı çanak (amfitiyatro) alt sırtına çıkılıyor, V+ 45m.

4.ip: Bu noktada çanağın sağ sırtını izlemeye karar verdik; ufak kuleyi solundan geçince Zorbey arkadaki sırtın dikey slab yüzünü tırmandı  (ufak tutuşlu dik duvar, VI, zevkli ve boşluklu bir  etap) ve çanağın sırtı boyunca ilerledi (kaya yapısı bu sırtta giderek çürükleşiyor, IV, III+). Biraz arayıştan sonra, ip boyu en sonunda, sırtın üzerinde  istasyon,  VI 60m

5.ip: Slab yapısındada zor olmayan sırt ile  ulaşılan, dikleşen keskince  sırtı dikey bölen çatlak sonuna dek tırmanılıyor (IV, IV+) ve son kısmında kısa bir dik duvar ile (V-) uzunca bir omza varılıyor, omzun bitiminde sağdaki sağlam bacada istasyon, V- 55m

6.ip: Soldaki yüzde kolay etaplarla tam zirveye çıkılıyor, II, III, 30m

Toplam 4 saat süren tırmanışımızın inişini güneybatı yöndeki klasik rotadan  geneli serbest (III, III+), son kısımda 40m kadar iple inerek  gerçekleştirdik. Malzeme olarak iki adet 60m, 7.9mm ip kullandık; en az 60m ip kullanmanızı tavsiye ederim. Tam iki set (rotaya adını veren mikro boylar ve iki yumruk boyutundaki büyükler dahil) yaylı tıkaçlar- camalot, link cam ve totem cam- ve tam set telli stopper takozu bol uzun perlonbant bu rota için önemli. Sikkeyi istasyonlarda bazen kullanmak gerekti- özellikle son ip boylarında  çatlakların azaldığı kısımlarda yararlı oldu.

Yorum olarak: Kayada etap etap ve parça parça bazen çürüklük olmasına karşın, tırmanışı genelde dik ve zevkli, boşluklu ve güzel kaya etapları veren, emniyet imkanı bol, ara emniyeti tutarlı bir geleneksel tırmanış oldu.

Teşekkürler bu güzel tırmanış için Zorbey, yola devam!

 

Bu yazı yorumlara kapalı.