16 Temmuz 2018

ALADAĞLAR- KAYACIK KULESİ/SAĞ KULE İLK ÇIKIŞ ‘TT ROTASI’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Mustafa Kalaycı)

Everest (ve daha nerelerdeki) sevgili  partnerim Mustafa Kalaycı (iyi bilinen adıyla Tafa) ile Aladağlar’da bir hafta! Ve bu bir haftanın ilk  kayada ısınma çıkışı, Karayalak boğazı girişinde, Kayacık kamp yeri tepesinde dikilen Kayacık Kulesi’nde oldu. Aslında kendisi çok dikkat çekici bir yer olmayıp, Recep İnce’nin boltlu rotaları ile dikkatimizi çeken bu kulenin batı yüzü oldukça sağlam, 250 metreyi aşan, alt kısmı dev bir slab (kazankaya) olan, geneli de geleneksel tırmanışa uygun  bir kaya duvarı. Nedim Urcan (şaka yollu Nedo kamping:-) dostumuzun Çukurbağ Martı mahallesindeki evinde kaldığımız böylesi  köy günlerinde Narpuz Gözcü kulesi veya Kayacık kulesi, günübirlik çıkışlar için son derece ideal, kolay ulaşılan bir tırmanış yeri. Biz de Tafa ile, erken olmayan bir 8 temmuz 2018 sabahında Kayacık kampına gelip, gözümüze doğrudan ışıyan güneşte rota seçmeye çalıştık. İkimiz de kayaya ısınmak istiyorduk. Geçen yıl  mayısta çıktığım ‘Akşamüzeri Humması’ rotası sayesinde  kayanın bu yüzde iyi -dahası, beton gibi sağlam!- olduğunu biliyordum. Böylece, Kayacık kulesinin sağ tarafında uzanan ‘Kayacık Sağ Kule’ olarak tanımladığımız  ayrık kulenin sırtına giden hatta girelim dedik ve  bu harika günün  sonucunda ‘TT Rotası’ (190m, 4 ip boyu, III+, V+ derece) adını verdiğimiz   yeni bir çok ip boylu geleneksel rota açmış olduk.

Rotamızın ilk ip boyu, kulenin hizasında çok sağlam  ve 15m kadar dik giden bir slab etabıyla girip, ardından yatan bir slab setinin üzerinde istasyona varıyor (1.ip: III+, IV 50m). Ardından  temiz, ara emniyeti kıt ama zor olmayan yüzeylerle kulenin sağına giriliyor ve bacamsı çatlak içinde istasyon kuruluyor (2.ip: III+, 60m).Buradan sola, dik temiz yüzeylerle başlayan ve zevkli etap veren  üçüncü ip boyu, dikleşen tırmanışla kulenin sırtındaki yarım baca-çatlağı izleyerek (bu kısım bazen çürük) kulenin ucunun altına, dik bir omuzda yarı askı istasyonuna  varıyor (3.ip: V+ 60m). Son bir kısa ip boyu ile kulenin sırtına çıkılıyor ve arkadaki çentiğe, geniş bir sete  iniliyor (4.ip: III+, IV- 20m). Buradan sonrasında dev otlu setlerle bölük  kısa dik duvarlar başka kulelere doğru yukarı devam ediyor; bizim yaptığımız  ise sağa bir babadan 20m ip inişi ve ardından sağ çarşaktan  20 dakika trekle rota tabanına iniş oldu. Rota bu kısma dek gayet tutarlı derece ve diklikteydi.

Yorum olarak: oldukça bütünlüklü kayada zevkli  etaplar sunan, geneli kolay, bir adet dikey ip boyuna sahip bir ısınma çıkışı, ara emniyet iyi ve kaya genelde çok sağlam (3.ip boyunun ikinci yarısı dik ve çürük yerler de içeriyor). Ayrık bir kulenin sırtına çıkan belirgin bir doğal hat, tavsiye edilir.

Back in the Anti-taurus, Aladag range again! With my friend Tafa we climbed a new line on the west face of Kayacık Tower’s  L hand side tower, that we called ‘TT Route’  8th july 2018. This tower has a fine slabby wall with generally good  quality limestone and  our new route is 190m, 4 pitches long, with III+ to V+ grades UIAA. A fun route, in good rock, with nice exposure and belays, with a good friend!

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.