24 Eylül 2022

ALADAĞLAR- LAHİTKAYA KUZEYBATI KULESİ KUZEY DUVARI YENİ ROTA ‘HANÇER’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Burak Gürer, İbrahim H. Eşkin)

Bazen bu web sitesini yeni tırmanışlarla güncellemek çok çaba ve zaman alıyor….

Velhasıl.. Aladağlar’ın Lahitkaya dağında, bu Lahitkaya’nın kuzeybatı köşesindeki ‘Lahit Kuzeybatı Kulesi’nin kuzey duvarında yeni bir rota açtık,  Gaziantepli dostlarım Burak Gürer ve İbrahim H. Eşkin ile beraber, 16 eylül 2022 tarihinde. ‘Hançer‘ adını verdiğimiz bu yeni geleneksel hat  250m ve 4 ip boyu uzunlukta, max VI+  derece zorluktadır. 

 Lahit kuzeybatı kulesi, Lahitkaya’nın topografyasında aslında dikkat çekici bir yapı olmasına karşın, belli ki kimsenin pek umurunda olmamış. İlk ve tek bilinen çıkışı 26 temmuz 1988 tarihinde, yani bundan 34 yıl önce (!)  sevgili  abimiz Emre Altoparlak, eski toprak Emin Elker ve Ufuk.. adlı bir diğer arkadaş tarafından yapılmış (bilgi olarak 130m uzunluk, III+, V+ derece kaya tırmanışı demişti Emre, benim rehber kitap araştırmam sırasındaki sohbetlerimiz esnasında). Zaten Aladağlar’da bir avuç insan teknik tırmanış yapıyordu, o çağ da sona erdi, artık kimselerin dağlarda belirgin birşeyler yapmaması da garip değil (unutulmuş dağlarımız diyorum). Neyse, bu parmakkaya’ya benzerliği ile enteresan ve kendi başına muhteşem kaya  kulesinde bizim bu açtığımız hat, kulede  toplamda  ikinci rota oldu böylece, ve kaya genel olarak  muhteşem derecede sağlam, dik pasajlar veren bir yapıdaydı (tabii ki çürük bloklar vb vardı ama temizledik- birbirimize düşürerek!)….

Rota tabanına kamp yerimiz olan Sulağankeler (Valikonağı) kampından yarım saatte genelde yan geçerek, tatlı yükseklik alımlarıyla  ulaştık. Önce kulenin batıya uzanan burnunun ardına biraz baktık, oralar görece daha çürük  gözüküyordu, veya zorluklar tutarlı değildi yani ya girişi ya sonu çatlaksızdı. Biraz da kararsızlığımız üzerimizdeydi.  Sonra kuzey yüzüne baktık ve girelim dedik, bir şekilde başladık. Çıktığımız rota bu görece kısa teknik yüzün tabanında çok belirgin bir sağlı rampa ile başlıyor, sonra sollu bir slab seti ile kilit etap olan duvara varıyor ve sırttan, kulenin solundan girerek zirvesine ulaşıyor. 

1.ip: Yüzü sağlı bölen, dik duvar tabanından çapraz dik doğrultuda uzanan  rampa köşe sonuna dek çıkılıyor. Dik girişle ulaşılan sağlam sayılmaz bir yapı, setlerde döküntü sıkıntısı var, son kısımdaki kısa bacadan önce, duvarda  bir kumsaati var (kırmızı yardımcı ip bıraktık) ve varılan dar, otlu  kovuk sette istasyon (kumsaatinde yardımcı ip var) III+ 60m

2.ip: Hemen üst sağ köşeden sollu çapraz yükselen  slab seti boyunca, ip sonuna dek bir sırtçığa kadar gidiliyor (ara emniyet aralıklı, kaya yapısı sağlam ve boşluklu ama geneli zor olmayan bir ip boyu) III+, bazen IV- 60m

3.ip: Kilit pasaj. Sırtçıktan sola geçiliyor ve varılan ufak kulecik ucuna çıkılıyor.  Kilit etap olan gri, tutamak-basamak ve ara emniyeti çok  sınırlı dikey bir yüz ile (15m kadar VI, VI+ gibi) sollu dik uzanan bir çatlağa varılıyor. Zor başlayan çatlak  bir  açık kitap – köşeye dönüşüyor ve solundaki boşluklu sırta ulaşılıyor. Devamında dik ve boşluklu, dışa atan  pasaj ile (VI-) sırtın en sol ucundaki çentiğin hemen tabanında yarı askı istasyonu, zevkli ve güzel ip boyu, VI+ 60m

4.ip: Ufak kulecikler üzerinden sağa, kulenin sol kıyısındaki sete çıkılır ve kuleyi  kuzey tarafından bölen baca çatlak sonuna dek tırmanılır, son kısımda dev ve boşta duran bloklar üzerinden kulenin zirvesine çıkılır. Ata biner gibi oturulan  dar ve keskin zirve oldukça boşlukludur, IV- 60m

İniş: Kulenin en yüksek noktasında (en solunda) bıraktığımız perlonbant ve kilitli karabinadan 30m inişle kulenin setine indik. Buradan arka boğaza 40m kadar inişle (babada Emre’lerin eski beyaz perlonbantına ek olarak biz de renkli bir eski perlonbant bıraktık), çarşaklı boğazdan alçalarak bunun dev çatlağın tepesinde uçurum yaptığı oluğa kadar vardık. Buradan tırmandığımız rotaya geçiş için batı yönde 40m kadar tırmanarak traversle (III+, IV+) 2. ip boyunun bitimine vardık. 2.ip boyunu emniyetli tırmanışla geri indik ve 1.ip boyunu da kırmızı ip bıraktığımız  1.ip boyunun istasyon kumsaatinden alt sete dek 30m kadar  indik. Ardından batıda kalan otlu taşlık setli yüzde sağlı sollu gezerek (III) uygun setlerden  rota tabanına en batıdan ulaştık.

Toplam dört buçuk saat kadar süren tırmanışımızın inişi de iki saatten çok aldı. Bu tırmanışta mikro ve küçük-orta boy yaylı tıkaç çok kullandık, çift ip (zaten üç kişi olduğumuz için) zorunluydu, ancak bu rota tek iple de yapılabilir çünkü inişler kısa.  Yorum olarak, belirgin bir kulenin güzel ve ekspoze bir yüzünde zevkli ve dik tırmanış, tavsiye edilir bir kısa gün rotası.

Teşekkürler sevgili dostlarım, yüze gülümseme veren ve  eğlenceli bir tırmanış günü idi…. 

A new trad multi pitch route on the north wall of the seperate rock pinnacle of Lahit northwest, 250m and 4 iptches long, max  grade VI+ UIAA, 16th september 2022, with my friends from Gaziantep. An exposed and short, beautiful climb..

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.