22 Eylül 2016

ALADAĞLAR-NARPUZ GÖZCÜ KULESİ YENİ ROTA ‘AVCI TİLKİ’

gozcu-kulesi-avci-tilki p1040097 p1040099 p1040100 p1040101 p1040108 p1040114 p1040115 p1040115a p1040116 p1040120 p1040121 p1040122 p1040128

(Fotoğraflar: Serdal Televi, Tunç Fındık, Rauf O. Pınarbaşı)

Nihayet, Aladağlar’da havanın açtığı ilk bayram tatili gününde, yani 17 eylül 2016 tarihinde, yine  sevdiğimiz yer olan Narpuz Gözcü kulesine,  hiç tırmanılmamış olan batı yüzüne gidelim dedik. Tafa’nın  bizi Sokulupınarı kamp yerine bırakmasıyla beraber, Serdal Televi dostumla  rotanın tabanına  gitmek için çantaları sırtlandık, arkadaşlarımız Erdinç Turna ve Rauf O. Pınarbaşı da geçen yılın eseri olan, güneybatı yüzdeki  ‘Kiev Geceleri’ (bir Rus çikolatasının adıdır:-) rotasına gidiyorlardı ve aramızda bizi ayıran 100m kadar mesafe olacaktı..

Serin ve rüzgarlı, yazın bittiğini ayazla anlatan sabahta rotanın tabanına vardık ki, rotaya adını veren bir tilkinin kayalıkların ortasındaki sette güvercinlere hücum ettiğini gördük! Tırmanış bununla başlayacaktı..

Rota gri kayalı dik yüzün tabanındaki belirgin, iri,  kare biçimli büyük  girintinin sol tarafındaki slab sırttan başlıyor, bunun bittiği setten sağa çapraz yükselen  otlu kaya rampasını izliyor ve devamındaki dikey sağlı baca-çatlak ile üstteki dik yüzle kızıl-sarı kulenin tepesine çıkıyor, sonunda da sırtın üzerindeki çentiğe ulaşıyor. Yani yüzdeki çok doğal ve devamlı verimli tırmanış sunan, dikkat çekici  bir hat.

1. ip boyundaki  slab-sırt yapısı  sabah ısınmasını aştı; üst kısımda bazı yerlerde ara emniyet eksikliği  sıkıntılı olsa da, dik, gri slab yüzeylerde zevkli ve boşluklu hamleler  verdi (30m, VI-). İstasyonu kurduğumuz setten sağ yukarıya devam eden 2.ip boyu otlu, kaygan kayalı  bir rampa ile başladı ve  hafif negatife dayanan dik duvar ile, belirgin  ardıçın arkasına geçip, kaçırması imkansız bir baca-çatlaktan devam etti (55m, VI); bacanın ulaştığı sırt ucundaki istasyon  setindeki dev kumsaati adeta ‘burada istasyon kurun’ demekteydi! 3. ip boyu kilit etaptı ve Aladağlar’da çıkılabilecek en güzel etaplardandı çünkü  dar sette kısa bir sağ traversle ulaşılan harika  (arada çatlak ve aralıklı olarak  emniyet noktası içeren) çok sağlam dik yüzeyde muhteşem bir tırmanış sunuyordu. Belirgin sarı-kızıl kulenin üst soluna ulaşan etapla (56m VI+) kulenin ardındaki kolaylaşan baca-kulvara geçtik ve  kolaya giden  bir 4. ip boyu ile (35m IV)  sırta vararak, ‘Kiev Geceleri’ rotasının bitimine ulaştık. Tabii ki, burada rotayı çıkan Erdinç ve Rauf ile brunch yaptık, hem gün boyu bize dayak atan rüzgardan da korunaklı idi burası..

İnişi  ‘Kiev Geceleri’nin boltlu istasyonlarından yapmak da mümkündü ama arkaya, doğu yüze inen devasa rampa-kulvarı kullanarak basit etaplarla (III, bazen III+) Narpuz boğazına inmeyi tercih ettik. Sanırım tırmanışta ayakkabıları artçının sırtında  taşıması bunda yararlı olmuştu:-)

Yorum olarak;  ‘Avcı Tilki’ adını verdiğimiz  rota 4 ip boyu ve 175m uzunlukta,  VI+ derece zorlukta. Alt kısmında otluluk bazen sıkıntı verse de, kaya  yapısı genelde sağlam ve iyi kalitede, zevkli tırmanış sunuyor. Dereceler tutarlı, tüm ip boyları VI’lı derecelerde.

Gözcü kulesi yolumuzu gözler!

 

Bu yazı yorumlara kapalı.