29 Ağustos 2018

ALADAĞLAR- PAŞA TEPE (3270m) GÜNEY YÜZÜ YENİ ROTA ‘PAŞA GÖNLÜM’

(Fotoğraflar: Burak Gürer, Murat Özbak, Tunç Fındık)

Paşa Tepe: Aladağlar’ın Cımbar boğazının kuzey tarafındaki  Davlumbaz Tepe’nin güney yamaçlarını  çevreleyen duvar bantlarını tanımlamak için  verdiğimiz bir isimdi, taa 2013 yılında Doğan Palut ve Emrah Özbay ile beraber. Paşa gibi yayılmış, paşa gibi çıkılan  misali!  En soldaki Hacettepe silsilesi ile beraber, uzun bir 300 metreyi aşan duvar bandıdır Paşa Tepe. Bu sefer de, Gaziantep’ten dostlarım Burak Gürer ve Murat Özbak ile beraber, civardaki bazı daha uzun tırmanışlara ısınma olsun diye burada bir rota çıkalım dedik. Sıcak bir yaz günü vaat eden 25 ağustos 2018 sabahında  kampımızın olduğu  Cımbar obayerinden acele etmeden yola düştük üç kişi. Karar vermemiştik ve bakınarak, hangi rotaya girsek diyerek geziniyorduk. Seçenek olarak kulelerden oluşmuş bu güney yüzü duvarına girelim dedik sonunda, vee… terletici bir 10 dakikalık çarşak  çıkışı ile rota tabanı.

Sonuç olarak tırmandığımız ve günün anlam ve önemine  göre ‘Paşa Gönlüm’ adını verdiğimiz  rota, geneli fena olmayan (aladağlar için çok iyi sayılır) kalitede kireçtaşında, 360 metre ve 7 ip boyu süren,  geneli III+, IV dereceler olup güzel bir kilit ip boyunda ortalama VI- diyebileceğimiz bir zorluk veren, eğlenceli bir geleneksel alpin kaya tırmanış rotası oldu.

Tırmanışın ilk ip boyu  sağında bir çarşaklı baca-kulvar olan kaya yüzeyi ile kolayca başlıyor (III, III+) ve dikleşen bir slabda birkaç güz el hamle ile (IV-) bir sete ulaşıyor (1.ip: III+, IV- 55m). Devamında kolay sayılır baca kulvarlar ile yukarıda gözüken kulenin tabanına çıkıyor (2.ip: III+ 60m) ancak bu etaplar ne olsa biraz çürük ve emniyet imkanı sınırlı. Dikleşen ve kaliteli hale gelen güzel, sağlam bir slab ile devam ediliyor (IV) ve belirgin sollu yükselen rampaya giriliyor (3.ip: IV, 55m). Şimdi kilit etap! Sollu yükselen rampa baca- çatlağa dönüyor ve bir noktada devam edip sonuna gitmek yerine, sağlı uzanan bir dik slab girintisine  boşluklu hamlelerle geçiliyor  (VI-) ve bu slab yüzeyde önce dik sonra sollu yükselişle dikey bir baca-çatlak çıkılıyor (V+, VI-), ara emniyet aralıklı olsa da iyi. Baca-çatlak devamında ince bir rampa set ile sağlı yükselişle, ip boyu sonunda çanak-sette istasyon (4.ip: VI- 55m). Bu çanaktan  sollu dik çıkan kolay baca ile üstteki sete varılıyor (5.ip: III 45m). Bu etaplarla belirgin kulenin sağ tarafı tırmanılmış oluyor.  Devamında sollu dikey belirgin baca-çatlak ile (dik ve zevkli)  bir sırtın ucuna varılıyor (6.ip: III+, IV- 40m). Son ip boyu kısa bir çürük sırt geçilince, bir ayrık kulenin sol tarafındaki baca-çatlak-rampadan oluşuyor ve  artık üstteki platonun kıyısına varılmış oluyor (7.ip: III+ 40m). İniş için 100m kadar çarşaklı kayalık yatık zeminde sağlı yükseliş yapılıyor ve varılan kayalık omuzdan sağlı  yangeçişle ulaşılan patikayla toplam 45 dakika sürede Cımbar oba yerine varılıyor.

Yorum olarak; geneli zor olmayan ve güzel bir kilit etap içeren, geneli sağlam sayılır, ara emniyeti fena olmayan, manzaralı ve zevkli, ulaşımı ve inişi kolay bir rota oldu. Beraber tırmandığım dostlarıma sevgiler!

A new multi pitch trad climbing route on the south face of Pasa Tepe of the Aladag range, a route that we naned ‘Pasa Gonlum’ with my friends from Gaziantep, Burak Gurer and Murat Ozbak, 25th august 2018. Unexpectedly good quality rock  and nice climbing  on this 360m and 7 pitch wall gave us grade  III+, IV climbing, with some VI- harder pitches. Indeed, this was a warm up climb for us for the longer route of the next day!   

Bu yazı yorumlara kapalı.