5 Nisan 2018

ANTALYA-AVLAĞI DAĞI GÜNEYBATI DUVARI İLK ÇIKIŞ ‘GÜNEŞTOPLAYAN’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Antalya’nın tam arkasında yükselen, Doyran mevkii’nin Avlağı Dağı (1243m) geniş yüzlü, yatık ormanlık sırtlı bir dağ masifidir. Bazı yerde ağaçlık  kaya yamaçları, bazı yerde ise sarp masif kireçtaşı duvarlarından oluşan  ve genel olarak güney yöne bakan bu dağ üzerinde ilk olarak 23 mart 2017 tarihinde dostum Cemal Zerepcan ile ‘Doğumgünü Mahmuzu’ adını verdiğimiz bir rampa rotası çıkmıştık.  Daha sonra kasım ayında  bunun sağında çürük ve zor tek bir ip boyu tırmanmıştık  ve rotanın çürüklük durumunu beğenmediğimiz için devam etmemiştik (VI, 60m). Uzun lafın kısası, bu dağdaki tırmanış maceralarımıza bir diğerini de 3 nisan 2018 günü ekledik, dağın hiç çıkılmamış güneybatı yüzünde kısa bir duvar rotası çıktık: ‘Güneştoplayan’ (200m, 5 ip boyu ve IV+, VI+ derece zorlukta geleneksel çok ipli rota)

Cemal ile Avlağı’da bir süredir bir rota daha çıkalım diyorduk; fırsat bugündü. Böylece, Doyran tarafındaki orman yolunda aracı terkederek çam iğneleriyle kayganlaşmış yamaçta terletici bir trekle müstakbel duvarımızın tabanına vardık. Hava açık ve oldukça serin, rüzgarlı idi- güneş bize varana dek  biraz üşümek ‘işin fıtratında vardı‘. Biraz bakındık önce nereye girelim diye, bazı rotalar çok kolay gidip çok zor yerlerde tıkanıyorlardı, bir kısmı da çok zor girişliydi. Ortalama 200m’lik bu kaya yüzünde, kilit etabı aşağıdan çok bariz gözüken bir dikey çatlak olan  hattı seçtik ve Cemal malzeme ile çift ipi kuşanıp ilk ip boyuna girdi. Gölgeli sabahta, orman serinliğinde dikleşen gri slabı tırmandı (IV) ve çatlak tabanındaki istasyon olacak ağaca gelmeden birkaç dikey, diken bezeli etap geçerek (V-) bu kısmı bitirdi (1.ip: IV, tek step V- 40m). Artık sıra benimdi, ağacın arkasında uzanan ve sarımtrak temiz  duvarı bölen çatlak.. Kilit etap zor başladı,  çatlağa girmek sıkıntılıydı ama sürünerek de olsa girebildim. Sıkışma-sürünme-karşıt baskı-uzanma-ufak ayak-ufak tutuş serileriyle, bazen dihedral baca, bazen çatlak tırmanışı ile, beklediğimden çok daha iyi ara emniyetler bularak etabı bitirdim (VI+ gibi sanırım); çok zevkli bir kilit etap olduğunu söylemem gerek. Etabın bitimi dev sağlam bloklar arasındaki girintilerin yarattığı  pürüzsüz tutuşlu ufak negatifler içinden ‘sürünerek’ oldu ve çıktığım  kaya kulvarının ağzındaki sette iyi bir istasyon kurmak için  biraz zaman harcadım (2.ip: VI+ 25m). Cemal’in,  kilit etabı çantayla tırmanışı ona biraz  dert oldu sanırım (dar bir yerde çanta ile çıkış daimi bir sorundur), bazen çantayı bacaklar arasına asarak, bazen taşıyarak geldi. Hala gölgede idik ve nihayetinde Cemal üçüncü ipe devam ederek, dik bir yarıntı olan kayalık kulvarı, kaya duvarının dikleştiği noktaya dek gitti (3.ip: IV 45m). Bu son etapla artık sırta yaklaşacağımız  belliydi; şahane bir dik gri etapla devam ettim, ara emniyet çok iyi ve çeşitli, kaya genelde çok sağlamdı; bu arada  özlenen güneş gelmişti ve ‘güneşi toplayarak‘ ilerliyordum. İp boyunda ufak ve hoş  zorluklar geçerek ayrık bir kulenin yarattığı  dikey baca-çatlağın içinden sırtın altına vardım  ve istasyon (4.ip: V+, tek step VI- 50m). Ancak rotanın bitimi  biraz daha uzaktaydı ve bir  kaya çanağını Cemal devam ederek  rotanın yattığı düzlüğe ulaştı (5.ip: III, III+ 50m).

Geniş düzlükte ipi topladık, malzemeleri tek çantaya basıp frictionları çıkarttık. En önemlisi, kurumuş bünyelere serin sunun yanısıra taze, hakedilmiş poğaçaları verdik.. Avlağı Dağının ana zirvesi çok ötede sağdaydı ve oraya kadar gitmeyecektik.  Aşağıdan baktığımız iniş rotası dağın ormanlık, yatık sol omzuydu ve gittikçe gidiyordu! 500m kadar yürüdükten sonra  işi daha da uzatmamak adına,  iri bir ağaçtan 30m kadar iple inerek kayanın  tabanına ulaştık.

Yorum olarak; genelde sağlam kayada, zevkli  tırmanış veren bir rota oldu; kilit etap olan çatlak efsane derim:-) Kısa bir gün için ideal, tırmanışı 3 saat kadar süren  bir çıkıştı. Bu civarda daha farklı (uzun veya kısa, zor veya kolay) başka  seçenekler de bulunuyor.

Avlagı Peak (1243m) is a forested,  wide rocky ridge located on the northwest of Antalya, right above the Doyran artificial lake. This peak’s rocky south face  gives some good trad climbing and this week, 3rd april 2018, with my friend Cemal Zerepcan we added a new route on the previosly unclimbed southwestern wall of this mountain. This route required some trekking inside the forest on a cool morning, as approach.

This route that we named ‘Gunestoplayan’ (‘Suncatcher’)  is 200m and 5 pitches long, the grades are IV to VI+ UIAA on fine quality limestone. The crux pitch was a vertical, clean cut crack (VI+) offering fine free climbing and good protection  allover.

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.