29 Haziran 2020

ANTALYA-DOMUZUÇAN BATI DUVARI YENİ GELENEKSEL ROTA ‘KAFADAN ÇATLAK’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Zorbey Aktuyun)

Sevgili Zorbey Aktuyun ile bir tırmanış günü daha! Bu sefer havalar artık  düzelmişti ve  bunun doğal sonucu olarak deniz seviyesinde sıcaktan dolayı kayada tırmanmak çok olası değildi. Böylece bizim Feslikan’daki Domuzuçan batı duvarına gidip  yeni bir geleneksel kaya tırmanış rotası açtık. ‘Kafadan Çatlak’ adını verdiğimiz bu rota 110m ve 2 ip boyu uzunlukta, maksimum VII derece zorlukta bir off-width çatlak hattıdır. Lokasyonun avantajı sayesinde, yaylanın 1800m irtifasının serininde, tüm yaz boyu  tırmanış mümkün olan bu duvarda, böylece 2017 yılından beri toplamda 11. çok ip boylu rotayı açmış olduk (bakınız, genel topo). Domuzuçan batı duvarı, yazlık geleneksel tırmanış bahçemiz!

Velhasıl, acele etmeden Geyikbayırından  yola çıkış, araçta yakıt bitmesi endişesi altında yaylaya varış  ve rota tabanına alçalarak 20 dakika trek ardından, en mükerrer ve büyük  meselemiz: doğru bir rota hattı  seçmek.. Bu noktada geniş, 200m yüksekliğe varan duvarda bazı rotaların girişinin çok zor ve çatlaksız, bazılarının ise çok çürük olduğunu belirtmem lazım.. Kısaca artık tutarlı, güzel nitelikler içeren ve sağlam kayada bir güzergah bulmak giderek sorunsal hale geliyordu. Ancak biraz bakınarak sağa sola gidiş,  duvar tabanındaki gölgeye sığınan keçi sürüsünü koruyan çoban köpeklerinden uzağa  kaçış derken, duvar ortasındaki girinti kısımdaki belirgin kulenin sağ tarafında kalan net bir baca-çatlağı tırmanalım dedik. Aslında fikrimce, bu tırmanışın ikinci ip boyu zaten değerini ve keyfini veriyor- tırmanışı zor,  başka yerde nadir bulunur türden bir off-width çatlak (yani ne içine tam baca misali tam girip sıkışılabilen, ne de normal bir çatlak gibi el ayak sıkıştırarak tırmanılmayan  türde yumuşak kenarlı, emniyet noktası sunmayan  orta boy çatlak). Böylece bir tırmanış günü daha başlamış oldu.

Rota tabanına duvarın altındaki otluk, tek bir iri ardıç ağacı olan ‘ana kamptan’ taşlık, kayalık ve bloklarla dolu zeminde 5 dk trekle, 30m kadar irtifa alımıyla varılıyor; çürük kayaya sahip bir in/kovuk altında ipe girdik.

1.ip: Sözkonusu belirgin  in-kovuğun sağ tarafında kalan  koyu gri  slaba ilişmeden, hemen bitişiğinde yukarı devam eden  gri, çatlaksız bir rampa-sırt sistemi ile başlanıyor (III+, ara emniyet kıt) ve devamında, iri ardıçlar arasında kalan çatlağın tabanına dek otlu kısa setlerle bölük  kısa duvarlar tırmanılıyor (III+, emniyet manalı değil, arada çürük, gevşek bloklar bulunuyor, dikkat gerektiren  bir etap..). Bu kolay yaklaşım ile  hedeflenen offwidth baca-çatlağın altındaki devasa ardıç kıyısında, sette istasyon, III+ 55m.

2.ip: Sanırım ikimiz de oraya varana dek beklemediğimiz çürüklük ve  arzu ettiğimizden çok daha kolay etap nedeniyle biraz hayalkırıklığına uğramıştık ancak bu ikinci ip boyu bir hazine imiş.. ve şanslı Zorbey bu etabı aldı:-) Ne diyorduk, sağlam slabımsı yüzey ile, offwidth çatlağa  giden köşe-çatlak tırmanılıyor (ara emniyet aralıklı, ama var) ve esas yer olan ara emniyeti çok sınırlı offwidth baca-çatlak tırmanılıyor. Girişinde 3 yumruk boyutu yaylı tıkaç kullandı Zorbey (elimizde en büyük boy  o vardı o gün ve arada yukarı yürüterek kullandı), ortasında da iri sağlam tıkaçtaşa perlonbant filan doladı, ama baca-çatlaktaki daki son 12-13m  ara emniyet imkanı hiç mi hiç  olmayan, basışı ve tutuşu olmayan, sadece yarım sıkışma ve garip klarşıt baskı ıkınmalarıyla geçilen VII derece etap! Kısacası dikey ve zor bir tırmanış, ama kaya adeta  betondan döküm kalitesinde..  Bu zor ve zevkli kısım, son bir zor ayaksız, zorlayıcı, ara emniyeti zorlu olan  geçişle üstte kolaylaşan ama yine de expose devam eden çatlak ile devam ediyor, offwidth çatlağın sol devamı yerine sağdaki normal köşe-çatlaktan tırmanarak (V+) ip boyu sonunda sırt hattına çıkılıyor ve rota bitiyor. Zorbey bu son kısımda bir çatlağa hook (kanca) sıkıştırmış ve bana sürpriz  yapmıştı (!). Sırtın üzerinde çok noktalı istasyonda emniyet, VII  55m.

Toplamda bir buçuk saat süren tırmanışımız ardından sırt hattından sola, rota tabanına yürüyerek indik. Bu tırmanışta çift ip kullandık ancak  tek iple de yapılabilir, 60 metrelik ip avantajlı olacaktır. Malzeme olarak kafa boyutu ve daha büyük yaylı tıkaçlarınız varsa daha da eğlenceli olması mümkündür!  Yorum olarak, tavsiye edilir, nadır bulunur güzellik ve devamlılıkta bir çatlak rotası..

Teşekkürler Zorbey, daha nice yeni rotalara!

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.