5 Şubat 2018

ANTALYA- EREN DAĞI (ALABELEN T) KUZEY YÜZÜ İLK KIŞ ÇIKIŞI

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Evimin arka bahçesindeki kış dağlarından birinde tırmanıştaydık geçen hafta, şubatın ilk gününde (1 şubat 2018);Beydağları’nın  orta kısmındaki  2442 metre yüksekliğe sahip Eren Dağı (Alabelen Tepe olarak da biliniyor). Yaz 2018 başında gitmeyi planladığım 8125 metrelik  Nanga Parbat dağı için antrenmanlardan sadece biri.. ama zevkli ve güzel bir rota!

Bereket/ Tunç Dağı’nın kuzeyinde, Bakırlı Tepe’ye komşu olan (ve aslında Feslikan yaylası  ve Moryer mevkisinin tam arasında bulunan)  Eren Dağı,  1600 metredeki Feslikan yaylası (güneydoğu) taraftan  yatık bir tepelik  yamaç şeklinde, çok zirveli bir sırt hattı olarak gözükür. Ancak  bu tepelik dağın kuzey tarafı (Moryer/ Yörük mahallesi tarafı) kesilmiş gibi  kayalık  bir  yamaç şeklindedir ve bizim bu sefer tırmandığımız kısmı dağın kuzeydeki en dik yeridir; bu kısımlar kış koşullarında (kar ve buz varken)  en tutarlı  kış dağcılık etapları sağlayan yerlerdir. Bu sefer, dağın kuzey yüzünü oluşturan kayalık yamacı bölen iki belirgin karlı/miks kulvardan soldakini tırmandık ve rotamıza  ‘Kifayetli’ adını verdik (850m irtifa farkı, 245m teknik etap, M3+ miks ve 40-55 derece eğimli kar/buz). Bu rota bu dağın kuzey yüzünün ilk çıkışı oldu.

Soğuk, ayın ufukta battığı sabahta Cemal ile  Geyikbayırından yola çıktık ve yarım saatlik bir yolculuk ardından (ki bu yolculuğa Feslikan’a çıkıp sağa sola bakmak dahildi) kışın ıssızlığını yaşayan  yayla mahallelerinden  Yörük mahallesinde aracı terkettik. Dağın kuzeyi buranın tam üstünde yükseliyordu ve  rota  seçmek  (daha doğrusu, bu kayalık yüzde  neyin nereye gittiğini bulmak)  biraz zamanımızı aldı; sonunda  gözüken  belirgin ve derin  iki kulvardan soldakine, en net olanına girelim dedik. Yaylada, aractan ayrıldığımız 1600 metrelerde  soğuktu ve kar beton gibi donmuştu. Koşulların ideal olmasını bekliyorduk.  Ancak rota tabanına yükselirken seyrek ardıç  ormanı geride kaldı ve onunla beraber sert kar da.. Devamında  400m kadar  çıktığımız 30-35  derece  eğimli yamaçlarda  neredeyse hep dize kadar battık ve  ‘nerede hata yaptık?’ derken, sonunda  rotamızın tabanına varmıştık artık. Müstakbel kulvarımızın girişi miks yapıda ve dik  bir oluktu; kazma krampon ile ip  çantadan çıktı ve istasyon kuruldu; Cemal korunaklı kaya dibinden ipi vermeye başladı..  Birinci ip boyu  7-8m kadar dik miks (M3+, buz) ile başladı, toplam 45m  sürdü. 35-40 derece eğimli sert kar ile  vardığım sağ duvarda istasyon (friend ve telli takoz) kurdum. İkinci ip boyu  kar kulvarında dikleşerek (45-50-55 derece kar-buz) devam etti ve miks bir baca-kulvar ile (M2/M3)  üst kulvara çıktı; 50 metrenin sonunda sol duvarda telli takoz+ friend istasyonu kurdum.  Üçüncü ip boyu  60m kadar öncelikle dik, sonrasında sağlı gitti (45 derece eğimli kar-buz) ve  babada perlonbanta ek olarak telli takoz ile istasyonu kayada kurdum.  Kar durumu kulvarda hiç fena değildi, kaya  sağlamdı ama çatlaklar oldukça  sınırlıydı. Dördüncü ip boyu, tepedeki belirgin kaya üçgeni tabanına doğru  sollu yükselişle başladı ve kısa etap dik kar-buz ile (50-55 derece) kayalık boğazdan çıkış kulvarını yakaladık. Son ip boyu giderek yatan eğimde kısa bir etapla bizi omza çıkarttı (30m 35 derece kar-buz). Buradan sonra  dağın sırtına ve oradan da 200m içinde zirveye ulaştık. İniş, kuzeydoğuya uzanan geniş ve karlı  sırtı izleyerek, bunun iyice düştüğü yerden  kuzeydeki karlı yamaca ve sonunda yaylaya  dönüş ile oldu. Tırmanış 4 saat kadar, iniş ise 1.5 saat kadar zaman almıştı.

Yorum olarak; küçük ve zevkli bir teknik kış çıkışı.   Zor ve uzun olmayan, ancak nereden baksan 250m dik  miks ve kar etabı veren, kazma krampon çalıştıran  zevkli bir kış kuzey yüzü kulvar  tırmanışı; günübirlik bir kış  çıkışı ve antrenman tırmanışı olarak  ideal.. ve işin güzeli bu taraflarda bunlardan çok var! İdeal koşullarda buz durumu iyi  olduğunda bu tür rotalar  daha da hoş olacaktır.

Eren Dagı ( 2442m) is located  in Central Beydağları range of  Antalya, Southern Turkey.  This hilly peak has a rocky,  steepish north face bisected by snow-ice- mixed gullies in wintertime. This week, 1st feb 2018, with my friend Cemal Zerepcan we climbed a route on this shadowy face, this being the first winter ascent of this unknown face.  The route had a technical section of almost 250m (M3+ mixed parts, 40 to 55 grade snow and ice gully). Approach to the rocky face is almost 400m high 30-40 grade snow, sometimes knee deep and dangerously slabbed with snow. Anyhow this is a good day climb  for winter time, with fun climbing, and belays are almost always on rock.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.