6 Mayıs 2018

ANTALYA-FESLİKAN-DOMUZUÇAN KAYALIKLARI YENİ ROTA ‘KOKOROT’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Antalya’nın 1800 metre yükseklikteki Feslikan yaylası, yaz için tüm bölgenin cehennem sıcağından kaçış yeridir. Geçen yaz sonunda, 2017 eylülünde  dostum Cemal Zerepcan ile beraber  bu yaylanın hemen aşağı kısmında, güney tarafındaki bir kayalık dağ olan Domuzuçan Tepesi’nin batıya bakan duvar bandında (birkaçında Doğan Palut’un da bize katılmasıyla) beş  farklı geleneksel  çok ipli rota açmış ve burayı doğru anlamında Antalya’nın yazlık bahçesi olarak  ‘tırmanışa açmıştık’.  Zira Antalya’da yazın (dağlarda bile) etkin olarak tırmanış sıcaktan dolayı pek etkin olmaz. Bu sefer, yaz sıcaklarının ve neminin aşağıları  erken basmasıyla, 4 mayıs 2018 günü, bu geniş ve yüksekliği 250m’yi bulan kayalığın en  alt kısmı olan güneybatı yüzünde yeni bir çok ip boylu geleneksel kaya tırmanış rotasının ilk çıkışını yapabildik: ‘Kokorot‘ (200m, 4 ip boyu uzunlukta, V+, VI+ zorluğunda).

Rotamız kayalığın bu tarafındaki  devasa kaya çöküntü artığının hemen üzerinden ve biraz solundan başlıyor. Kayalık, eski bir zamanda ciddi bir heyelana sahne olmuş, aşağıda biriken dev kaya blokları buradaki felaketin boyutunu tanımlıyor.. Aşağıdan dik bir gri slab olarak gözüken giriş ip boylarında, belki de bunun sarsıntısından olabilir,  yaygın  bir çürüklük sözkonusu. Aynı zamanda garip bir emniyet imkanı azlığı da çok  belirgin.

1.ip boyu gri slab yapısında kolay ama çürük olabilen, emniyeti gayet  sınırlı setli yüzeylerle başlıyor; zigzaglarla doğal hattı izleyerek, önce sollu sonra sağlı yükselişle bir baca (III+) ve bir sağ set-rampa ile belirgin tek ağacın tabanına kadar varıyor. Bu noktada sollu çapraz 10m kadar zor, tutuşu az  etapla (V-) buralardaki tek olası istasyon noktası olan ardıç  ağacına ulaşıyor ve askı istasyonu kuruluyor (1.ip: geneli III+, 10m kadar  V-45m).

Askı istasyonundan başlayan 2.ip, sağlı yükselen belirgin sette 6-7m kadar  gidiyor, sonra belirgin dik çatlağa dikey doğrultuda devam ediyor (ara emniyet yok çünkü kaya çürük,  ayrıca çatlak girişinde üstüste duran çok  iri  gevşek bloklar var, asılmayınız, tehlikeli!). Çatlağın girişinde en büyük boy friend (iki yumruktan büyük) ara emniyet için  tek çare. Bir kere dik ve sağlam çatlağa girince emniyet imkanı artıyor ve zevkli, atletik, layback hamleler veren  bir tırmanışla (18m kadar VI-), ardından  tepedeki geniş baca etabı tırmanılarak (V) büyük setin kıyısına çıkılıyor (2.ip: VI- 30m). Bu set döküntülü, ip taş düşürebiliyor; ya çürük ya da aşırı  kompakt kaya yapısı nedeniyle istasyon kurmak sıkıntı verdi. Sonuçta burada bir sikkeyi istasyon noktası olarak sabit bıraktım.

3.ip boyu otlu ve taşlı sette 20m kadar kolay yükselişle ulaşılan setten başlıyor. Öncelikle iki iri ardıç arasında kalan  dik, temiz  slab yüzey (V+)  tırmanılıyor; kaya sağlam ama ara emniyet çok sınırlı (burada bir adet bıçak sikkeyi sabit bıraktım). Ardından kolaylaşan sollu yükselişle bir rampa ve mükemmel bir  köşe-slabı bölen iyi bir el çatlağı (V) tırmanılıyor. Bu noktadan sonra emniyetsiz ama sağlam dik  bir köşe (V-) ile, devamında bazen çürük olabilen kayadan (III+, dikkat gerektiriyor) üstüste duran dev blokların olduğu geniş sete çıkılıyor (3.ip: V+ 70m).

4.ip boyu kilit etap; devasa blokların sağ üzerindeki ufak çanaktan başlayan negatifimsi baca-çatlak (VI+) ve sağlı dik slab rampa (V+) tırmanılıyor. Kaya burada genelde sağlam ve boşluklu, atletik hamleler var, ara emniyetler iyi. Negatif girişle varılan sağlı  slab rampada  bir adet U-profil kanal sikkeyi sabit bıraktım. Bu etabın sonunda vardığım sırttaki  ufak ağaç+bir adet friend ile istasyon alabildim (4.ip: VI+, 20m). Bu noktadan itibaren yatan rotada 50m kadar irtifa alımı ile (II) zirvenin uzun sırtına çıktık ve simit ile ufak bir kayıntı yaptık.

İniş klasik rotadan! Kayalığın sol tarafına, sırt hattına paralel olarak geçmek,  kayalığın tabanına yarım saatten kısa sürede yürüyerek kolay inişi sağlıyor.

Yorum olarak; dağlar arasında yeşillik, sessiz ve  güzel bir ortamda, minimal bitki-ot-yosun içeren bir rotada tırmanış.. Bazen çürük kaya blokları olsa da, bu da geleneksel tırmanışın  bir parçası. Kilit etaplar olan 2. ve 4. ip boyları zevkli ve dik, atletik tırmanış sunuyor. Bu rota genel olarak kayanın kompaktlığı ve bazen de çürüklüğü nedeniyle ara emniyet konusunda biraz  zayıf. Rotamızın adı olan Kokorot, bilindiği üzere Aladağlarda bir boğazın adıdır ve oraya adını veren kokarot bitkisinin burada da bol miktarda bulunması ve havada bu kokunun hakim olması nedeniyle uygun bulduk. Kısaca, zevkli ve hoş bir alpin tırmanış günü daha hayatımızda yerini aldı..

A new alpine multi pitch traditional rock route nearby Antalya’s famous Feslikan pasture  (namely the Domuzuçan crag) that we named ‘Kokorot’ (200m, 4 pitches long V+, VI+ UIAA).  This place is at 1800m altitude and  it offers a wide rock band with a height of   around 200m. This week 4th may 2018, with my friend Cemal Zerepcan we opted to climb at Domuzuçan crag  because of the moist hot weather down at sea level. Strangely the compact limestone there is not so easy to protect and sometimes the rock is  rather rotten, with big loose blocks. Anyway, offering a few  exposed and athletic pitches, we are quite happy to climb this route in a  beautiful setting.

Climbing in Domuzuçan crag was introduced  last year 2017  in fall  by us, and now it amounts to total 6 multi pitch routes in this ‘ summer climbing garden’ of Antalya. Looking forward to climb more routes over there!

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.