14 Eylül 2017

ANTALYA-FESLİKAN YENİ TIRMANIŞ ALANI ve 5 ADET YENİ GELENEKSEL TIRMANIŞ

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan, Doğan Palut)

Birçoğumuzun tecrübe ettiği üzere, Antalya’da yazın 45 derece ve üzeri sıcağında kayada tırmanacak pek yer yoktur.. bu durumda sayılı seçeneklerden biri  olarak Moryer’deki kayalık  bölge vardır. Ancak bu yaz sonunda,  daha önce hiç tırmanış yapılmamış olan, 2000m irtifadaki  Feslikan  bölgesinde, yepyeni bir kaya tırmanış bölgesinin ilk rotalarını açtık. Bunun yararı, tabii ki,  yazın sıcaktan dolayı tırmanış yapılması imkansız olmasa da çok çok  zor olan Antalya için mükemmel bir  yaz tırmanış imkanı yaratmak oldu. ‘Feslikan Domuzuçan Tırmanış Alanı‘ olarak tanımladığımız sözkonusu bölge (yakınlarda mermer ocağı olmaz ise!!), Feslikan yaylasının hemen doğusunda (altında) kalan ve batı yüzü  100-150 metre arasında değişen bir kayalık uçurum olan Domuzuçan Tepesi (1913m) adlı masiftir.

Ve elbette, evin arka bahçesindeki kayalarda tırmanış!  Belli bir süredir kafamızda vardı burada tırmanmak- hatta iki sene önce Güçlü Özen ile soğuk bir kasım sonu günü, yerde buz tutmuş su birikintileri varken ve keskin bir rüzgar yazlık tırmanış giysilerimize işlerken  buraya yanaşıp, soğuk nedeniyle hemen oradan  deniz seviyesindeki Sivridağ”ın ılık kayasına tüydüğümüzü dün gibi anımsıyorum..  Şimdi, Pakistan’da 8000’lik tırmanış dönüşünde, bir Geyikbayırı  köy gününde ‘yazın nerede tırmansak ki’  derken burası aklımıza geldi ve akabinde hızlı bir keşif.. İlk görüşte  şunu anladık: yazın aşağılar boğucu nemli ve çok sıcakken, buranın serin ve kuru karasal ikliminde güneş altında bile tüm gün tırmanmak mümkündü (zaten saat 12’ye kadar gölgede kalıyor kaya, batı yüzü), kaya kalitesi harikaydı (nitelikli kireçtaşı-kalker) ve  farklı rota türleri (slab- dik yüzeyler- çatlak- baca- negatif..) vardı ve kaya çok ip boylu bir yüzey sunuyordu (tek ip boyundan belki dört ipe kadar). Daha ne olsun? Biz de, ardarda bazı günlerde giderek, gözümüze ilk ilişen rotaları açtık, tabiatı itibariyle alpin (dağ türü) kaya tırmanışı olan rotalardı bunlar. Rota bilgileri şöyle:

1-‘FESLİKAN EXPLORER’ 125m, 3 ip boyu, IV, VI derece geleneksel tırmanış, Tunç Fındık/Cemal Zerepcan, 4 eylül 2017. Bu masifte tırmanılan  ilk rota bu oldu, çürük sayılır girişten sonra üst kısımda harika ve çok zevkli bir el çatlağı içeren bir tırmanış.

2- ‘GENÇLİK PINARI’ 102m, 2 ip boyu, IV, VI derece  geleneksel tırmanış, Doğan Palut/Tunç Fındık/Cemal Zerepcan, 9 eylül 2017. Enteresan türde bir kireçtaşından oluşan rotanın bir kısmı baca sisteminde ve alpin tabiatı icabı gevşek iri bloklar ve otluluk var.

3-‘MESMER OCAĞI’ 60m, tek ip boyu, VI derece  geleneksel tırmanış, Doğan Palut/Tunç Fındık/Cemal Zerepcan, 9 eylül 2017. Şahane, dik ve sağlam bir çatlak ile  Dedegöl tarzı  slab bölen çatlak sisteminden oluşan zevkli bir rota.. Bölgenin mermer ocağı olma ihtimalinden doğan ismi ile! Sanırım bir klasik oldu. Rota kolay zemin başlayan yerde bitiyor ve takoz/kumsaati istasyonundan 60m iple inişle zemine varılıyor.

4-‘AMORPHİS‘ 105m, 3 ip boyu, V-, VI- derece geleneksel tırmanış, Doğan Palut/Tunç Fındık, 11 eylül 2017. Enteresan ve dik tırmanış içeren bir rota-amorf ve pis hamleler nedeniyle adı böyle.. özellikle ortasındaki  slab (bu etapta iki sikke bıraktım)   ilginç tırmanış sağlıyor.

5-‘DARBELİ MATKAP’ 130m, 2 ip boyu uzunlukta, IV+, V- derece geleneksel tırmanış, Tunç Fındık/ Cemal Zerepcan, 12 eylül 2017. Belirgin bir alpin mahmuz/sırt hattını izleyen bir ısınma rotası.

Muhtelif günlerde arkadaşlarım Cemal Zerepcan ve Doğan Palut ile farklı türde  beş  tırmanış gerçekleştirdiğimiz bölgeye yaklaşım,  Antalyadan ortalama bir saatte, Geyikbayırı köyünden yarım saatte varılan ve son derece çirkin bir  yapılaşma arzeden Feslikan Yaylası (1800m) spor tesislerinden 20 dakika kolay trek ile yapılabiliyor; ayrıca arazi aracı varsa kayaların  yakınına traktör yolu ile çok yaklaşabiliyor. Normalde rotalardan iniş, rotaların çoğunun bittiği Domuzuçan Tepesinin sırt hattından kuzeye (sola), ortalama 20 dakika yürüyüşle yapılıyor, tabii ki arzuya göre rotalardan iple de inilebilir..

Standart takoz ve friend seti ile bol uzun perlonbant ve birkaç sikke ekipman olarak gerekiyor. Rotadan iple inilmeyecekse çift ip çok gerekli değil. Ağaçlar ve çoklukla rastlanan  kumsaaatleri istasyon olarak  harika şekilde kullanılabiliyor. Ve tabii ki, tekrar etmem gerek, alpin tabiatı icabı gevşek büyük bloklar ve bazen çürüklük de burada oyunun bir parçası. Ayrıca tırmanışta kask kullanmanızı tavsiye ederim.

Önümüzdeki zaman diliminde uzun ve kısa, her derecede birçok rotanın açılabileceğini gördüğümüz bu bölgeye yeniden gideceğiz- alpin, minyatür bir kayalıkta eğlenceli  kaya tırmanışı!

We have discovered and started making traditional  multi-pitch routes on a  new climbing area for Antalya, not really far from Geyikbayırı village. This is important, because it is a fact that unless you go to  mountains, it really is not possible to climb in Antalya in summer months due to extreme heat. ‘Domuzuçan Cliff’ as we named after the  map name, is at 1800m altitude and options here  are available to make multipitch routes up to four rope lengths. After my  return from Broad Peak in Karakoram-Pakistan, with my friend Cemal Zerepcan from Antalya, we were looking for a cooler area to climb around Antalya- and it appeared that this cliff near Feslikan Pasture  (summer settlement) had perfect limestone rock in an alpine setting,  cool enough to climb in the hottest months. There are numerous crack lines on the cliff and some parts offer rotten rock with blocks, as can be expected of  an alpine rock face.. Approach is easy, as Feslikan Pasture is  half an hour’s drive from the famous Geyikbayırı village (total 45 minutes of driving almost, from the center of Antalya), and the Domuzuçan cliff is 15 minutes trek from the pasture (or 4-5 minutes drive from there, as the  jeep track approaches quite near). In the beginning of september we opened 5 different trad routes here, with also the inclusion of Doğan Palut,  ranging from  one to three pitches in length  and from IV+ to VI+ in UIAA grades, with many different  options for easier or harder routes. Well,  we shall be back next season, when again  it is too hot to climb in lower altitudes again!  

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.