14 Kasım 2020

ANTALYA-FESLİKAN YAYLASI-DOMUZUÇAN T. BATI DUVARI YENİ ROTA ‘WEMOOVE’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Alper Kabran, Wojtek Szeliga)

Antalya’nın Feslikan yaylasındaki  Domuzuçan Tepesi (1913m) batı duvarı, 2017 yılından beri tırmandığımız ve farklı arkadaşlarla değişik zorluk, karakter ve uzunluklarda rotalar açtığımız bir duvar bandıdır. Bu seferde, sevgili dostlarım Gilberto Merlante ve Wojtek Szeliga ile beraber, aynı geçen yıl bu zamanlarda bu duvarda açtığımız teknik ve geleneksel bir hat olan ‘500+‘ rotasının olduğu yerde sol tarafta kalan duvarda yeni bir duvar rotası açtık. ‘Wemoove‘ adını verdiğimiz bu rotamız 5 ip boyu ve 230m uzunlukta, geneli VI civarı, kilitte VII- derece zorluktadır. Rotamızın emniyet imkanı vermeyen bazı pürüzsüz duvar ve slab  pasajlarında boltlu etaplar vardır  ve tüm rota hattı  (sadece son ip boyunun sırta varan etabı haricinde) boltlu, inişe uygun istasyonlar içermektedir. 26-27 ekim 2020 tarihlerinde çalışarak açtığımız ve elimizden geldiğince çürük taşlardan  ve otlardan  temizlediğimiz  hattın ilk temiz, serbest çıkışını dostum Alper Kabran ile beraber 3 kasım 2020 tarihinde gerçekleştirdik. Böylece bu güzel ve enteresan duvar bantına eklediğimiz 12. çok ip boylu rotayı da açmış olduk.

Bu rota, duvarın ortasındaki  belirgin girintinin sağ tarafındaki görece uzun duvarlardadır ve  bu kısımdaki en göze çarpan nitelik olan belirgin büyük slab etabından girerek, duvarı üstte bölen dik sarı mahmuzun sol baca-çatlağı ile devam edip zirve sırtına ulaşmaktadır.  Rota tabanına Feslikan yaylasından 20-25 dakikada  yokuş aşağı çayırda  yürüyerek ulaşılmaktadır. Tırmanış, devasa slabın altındaki girişi engelleyen geniş dik gri duvarın sol tarafındaki rampalardan başlamaktadır.

1.ip:  Dik gri yüzeyi bölen el çatlağı ile girilir (IV+, ilk 10m’de iyi friend ve telli takoz yerleri var) ve çatlağın duvara  dayandığı yere varılır (bolt var). Kısa zor geçişle (V) setten yukarı uzanan kulvara girilir (kulvarın solundaki çatlakta iyi friend yeri var) ve oluk- kulvar tırmanılarak ( IV, sağda bolt var)  sağda küçük bir omza çıkılır (bolt var). Ardından temiz, sağlam kayada önce sollu, sonra sağlı çapraz tırmanışla (V, kumsaatinde ince yardımcı ip var) rampadan sağlı gidişle  boltlu istasyona varılır, V  35m (3 bolt ve 1 kumsaati+2 istasyon boltu).

2.ip: Kilit etap doğrudan istasyondan başlamaktadır. Çürük, bazen kırılgan olabilen vertikal duvarda sağlı yükselişle (VII-  3 bolt var, duvarda son boltta ip uzatması ve bir adet karabina bulunuyor), son kısımda slaba çıkışta zor hamle ile yukarıdaki slaba varılır. Artık sollu çapraz yükselen su oluklu (Dedegöl tarzı kanalürler ile bezeli!) çok sağlam ve zevkli  etapta açık ara boltlar ile (VI+, 4 bolt+ 1 kumsaati) sol üstteki  kovuktaki istasyona varılır, VII- 40m  (7 bolt ve 1 kumsaati+ 2 istasyon boltu ve 2 istasyon kumsaati).

3.ip: İstasyon kovuğundan önce kısa süre  dik, sonra genelde  sollu yükselen devasa slab tırmanılır (toplam 9 bolt var), son kısımda slabın bitimindeki bazı delik ve çatlaklara friend atılabiliyor. Sol üstte, yaygın ağacın olduğu setin sol kenarındaki istasyona varılır, zevkli etap, VI- 45m (9 bolt+ 2 istasyon boltu).

4.ip:  Sette ağacın arkasından 7-8m kadar sağa geçişle ulaşılan mahmuzumsu yüzeyin tabanından başlanır. Mahmuzda önce dik doğrultuda tırmanışla (IV+, bolt ve kumsaatinde ip var), sonrasında soldaki girinti-oluğa girilir (V, 4 adet sağlı sollu kumsaatinde perlonbant var) ve bu oluğun sonunda sağdaki dik duvar oluşturan sırta geçilir (bolt var). Bu dik etap ile (VI) sağ üstteki devasa sarı mahmuzun solundaki çatlak-bacaya giriş hedeflenir. Aralıklı friend yerleriyle dik ve zorca etap baca ağzına kadar  tırmanılır (VI+, sikke var) ve baca içinde rahatlaşan pasaj ile (V), sola ayrılan rampa tabanına kadar çıkılır. Rampa girişinde (çürük bloklara dikkat!)  açık baca ve sol dik  yüzey ile (VI, VI+, bolt ve ardarda friend yerleri var)  rampa çıkılır ve dar, boşluklu sette, negatifin tabanında istasyon, zevkli etap, VI+ 50m (3 bolt, 5 kumsaati, 1 sikke +2 istasyon boltu).

5.ip:  Negatifin az sağında dik pasaj ile (bolt+ sağ altta kumsaati var)  başlanır ve dik bir kalkış ile ufak negatif sağlı yükselişle geçilir (VI-, friend için uygun yer var). Bu zor girişten sonra önce dik, sonra az sağlı tırmanışla, dar setlerle bölük kısa duvarlar tırmanılır (V, V+, ara emniyet aralıklı, kaya genelde sağlam). Etap sonunda kısa dik duvarlar ardarda geçilir (V, V+, sikke var) ve sırt hattındaki belirgin iri kayanın tabanında  geleneksel  malzeme ile istasyon, VI-, V/V+  57m (1 bolt ve 1 sikke). Buradan 10m kadar kolay tırmanışla (II) sırta ve zirveye varılıyor.

‘Wemoove’ rotamız,  dik teknik duvar, oluklu sürtünme slabı, baca-çatlak hattı, mahmuz  gibi farklı  türlerde ilginç tırmanış tarzları içeren, genel anlamıyla zevkli, boşluklu kaya tırmanış  etapları veren  ve güzel bir rota oldu. Kaya genel olarak sağlam ve temiz yapıda, ancak özellikle 2.ip boyunun başı, 4 ve 5.iplerde bazı çürüklükler var, dikkatli olmanızı öneririm. Bunun haricinde emniyet noktası sıkıntısı pek olmayan, rota bulma sorunu içermeyen bir hat, tavsiye edilecek kadar zevkli ve güzel tırmanış var. Bu tırmanışı 50 metrelik iple veya tek iple  de yapmak mümkün, tabi rotadan iple  inmeyecekseniz. Malzeme olarak standart geleneksel tırmanış malzemesi taşımanız yeterli olacaktır.

Rotayı açtığım dostlarım Gil ve Wojtek ile, tırmanışı serbest yaptığım kardeşim Alper’e çok teşekkürler!

Dağ ve tırmanışla kalın!

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.