29 Aralık 2017

ANTALYA-GÜZYAKA DOĞU KULESİ BATI YÜZÜ YENİ ROTA ‘DAĞ SOĞANI’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Mustafa Kalaycı)

Antalya’dan Altınyaka yönüne uzanan asfalt karayoluna girince, yolun sağında ikinci en iri ve keskin kayalık  uçuruma sahip kule yığını olan Güzyaka Dağı’nın doğu kulesindeydik  bu hafta (27 aralık 2017) yine, bu sefer kadim dostum Mustafa Kalaycı (namı diğer Tafa) ile beraber. Yağışlar arasına sıkışmış  bu kış gününe uygun bir  geleneksel rota çıkmak  istiyorduk, en kısa günlerde güneşte neşeli bir çıkış verecek, dağda beraber keyifle çıkacağımız..  Bunu da Güzyaka’nın  birkaç sefer  değişik yerlerine girdiğimiz daha dik ve uzun güney duvarında değil, görece biraz daha kısa ve dik bir slab yüzeyi niteliğinde olan batı yüzünde bulduk ve  toplamı 230m, 4 ip boyu süren, IV, V derece zorlukta bir geleneksel rota tırmanmış olduk; adını da ‘Dağ Soğanı’  verdik.  Bu rota, güney duvarını batı yüzden ayıran sırtın hemen sol tarafında tutarlı  hat oluşturan sağlam  yüzeydedir. Kıştan çok yazı andıran bu sıcak ve bol güneşli aralık gününde dağda heryerde taptaze ‘dağ soğanları’ fışkırmış olduğu için  bu adı uygun gördük.

Rotamız, batı yüzünde tabanına en çok 25 dakika  trekle ulaşılan, kolay girişle varılan bir noktadan başlıyor;  ilk ip boyunda aşağıdan net gözüken  güzel bir mahmuz-sırtın slabımsı yüzeyi tam ortadan, sonunda biraz sağlı tırmanılıyor. Genelde dik yüzde  tutuşu basışı açık aralıklı ama  güzel, ara emniyeti  çoklukla iyi (aralıklarla iyi kumsaatleri var),  dökülmüş beton gibi gri, tekstürlü kayada bazen dik hamlelerle  mahmuzun neredeyse ucunda bir ufak sete varılıyor (1.ip: IV, 70m). Ardından mahmuzun tepesindeki sete kadar kolay ve kısa etapla varılıyor (2.ip: girişi  6-7m kadar III, ardından set yürüyerek geçiliyor, 20m) Üçüncü ip boyu zevkli ve dik bir etap;  gri kayada yüzeyde tırmanışla üstte dikey duran belirgin  ikili paralel çatlak hattına giriliyor ve bu dik etap 12m kadar içine yarı-sıkışarak çıkılıyor (IV+, V) ve   dik, sağlam, zevkli  tırmanış veren bu  ip boyu en sonda  dar bir sette bitiyor (3.ip: V, 70m). Son ip boyu, aslında nereden gitseniz olacak (istenirse kolay veya zor seçeneği veren)  sağlam yüzeylerden zirveye ulaşıyor (4.ip: III+, 70m). Tepeden manzara,  üç yönde  Beydağları silsilesi panaroması  ve aşağıda, doğu tarafta   Antalya metropolü ile masmavi körfez ile Akdeniz’in   kuşbakışı görüntüsü. İniş yine batı taraftaki belden, basit tırmanış (II) ve trekle rota tabanına oluyor. Tırmanış  relaks bir modda 3 saat kadar sürdü.

Kısa olarak zevkli bir alpin kaya tırmanış günü veren, sağlam kayada, asla zor olmayan, tutarlı  diklik ve zorlukta, görece  kısa  bir rota. Ne diyeyim, ‘kısa günün karı’ sanırım doğru tanım.. İnişin mesele olmayacağını bildiğimiz için 70 metre tek ip kullandık. Rotada ara emniyet bol (çatlaklar,  kumsaatleri ve küçük boynuzlar) ve sikke hiç kullanmadık.

Another new route in Coastal Beydağları range of rocky Antalya bay, the west face of Eastern Guzyaka tower was a relatively short, nice alpine rock climb,  featuring enjoyable climbing on  sound slab-type grey limestone. The route ‘Dag Soganı’ as we named  the route after the wild, lush green mountain onion that is widespread in this area,  is 230m and 4 pitches long and general difficulty is grade IV, V  UIAA. This west face, unlike the south wall of the mountain, is a bit shorter and less inclined in comparison and this route follows the  obvious  buttress at the start for one rope length, then after the big central ledge takes on to the steeper headwall that offers fine  climbing on the twin crack, for one full rope length.  This route is  mostly on almost concrete-hard, concrete-textured grey limestone rock  that offers excellent  friction & protection on steepish  faces (threads and cracks as well as chicken-heads for runners). Good for a short december day, in  spring temperatures.

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.