15 Şubat 2017

ANTALYA-GÜZYAKA KULESİNDE YENİ GELENEKSEL ROTA ‘KIŞ GÜNEŞİ’

02

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Kışın sanırım ‘kısa günün karı’ tadında, çok ip boylu kaya rotaları açmak amacıyla kışın en çok gittiğimiz yerlerden biri oldu, Sivridağ’a giderken Altınyaka yolunda hep önünden geçtiğimiz  Güzyaka silsilesi. Niye olmasın ki, güneye dönük güneş tutan sağlam kaya, güzel tırmanış ve şahane Akdeniz manzarası.. daha ne olsun? Bu arada bu yüzde zaten kış haricinde tırmanmak mümkün olmayabilir, tam bir güneş tuzağı çünkü.

Hurma kayalıklarından  Girevit dağına uzanan kayalık omurganın bnelirgin sivrilerinden olan Güzyaka Dağı,  güney ve kuzeye dönük yüzleri olan iki farklı kuleden oluşuyor (batı ve doğu kulesi olarak tanımladık). Bu seferki  çok ip boylu geleneksel rotayı, 14 şubat 2017 tarihinde  doğu kulesinin güney duvarında açtık arkadaşım Cemal Zerepcan ile. ‘Kış Güneşi’ (275m, 5 ip boyu ve IV, V+ derecelerde) adını verdiğimiz  yeni bir rota oldu bu. Kayanın sağlam, ara emniyetin çok iyi, havanın tişörte uygun ve manzaranın Akdeniz olduğu büyülü bir tırmanış  günü oldu. Böylece bu duvar bandına ‘Takozun Esirleri’,  ‘Terray’ ve ‘İyengar’ (gerçi bu rota bitişikteki Güzyaka batı kulesinde)  rotalarının ardından yeni bir rota eklemiş olduk. Adı gibi, kış güneşinde harika tırmanış veren bir güney duvarı.

Rota tabanına Altınyaka yolundan 25 dakika trekle varılıyor. Rota, kabaca güney duvarının sol tarafından giren sırt hattındadır ve bu hattı zirveye dek izler.

1.ip boyu: Duvarın sol sırt hattının üzerine çıktığı görülen dik yüzeyden giriliyor (bu yüzün biraz daha sağında Rauf Pınarbaşı ile daha önce tek ip boyu bir hat çıkmıştık). Girişte kumlu kayaya sahip, ara emniyeti kıt ve bazen çürüklük içeren dik slab (ilk 15 metrede sikke bıraktım) ve devamında sete çıkan dik  çatlak (sağlam) ve setten  sonra yolu kesen negatifin sağından geçen dik bir çatlak ile sırtın üzerine varılıyor (55m, V, V+)

2.ip boyu: Sırtta geneli oldukça  kolay, giderek ardarda kısa dik etaplar geçilmesini gerektiren tırmanışla (birçok kumsaati var) ip boyu sonunda  bir girintide istasyon (60m, II, III+)

3.ip boyu: Sırtı bölen dik, kısa ve boşluklu etaplar veren  sırtçıklar ve kısa duvarlar  sağa çapraz  yükselişle geçiliyor ve  sonunda,  solunda ağaç olan girintili sette istasyon (harika kumsaati var) (55m, III+, IV-)

4.ip boyu: Setten  dik çıkışla gri yüzeyler (ara emniyetli, sağlam ve tutamaklı) tırmanılıyor ve  ip sonuna dek, kısa ufak duvarlar ve bazen  göbekler  geçiliyor, belirgin sette istasyon (55m, IV+)

5.ip boyu: Bu etap ‘Terray’ rotasının  son ip boyuyla aynı. Setlerle bölünmüş bacamsı çatlaklar ve dik kısa yüzeylerle zirveye kadar çıkılıyor (60m IV)

İniş, bu kuleden standart iniş olarak belirlediğimiz şekilde, batı ve doğu kulesi arasından güneye inen yüze varan belden (serbest II, III) yapılıyor. Tırmanış, tabandan zirveye   üç saat sürdü. Kaya genel olarak nitelikli ve iyi kalitede, ara emniyet iyi. Ancak yine de, her geleneksel kaya rotasındaki gibi, olabilecek  çürük bloklara dikkat.. Yorum olarak, zor olmayan ve eğlenceli, ama diklik içeren ve tırmanış zevki veren  bir geleneksel  rota..

Today, 14th feb 2017, we opened a new multi pitch trad rock climbing line, on the south face of the eastern tower of Güzyaka Peak, Antalya, Türkiye: ‘Kış Güneşi’ (T. Fındık/C. Zerepcan, 275m, 5 pitches, grades IV, V+) Climbing was on good rock in warm weather, and it became the third route on this face. Way to go!

 

Bu yazı yorumlara kapalı.