20 Aralık 2022

ANTALYA-HURMA KULESİ GÜNEY DUVARI YENİ GELENEKSEL ROTA ‘TESTERE’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Tekin Toprak, Aykut Aydoğan)

Bu haftasonu,  Antep’ten tırmanıcı arkadaşlarımızın gelmesiyle, Antalya-Liman/Sarısu’nun hemen üzerinde yükselen Hurma Kulesi (Kızıltepe olarak da biliniyor) güney duvarında yeni bir geleneksel kaya rotası açtık. 17 aralık 2022 günü adeta yazdan kalma bir sıcaklıkta arkadaşım Tekin Toprak ile tırmandığımız bu yeni ve güzel hattın adı ‘Testere‘. 210m ve 4 ip boyu uzunluktaki rota V+, VI- derece zorluktadır. Böylece duvarın bu kısmına altıncı rotayı da açmış olduk (bakınız topo).  

Rota tabanı olan geniş terasa, Antalya-Altınyaka asfaltından  70-80m kadar irtifa alımı ile 15-20  varılıyor (yine, bakınız topo). Bu tırmanış güney duvarı dediğimiz duvarın sağındadır (daha da sağda daha önce dost Cemal Zerepcan ile açtığımız ‘Yüksek Gerilim‘ rotası vardır) ve rota üst kısmında duvarı ikiye bölen belirgin sırt/mahmuzu  tırmanmaktadır.

1.ip:  Bu ip boyunun ilk kısmı sağlı yükselen kuleciğin yüzünde  çok net bir rampa ile başlar: dik bir baca-çatlak sistemi ile devam eder. Baca-çatlak dar ve diktir, ayrıca çok keskin kaya yapısı vardır (IV+, V+, ara emniyet imkanı aralıklı sunmaktadır ve geneli oldukça sağlamdır, son kısmında kumssatinde turuncu-mor kalın ip bıraktım).  Bu rampa-duvarın  son kısmında keskin dikey pasajlarla, oluşturduğu kuleciğin çentiğine çıkılıyor. Ardından ip boyunun  ikinci yarısı, çentikten  dik yukarı devam eden sarı duvar ile devam eder (V+, dik ve devamlı, ara emniyet imkanı sunan keskin yapıda kayada tırmanış, boş ses veren bazı  bloklara dikkat!) ve belirgin zeytinli setin sol kıyısının ucunda istasyon,  V+ 60m

2.ip: Sol duvarı sağ yüzden ayıran sırt/mahmuz tırmanılır, güzel tırmanış veren ve sağlam yapıda bir ip boyu. Öncelikle kolay başlayan (IV)  kaya yapısı hızla dikleşir ve sırtın kıyısında harika bir vertikal zor pasaj ile (VI-, ara emniyet iyi, kaya gayet sağlam) ip boyu sonunda sırtın iyice dik bir slab-duvara döndüğü yerde, sağdaki ayrık kuleciğin tabanı hizasında ufak kovuk-sette istasyon, VI- 50m

3.ip: Harika sağlamlıkta ve güzel, görece kısa  bir ip boyu.. Sırtın dikey bir slab-duvar olan yüzü önce az sağlı çapraz tırmanılır (V+, ara emniyet bol ve iyi, kaya mükemmel sağlamlıkta) sonra dik doğrultuda, duvar yapısında devam eder. Yüzü dik ve yan bölen çatlaklarda tırmanış ile (VI-, ara emniyet gayet iyi, kaya çok sağlam) varılan eğimli sette istasyon, VI- 30m 

4.ip: Üst soldaki kovuğu kapatan ağaçları sağdan geçecek tarzda, önce bir set, sonra iri ve sağlam blokların sırtları-bacaları arasında tırmanışla, eğimin yatıp tırmanışın kolaylaştığı yerde istasyon, III+, IV- 40m.

Bu noktadan sırta kadar sağlam kayada II, III derece tırmanışla 40m kadar tırmanılıyor ve tırmanış sona eriyor.. İnişi, sırttan hemen arkaya, aşağıdaki kulvara iple inerek yapmak gerekiyor. 10m kadar alttaki ağaçta yardımci ip, kalın mavi ip var, bu istasyondan tam 30m ip inişiyle kulvar içine ulaşılıyor. Serbest inişle (I, II) kulvar alt sonunu kapatan kısa uçuruma varılıyor (ağaçta mavi y.ip vardı, biz de kalın mavi ip ekledik). Buradan 25m inişle çarşağa ulaşılıyor ve 15 dakika trekle rota tabanına varılıyor.

Tırmanışımız 3 saat kadar sürdü. 60 metrelik çift ip, tam ikş set yaylı tıkaç (Totemcam ve Dragoncam, tüm boylar gerekiyor), tam set telli stopper takoz, bol uzun perlonbant  ve kask kullandık. Sikke taşıdık ama kullanmaya gerek kalmadı. Ayrıca rotada bolca kumsaati de bulunuyor.

Yorum olarak,  muhteşem Akdeniz manzaralı, dikey ve güzel, zevkli tırmanış veren, geneli rotaya adını veren testere gibi keskin ve sağlam kaya yapısından oluşan bir hat, geleneksel tırmanış sevenlere tavsiye ediyorum. Teşekkürler Tekin kardeşim ve bize bol fotoğraf çekerek rota tabanından eşlik eden Aykut kardeişimiz!

Takozunuza uygun çatlaklar her daim sizinle olsun!

 

Bu yazı yorumlara kapalı.