28 Eylül 2019

ANTALYA-MORYER KAYALIKLARI YENİ GELENEKSEL ROTA ‘NİNJA YOLU’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Moryer aralıklarla gidip  bir geleneksel rota çıktığımız bir yer, ve şimdi bakıyorum da, her uzunlukta ve her derecede rota çıkılmış aslında. Adını tabanındaki Moryer yaylasından dolaylı olarak  andığımız  Moryer kayalıkları,  Antalya’nın ünlü yaylası Feslikan’dan biraz daha ötede, Bakırlıdağ / Saklıkent kayak merkezi yakında  bir kireçtaşı yığınıdır ve 1800 metre irtifadadır. Buranın kuzey yüzündeki  ilk bilinen tırmanışı dostumuz Burak Serter  2009 yılında yapmıştı (Katmer rotası) ve biz de burayı onun nazik daveti üzerine tanımıştık. Takip eden zaman diliminde burada ‘dostlar arasında tırmanış festivali’ tadında rota açabilmiştik.  Şimdi burada artık 7 tane  farklı rota çıkılmış haldedir (bakınız topo). Keza daha da potansiyel var, kolay olsun, sert olsun geleneksel ve hatta alpin spor rotaya ()aralıklı boltlu)  uygun olarak.. Hatta tekrar etmek gerekir ki, Feslikan yaylasındaki Domuzuçan uçurumu ile beraber Moryer, Antalya’nın yazlık uzun (çok ip boylu) rota seçeneği olarak belirginlerdir, şehire yakınlık, ulaşılabilirlik ve yazın tırmanışın güzel olması yönleriyle. Ayurıca bu bölgedeki muhteşem boulder potansiyeli de bilinen bir gerçektir. Neyse, kısaca Moryer candır!

Bu sefer, 24 eylül 2019 tarihinde dostum Cemal Zerepcan ile beraber, Geyikbayırı köyünden  kısa bir araç yolculuğu ardından  Moryer kayalıklarında yeni bir rota açtık. ‘Ninja Yolu’ adını verdiğimiz bu yeni geleneksel tırmanış 195m ve 5 ip boyu uzunluğundadır ve IV+, VI+ derece zorluktadır. Rota Moryer kayalığı kuzey yüzünün en sağ tarafındadır ve  son ip boyu bir sırt ile kayalığın zirve sırtına kadar  varmaktadır. Rota tabanına Saklıkent’e giden toprak araç yolundan 25-30 dakika trek ve 150m kadar irtifa alımı ile yapılmaktadır.

İlk ip boyu sağlam, gri ve nitelikli kayada zevkli tırmanış içermektedir. Baca çatlak giriş ve çatlak sistemi ile üstteki sete, yukarı devam eden bir çatlak-dihedral sisteminin tabanına ulaşılır, ara emniyet gayet iyidir (1.ip: IV+, V- 30m)

İkinci ip boyu setten  biraz sağlı geçişle (2-3m) bir kısa slab etabının tırmanılması yolu ile, tepede uzanan harika dikey el çatlağına varışla başlar. Bu sağlam, harika köşe çatlak tırmanılır (VI- 15m kadar). Sağlam sayılır blokların oluşturduğu bir köşe ile  (V) devamındaki  dikey, sonu negatif off-width baca-çatlak tırmanılır (VI+ 10m) ve etabın vardığı kulenin tepesinde baba istasyonu (2.ip: VI+ 30m)

Devamındaki etap kolaydır ve tepeye devam eden  kayakulesinin tabanına bağlanmak için gereklidir (ip toplanır). Önce setten 7m kadar sağa geçilir ve ardından varılan  kolay, içi iri kaya bloklarıyla dolu kulvar ile tepedeki kulenin tabanına dik doğrultuda çıkılır (3.ip: III 30m)  (seçenek olarak rota burada bitirilip sağ alta kolaylıkla inilebilir)

Dördüncü ip boyu  belirgin kulenin yüzünü bölen sağlam yapılı, dikey bacamsı çatlak ile başlar (IV) ve varılan kısa setten üstteki diğer kulenin yüzünü bölen çatlak tırmanılır (çürükleşiyor, IV-). Kolaylaşıp çürükleşen sırtta kulenin tepesine çıkılır (4.ip: IV, 45m)

Son etap  kaya blokları arasından kolay zeminde kayalığın zirvesinedir (5.ip: II, III 60m) İniş kayalığın omzunda 100m kadar  yürüyüşle varılan kaya çentiğinden  sağa alçalışla, rota tabanına yapılır (I, II)

Yorum olarak: Geneli sağlam kayada zevkli, dik teknik tırmanış. 4.ip boyunun yarısından sonra kaya yapısı değiştiği için çürüklük artıyor.. Ancak tırmanışın esas teknik  etaplarında kaya çok sağlam,  ara emniyet bol ve iyi, kayanın yüzü  temiz  ve her nasılsa otluluk-çalı sıkıntısı pek yok. Büyük boylar dahil tüm yaylı tıkaçlar (friend camalot vb) ve küçük-orta boy telli takoz (stopper)  bolca kullanıldı. Kilit etap olan  2.ip boyu zor ve zevkli, mücadeleli tırmanış sunuyor, off-width çatlak (yani ne vücudun sığacağı kadar geniş, ne de el çatlağı olabilecek kadar dar çatlak) etabında en büyük boy friend kullanmak elzem ve yararlı, ancak buna ek olarak çatlak içine sıkışmış takoztaşlar da kullanılabiliyor..

‘Ninja Yolu’ ismi ise, tüm gün zihnimde çalan Cacaphony adlı garip metal grubunun ‘Ninja’ adlı bir parçası nedeniyle. Yoksa rotanın doğu sporları ve Ninjalarla bir alakası yokturJ

Çatlaklarda mücadeleli ve dikeylik sunan  günlerle kalınız!

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.