15 Ekim 2019

ANTALYA-MORYER KAYALIKLARI YENİ GELENEKSEL ROTA ‘UNITED KOLPA”

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Tafa)

Torosun tepesinde sonbahar bir başkadır:-) 

Havanın şahane olduğu bu güzel sonbahar gününde (14 ekim 2019) Everest partnerim ve kadim dostum Tafa (Mustafa Kalaycı) ile beraber Moryer kayalıklrına uzandık. Amacımız kısa veya uzun bir geleneksel tırmanış yapmaktı ve yaptık da.. Moryer kayalığı kuzey yüzünde  ‘United Kolpa’ adını verdiğimiz, 2 ip boyu ve 55m uzunlukta, maksimum VI+ derece zorlukta bir geleneksel rota açtık.  Moryer kayalığı ilk tırmanışı 2009 yılıında dostumuz Burak Serter’in yaptığı ve bizi tanıştırdığı, Moryer  yaylasındaki bir  kaya kulesi, ufak bir dağ adeta. Kuzey ve doğuya bakan yüzlerinde 3-5 ip boyuna uzanan birçok kayalık yüz var ve 1600 metrelerdeki  kayalık, özellikle yaz için iyi bir seçenek sunuyor sıcaktan kavrulan Antalya bölgesine.  Bu sefer çıktığımız hat, geçen eylül Cemal Zerepcan dostumla çıktığımız ‘Ninja Yolu’ rotasının hemen solundadır ve  tutarlı, kısa bir hattır.

Moryer kayalığı Geyikbayırından 16km, Antalya merkezden ise 22 km kadar mesafededir ve toprak araç yolu altından geçmektedir (bu yol Saklıkent’e yazın açık olan toprak yoldur). Kayalığın kuzey yüz tabanına maksimum 100m  irtfa alımı ile en çok yarım saat yürüyüşle ulaşılmaktadır.

Rotanın ilk ip boyu, çatlaklı, dik bir dikey slab ile başlıyor (geneli V derece gibi) ve ufak bir setten sola  kısa, hassas traversle sollu otlu kulvara giriyor, oradan da yaprak döken ağacın  setine  sağlı yükselerek çıkılıyor. İyi bir istasyon yeri olan sözkonusu sette iki sağlam kumsaatinde iniş için kullanılmış  üç perlonbant halkası bulduk (muhtemelen rotanın sadece bu kısmı çıkılmış olabilir veya birileri  varolan rotaları çıkıp buradan inmiş olabilir) ve bu kumsaatlerini istasyon olarak kullandık. (1.ip: V, 35m)

İkinci ip boyu setten tam sağdaki belirgin açık baca ve devamındaki offwidth negatifimsi çatlaktır, bu etap rotanın kilitidir (VI+): bu kısa ve zor etap tepedeki büyük setteki  iki ardıça dek tırmanılır (2.ip: VI+ 20m kadar). Son kısımda çatlağın içi kumludur ve kaygandır. Rotanın buradan sonrası fazlasıyla parçalı ve setli olduğu için, biz de alttaki ardıçtan iple iniş yaparak zemine indik (50m ip inişi, ardıçta kalkın bir ip halkası bıraktık).

Yorum olarak kısa ve zevkli bir geleneksel tırmanış, kilit etap olan zor offwidth çatlak (yani ne içine girebildiğiniz ne de el sıkıştırabildiğiniz tür çatlak) mücadeleli ve zevkli, aynı zamanda oldukça güvenli sayılır bir tırmanış sunuyor. Kaya bu rotada genelde sağlam ama alpin bir kaya tırmanışından beklenebileceği gibi arasıra çürük bloklar veya parçalar da var, ayrıca arasıra otluluk sorun yaratabiliyor. Burası tam Dedegöl tarzında, çatlaklar kum dolu ve içleri ot bürümüş, yüzeyler ise tertemiz ve sağlam..  Ara emniyet bu tırmanışta genel olarak iyi, daha çok küçük ve orta boy yaylı tıkaç ve telli takoz kullandık, kilit etapta en büyük boy (iki yumruk boyutundan  büyük) friend taşımak faydalı olur! 1.5  saat süren tırmanışımızı çift ipl yaptık ki bu özellikle inişte tek ip boyunda zemine varmamızı sağladı.

Rotanın adı mı? Ahmet Yılmaz’ın muhteşem karikatür kitabından kaynaklıdır!

Moryer çok güzel bir alpin ortam ve daha orada yapacak çok işimiz var..

Tırmanış dolu ve neşeli  günlerle kalın….

 

Bu yazı yorumlara kapalı.