18 Haziran 2020

ANTALYA- MORYER UÇURUMU YENİ GELENEKSEL ROTA ‘ELMELİK’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Tafa)

Moryer! Belli aralıklarla gidip tırmandığımız, ‘yayla havası’ veren yazlık tırmanış mekanı!Antalyadan 40, Geyikbayırından ortalama 15km uzaklıktaki bu şahane dağlık arazideki ufak bir dağ, Moryer Uçurumu adını verdiğimiz kalker kayalığı. Ve dile kolay bugüne dek bu civarda toplam 10 rota açılmış. Sağolsun 2009 yılında buradaki ilk geleneksel rotayı açan ve bize de haber veren dostumuz Burak Serter. Bu arada, onların Yücel Bagatur ile açtığı, benim de hemen ardından onların cesaretlendirmesiyle dostum Gökhan Şifan ile beraber ilk tekrarını yaptığım 55 metrelik, VI+ derecelik bir offwidth’imsi muhteşem bir çatlak rotası olan ‘Hasta Hasta’ da bence oradaki en iyi ve çarpıcı tırmanış.. Ellere sağlık!

Bu hafta G.İ.Y. yani Geyikbayırı İdman Yurdu yine aksiyondaydı ve Moryerde, dostum Tafa ile, 16 haziran 2020 gününde yeni bir geleneksel rota çıkıp, ismini de alttaki yerel yayla olan ‘Elmelik’ verdik. Yine bir çatlak rotasıydı ve VII derece zorluk vardı, 75m ve 3 ip boyu uzunluktaki bu tırmanışta.

Bir kez daha teker döndü ve Tafa’nın emektar sarı canavarı T3 vosvos minibüs ile, Elmelik yaylasındayız.. Henüz bir rota seçmeden önce eldeki topomuza bakıp, yürürken de durup durup  kuzey yüzünde rota keserek, tabana yarım saatten kısa bir sürede vardık, tabii önce hangi rota nerededir ona bakmak gerekti.. Sonunda seçtiğimiz hattımız bizim Gökhan ile taa 2009 yılında çıktığımız ‘Kırmızı Kuvvetler’ rotasının yakınından girip, devamında sağda şahane bir el çatlağına saparak devam eden yepyeni bir hat oldu. Evet, bu serin dağ gününde malzeme kuşanmak, ipe girmek, kaya ayakkabıları ve aksiyon! Böylece tırmanış başladı..

1.ip: Solda daha kolay seçeneği de olan bir çatlak hattı ile giriliyor (V+, VI- gibi) ve geniş açık baca tırmanılıyor, baca girişi zorca sayılır ama devamında baca daha da  açılıyor ve bacanın sol yüzündeki çatlakta tırmanış ile devam ediliyor (V+, VI-). Kısa etapla sağdaki çatlak-kulvar tarafının tabanında, baca içi dar sette istasyon (bu istasyona çıkarken üstüste iki gevşek blok var, dikkat!) VI- 25m

2.ip: Kilit etap! Sağa bir iki metre traversle, çatlağa giden ara emniyeti kıt dikey zor oluk-kulvar etabı tırmanılır (VI) ve devamında kilit olan el çatlağı ile devam edilir; bu etap ayaksız, tutuşu kıt, çatlağa el sıkıştırılması zor açık bir yarim baca-parmak çatlağıdır (VII). Neyse ki ara emniyet yerleştirmek uğraştırıcı ama mümkün (orta ve altındaki boyda yaylı tıkaçlar) ve etap VII yerine VII- A1 geçilebilir. Velhasıl, çatlakta oldukça zor konumlarda canhıraş şekilde ot ve çalı yolmam gerekti ve bolca da çamur ve toz ile boğuşmak ve bir kısmını yutmak/solumak da mücadeleye negatif yönde katkıda bulundu. Devamında hem el, hem parmak sığan çatlağın kendisiyle sağ sırtı ve sağ yüzdeki kırışıklıkları kullanarak çatlağın es verdiği  daracık sırtçığa çıktım. Devamında harika sağlamlıkta, mükemmel orta ve büyük malzeme alan bir dülfer tarzı çatlak ile (VI, belki VI+?) üstteki sağa uzanan 3-4 metrelik uzun, sığ bir sete vardım. Bu noktada taşıdığım hemen tüm yaylı tıkaçlar bitmişti, sadece en ufak boylar vardı ve neyse ki, bu ikisi ile istasyon kurmak mümkün oldu. Zor ve zevkli bir etap! VII 26m

3.ip: Setten sağlı devam eden yüzeyde birkaç metre traversle yükselişle, yüzeyde zevkli sağlam etaplarla çapraz ve dik tırmanılır, ara emniyet gayet uygun. Sonunda, son kısımda biraz setli, otlu ve çürük hale gelen rampacık ile, belirgin ardıç ağacına varılır (yardımcı ip, ip halkası ve perlonbant var), ağaçta istasyon, V- 25m.

İniş,  tam altta kalan çatlak ‘Hasta Hasta’ rotası istasyonu olan bu ardıç ağacından tam 50m, ipin esnemesiyle neredeyse 55m iple inerek..

Yorum: Kısa etaplara böldüğümüz, kilit etabı zor ve çok zevkli, geneli sağlam kayada, ara emniyeti iyi, inişi kısa ve kolay bir tırmanış oldu. İki tam set yaylı tıkaç (iki yumruk boyutu olan en büyük olmak üzere), telli stopper takoz seti ve bol uzun perlonbant çok faydalı; bu tırmanışta 50 metrelik 8.1mm’lik çift ip kullandık (tek iple bizim yaptığımız iniş neredeyse imkansız olacaktır!). Yanımızda taşıdığımız 5 sikkeden sadece birini çaktık, o da 2. ipin emniyeti kıt olan giriş yerinde kullandık. Gün sonu itibarı ile Moryer’in  bu kuzeydoğu yüzünde 8, doğu yüzde 2 geleneksel rota olmuş oldu.

İşte böyle! Moryer bu sefer yine bize güzel bir etap sundu, teşekkürler dostum Tafa!

 

Bu yazı yorumlara kapalı.