1 Haziran 2016

ANTALYA-MORYER YENİ GELENEKSEL ROTA ‘ARDIÇ YOLU’

antalya-moryer IMG_3688IMG_3693 IMG_3698IMG_3694

User comments

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Antalya’nın Saklıkent’e yakın Beydağları dağlık arazisindeki Moryer kayalıkları, gerek yazın bölgede tırmanış için uygun irtifası (1600m) gerekse sağlam kireçtaşından  kayasının güzelliği ile, bir süredir Geyikbayırı’nın yazlık terası olarak (biz küçük  bir grup geleneksele meraklı tırmanıcı için) hizmet verdi. Bölgedeki ilk çıkış, Antalya’da yaşayan dostumuz Burak Serter tarafından  2009 yılında yapılmıştı. Bu kayalık kule grubunun kuzey yöne bakan  geniş yüzünde bugüne kadar (benim bildiğim) 5 farklı rota açıldı; tabiat olarak  alpin, geleneksel çatlak rotaları hepsi de. Gri dolomitten oluşmuş kayanın kalitesi genelde oldukça iyi, ama yine de (alpin her  kaya duvarı gibi) çürük bloklara dikkat edilmeli.. ve tabi biraz da otluluk ve çatlaklarda toz-toprak birikimi var elbette. Bu arada, bölgenin yaz için mükemmel bir boulder alanı olduğu da pratik olarak  tanımlıdır. Kısaca Moryer, alpin kaya tırmanışı potansiyeli olan bir  tırmanış bölgemiz haline geldi (bir gün taşocağı olarak katledilmezse yani!)

Yukarıdaki   genel görünümde geleneksel  tırmanış içeren tüm rota hatları sırasıyla görülebilir:

1- ‘Ardıç’ (VI 30m, Burak Serter,…) yaz 2009

2- ‘Kırmızı Kuvvetler’ (VI+ 60m, Tunç Fındık, Gökhan Şifan) 29 kasım 2009

3- ‘Hasta Hasta’ (VI+ 55m, Burak Serter, Yücel Bagatur)29 kasım 2009

4- ‘Kısa ve Öz’ (IV+ 45m, Burak Serter, Yücel Bagatur)29 kasım 2009

5- ‘Ardıç Yolu’ (VI+/VII- 45m, Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)  11 mayıs 2016

Bu sefer de,  bölgede yeni ve zevkli bir çatlak  hattının ilk çıkışını yaptık. Belirgin ve iri bir ardıç ağacına uzanan, aslında aşağıdan  pek de zor gözükmemekle beraber zorlu  tırmanış sunan bir  rota oldu. Sezona girişte  kolay bir rota çıkmak istiyorduk tırmanış arkadaşım  Cemal Zerepcan ile  ve bu rotaya girdik, tabii beklediğimize göre  uğraştırıcı çıktı. Sonradan hatırladım ki, bu rotayı geçmiş yıllarda (sanırım 2011)  buz gibi rüzgarlı bir kasım günü denemiş ve  kıştan geri kalmayan soğuktan dolayı pek de yükselememiştik. Bu kez nihayete erdirdiğimiz bu rotaya ‘Ardıç Yolu‘ adını verdik, uzunluğu 45m olan rotanın  zorluğunu VI+, VII- derece olarak tanımladık. Bu tırmanışta orta ile küçük  boy yaylı tıkaçlar ile bol miktarda telli takoz (stopper) kullandık;  sikke ara emniyetin kısıtlı olduğu zor etaplarda yararlı oldu ve  çaktığımız sikkeleri (2 diagonal ve 1 bıçak) kilit etaplarda bıraktık. Çift ip, traversli ufak geçişlerde çok yararlı oldu, tavsiye edilir.

Rota tabanına Feslikan yaylası yolundan ayrılışla Saklıkent’e uzanan araç yolundan 15-20 dakika güneye, 100m kadar irtifa alımı ile ulaşılıyor ve kayalık kütlenin kuzey yüzü tabanına, sağlı yükselişle varılıyor.  Zorlu, dışa atan çatlak-baca (VI) ile başlayan rota,  ortaya ulaşan kısımda spor tırmanışı aratmayan diklik ve zorlukta, ancak ara emniyeti  kıt sayılır  bir kilitle (VI+, VII-) yukarıdaki belirgin dar bacaya bağlanıyor ve belirgin ardıç ağacının oluşturduğu sette sonlanıyor. Tırmanışın geneli zevkli ve dik.  45m ip inişi, büyük ardıçtan  perlonbant bırakarak yapıldı.

 

Bu yazı yorumlara kapalı.