9 Ekim 2020

ANTALYA-OVACIK DAĞI (2160m) KUZEYBATI DUVARI İLK ÇIKIŞ ‘OVACIK EXPRESS’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Tekedağı-Ovacık seferimizin ikinci gününde en büyük mesele çok seçeneğimiz olmasıydı: nereye çıksak? Dostum Cemal Zerepcan ile beraber bu 30 eylül sabahında bu sefer Ovacık dağında bir yeni rota çıktık: ‘Ovacık Express’ adını verdiğimiz kısa sayılır, çok ipli duvar rotası, muhteşem kalitede kayada ve eğlenceli bir hat. Aracı bıraktığımız yer olan orman yolundan kulenin tepesine 550m kadar irtifa farkı ile, teknik etabı toplam 240m ve 4 ip boyu, maksimum VI derece zorlukta bir geleneksel rota. Peki, nerede bu tırmanış? Ovacık-Tekedağı kuzeybatı çanağına girdiğinizde, Ovacık dağının kuzeybatıya bakan duvarlarının başladığı yerdedir. Sözkonusu slab yapılı duvarlar bu kısımda Ovacık’ın çok daha solda kalan ana zirvesinden uzaktadırlar ve genelde sırt hattındaki ayrık kulelerde sona ererler. Velhasıl burada esas sıkıntı aslında hangi hattın hangi zorlukta nereye çıktığını tam anlayamamaktan kaynaklıdır, ama bu sefer, önceki gün tam karşıdan, Tekedağı’ndan baktığımız için topografyaya biraz olsun hakimdik.

Bu sefer, soldaki Ovacık duvar bandının Tekedağı’na alçalan sırtlarının en sağ tarafında kalan ve kuzeybatı bakışlı bir kulenin yüzünü tırmanacaktık. Adeta beyaza yakın gri, temiz gözüken, üzerinde ağaçlar olan bir kaya duvarı. Sabah erken saatte, gölgeler içindeki orman yolundan çok sık olmayan, ama yine ufku göremediğimiz, kabaca yükseldiğimiz kaygan yamaçlarla 30-40 dakikada ter içinde müstakbel rotamızın tabanı olduğunu düşündüğümüz yere geldik. Burası neresi acaba?.. Biraz tereddüt, biraz sorgu-sual ve fotoğraflarla karşılaştırma ardından keşfettik ki, belirgin devasa bir boğaz-kulvarın tam sağ tarafında, kulemizin yarattığı duvarın tabanındayız. Görmesek de, sağda kulenin sağının yarattığı belirgin bir sırt hattı olduğunu ve bu sırtın tam solunda kalan yüzü tırmanacağımızı artık biliyoruz. Böylece ipleri açtık, malzemeyi kuşandık, kaya ayakkabıları… ve start!

1.ip: Belirgin, dev bir dikleşen slab kulvar-çanağının yarattığı amfitiyatronun 30m kadar sağında kalan baca-çatlak ile başlanıyor; bu kulvarımsı başlangıç dik, sağlam, su ile aşınmış bir bacaya (IV+) ve bacayı tıkayan dev ağacın ardından yükselen sağlı rampaya (III+) yol veriyor. Slab yapıdaki rampa-çatlak devamında daha zorlaşıp dikleşiyor (V-, ara emniyet iyi) ve ip boyu sonunda iri ardıçın setinde istasyon, IV+,V- 60m (bu ip ile kulenin yüzüne sağlı yükselişle girilmiş oluyor)

2.ip: Setten çıkan slab duvarda sollu yükselişle, dikey, sağlam bir köşe- çatlak sonuna dek tırmanılıyor (V- gibi, ara emniyet iyi) ve devamında az sollu olarak slab yapıdaki, keskin köşeli çatlaklı yüz tırmanılarak (IV+), slabın yattığı yerlere geliniyor. Devamındaki kolaylaşan gri, suyla aşınmış yüzde (III+) ip boyunun eriştiği son noktalarda sağlam, oluklu, çatlaklı setlerde istasyon, IV+, V- 60m (böylece kulenin yüzünün alt kısmı bitmiş, neredeyse üst kısmına çıkılmış oluyor)

3.ip: Kısa bir diklikle (III+) sağ alttan uzanan sırtın üzerine çıkınca, sollu kenardan üst yüzün giderek dikleşen slabına geçiliyor; bu iri ağaçlar olan bir slab (ve sağında muhteşem, su oluklu, devamlı bir dik slab var). Etabı dik doğrultuda bölen çatlak ve köşeler boyunca tırmanılıyor (III+ kısa etaplar IV-). İp boyunuın sonunda iri ardıçlar altındaki dev boulder blokta baba ve kumsaati istasyonu, III+, IV- 60m (bu etapla kulenin zirvesinin son kısımındaki duvarın tabanına varılmış oluyor)

4.ip: Kilit ve harika ip boyu! Setten iri ardıçları aşmak için sağlı yükselen traversle, sağdaki slabın kıyısından üste geçiliyor ve ağaçların tam üzerindeki temiz, kısa slab çıkılıyor (5-6m kadar V+, ara emniyet yok, bu etabı en sağdan daha kolay geçmek seçeneği var). Devamındaki dik, gri, masif duvarı bölen bacamsı başlangıçlı, sonunda el çatlağına dönen hat sonuna dek, yarım ip boyu kadar tırmanılıyor (V+, ara emniyet çok iyi, çok sağlam kaya, zevkli tırmanış). Çatlağın bitiminde boşluklu, tutamağı kıt etap ile sağa 3-4m kadar geçiliyor (VI-) ve sağ üstte uzanan gri temiz slabın tabanına ulaşılıyor. Bu noktada slab duvarı dikey doğrultuda bölen iki paralel, kabuk yapılı ama sağlam çatlak tırmanılıyor (V+, ara emniyet aralıklı ama iyi) ve bunun üzerinde kilit kısım; tertemiz ve sağlam, gri, çatlaksız bir slab (VI, 10m kadar, ara emniyet yok) az sağlı yükselişle bitimine dek çıkılıyor. Bu heyecanlı ve boşluklu etap, kulenin zirvesine yakın, iyi ve sağlam bir kulede bitiyor, baba istasyonu, VI, 60m

Bu noktadan kulenin sırt hattındaki kayalık dişler arasında yürüyerek, arkadaki belirgin çentiğe 80m kadar geçtik (sırtta kesik olan tek yerde III+ serbest iniş, geneli II). Ulaştığımız kayalık geçitten (aşağı bakışla) sola, orman içine, avcı yolağından, belli belirsiz patikalardan yürüyerek indik ve orman içindeki jip yoluna.. Toplam 3 saat süren tırmanışın inişi de 1 saat kadar aldı.

Bu tırmanışta 60 metrelik, 7.9mm çapında çift ip kullandık; tam iki set, özellikle küçük ve orta boylarda yaylı tıkaç (camalot ve totemcam) çok yararlı oldu, telli takoz (stopper) ve bol uzun perlonbant da hayati. Çeşitli türde 4 adet sikke taşıdık, ancak kayanın temiz emniyetlere son derece elverişli olması nedeniyle bunlar gerekli olmadı. Ayrıca her ip boyunda istasyonlarda devasa ağaçlar ve kayada bol miktarda kumsaati olması da emniyet imkanı açısından son derece güzel..

Yorum olarak: geneli çok sağlam ve oldukça nitelikli kaya yapısında, bazı yerleri dikey duvar, bazı yerleri görece yatık temiz slab olan bir dağ/alpin kaya tırmanışı rotası, zevkli ve emniyet imkanı oldukça iyi bir tırmanış, biraz aşağıdan incelenirse rota bulma sorunu yaşatmayacak bir hat. Özellikle son ip boyu çok güzel.. Beydağlarının ana masifinin harika manzarasına nazır, ormanın ayağınızın altında olduğu bu tırmanışı tavsiye ederim!

Sağol Cemal dostum, bu güzel dağ tırmanış gününü paylaştığımız için!

 

Bu yazı yorumlara kapalı.