ANTALYA-OVACIK/ TEKE D. KUZEY KULVARI TIRMANIŞI 2013
Antalya-Kemer’in batısında yükselen şahane Ovacık- Teke Dağı (2150 m) masifini keşfetmiştik ya, bu sefer de (gerçek kışın bitimi sayılan 21 martın ardından olsa bile) bu güzel silsilenin kuzey yüzünde, bu yüzdeki ilk kış çıkışını yaptığımız şubat ayında incelemiş olduğumuz ince kulvarı çıkalım dedik, kiminle? Tabii ki ‘köylüm’ Tafa (Mustafa Kalaycı) ile. Geyikbayırı’na 65 kilometre uzakta, Altınyaka yolu üzerindeki bu kireçtaşı yığınında, dağın kuzeyindeki dik duvarları yaran bu ince buz kulvarı çok belirgindi. Kemer’de yaşayan İngiliz tırmanıcı arkadaşımız Andrew Wielochowski tarafından bizden (sanırım) bir hafta önce ilk çıkışı yapılmıştı. Ancak bu, bizim açımızdan bu rotayı tırmanma isteğimizi hiç azaltmamıştı. Böylece, yüze henüz soğuk gölgelerin hakim olduğu 25 mart 2013 sabahı başlarken, orman içindeki toprak yolda Tafa’nın emektar sarı VW minibüsünden inerek çantaları hazırlamaya başladık.
1000 metrelerde bıraktığımız arabadan 1500 metrelerde başlayan kar- buza kadar, devasa ardıç ve çamlar içinden, sessizlikte yürümek çok güzeldi. Burası, Aladağlar’ın 2000 metrelere inmiş, ağaçlar arasından başlayan versiyonuydu adeta. 1600 metrelere vardığımızda kulvar hala kayalar arasına gizliydi ve kar iyice buzlamıştı; kazma ve krampon takıp kask, kemer vb giydik, ip ve teknik donanım çantalardaydı. Yüzey mezarlık kadar sakindi, ne düşen taşlar, ne bir nefes, sadece bizim krampon tokurtularımız ve bizim ilerleyişimizle akarak düşen buz parçalarının hışırtısı.. İpe gerek olmadan yükseliyoruz, 35-40 derece eğim. Kar buza döndü iyice ve daralan yerde, kısa etapta dik bir kaya slabı ile kulvar kesildi. Buzlanmış olan bu etabı serbest geçerek (III) devam ettik , rota dikeldi ve buzlandı, kar çok iyi! Biraz aranmadan sonra rotanın dar ve dik bir bacada, içinde cam gibi saydam buzla dikleştiği bir kilite vardık. Yine ip açmadan geçiş, çok dikkatle… eller buz aletinde, ayaklardaki kramponlar bir buzda, bir taşta.. Nihayet bu etabı da geride bırakınca dik, dar kulvarda tırmanışa devam. Zirve sırtına yaklaşırken eğim devamlı 50 derece, ikinci aleti kullanmak, aşırı gerekli olmasa bile çok keyifli ve hızlı oldu. Fotoğraf, video çekerek tırmanıyoruz, sonunda toplam 2 saatten az sürede 2050 metrede zirve sırtında kulvarı sonlandırdık. Tanıdık sırttan zirveye gidiş ve Akdenizi 2 km yüksekten seyrediş! Keyifli ve kısa bir aksiyonla günü bitirdik. İniş, ilk çıkışı yaptığımız diğer kulvardan, kazma ve kramponla, hafif bir yorgunlukla arabaya..
Bu tür buz kulvarları, Antalya- Beydağları’nda, 1500 m ve üzerinde, mart ayında kısa süreliğine de olsa oluşuyor ve ‘mini- alpinizm’ şeklinde tad veriyor. Sadece kaya tırmanışı yapılan günler arasında seçkin bir zevk oldu işte, darısı daha da fazlasına….
Bu yazı yorumlara kapalı.