12 Mayıs 2019

ANTALYA SİVRİDAĞ YENİ GELENEKSEL KAYA TIRMANIŞ ROTASI ‘8 MAYIS’

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Annapurna tırmanışı sonrasında, mayıs ayının ilk haftası geldiğinde sevgili Antalya’daydım bile. Kayada olmayı, dostlarımla biryerlere gidip tırmanmayı özlemiştim ve baharın en güzel zamanıydı güneylerde…  Gerçekten de, ilk birkaç gün  değişken, ardarda yağmurlu ve güneşli havada farklı yerlerde tırmandık Geyikbayırında, arkadaşım Cemal Zerepcan ile, hatta yağmurlu bir günde Geyikbayırı’nın ilk açılan sektörü olan ‘Mağara’ya gittik. Şahsen buraya adeta yıllardır gitmiyordum; ‘eski okul’ tarzındaki mumlanmış ve krimp tutamaklı,  kırık dökük yapıdaki  rotalarda tırmanış, bana 2003-2004 yıllarının sefaletini anımsattı! Vay be..

Neyse, boltlu rotalarda güzelce ısınmanın ardından Sivridağ’a gittik 8 mayıs sabahında.  Sivridağ tabii ki genel sağlamlığı, ulaşılabilirliği ve güzel rota seçenekleri açısından, geleneksel tırmanış konusunda  ilk seçenekler arasında.. Mayıs başının yağmurlu günler arasındaki sayılı iyi tırmanış günlerinden birisi buydu,  biz de bundan faydalanarak Cemal dostum ile burada yeni bir geleneksel çok ip boylu rota açtık. ‘Klasik sektör’ adlı bölümde, tırmanılmamış bir hat bulduk ve ‘8 Mayıs’ adını verdiğimiz 4 ip boyu ve 205m uzunlukta, geneli IV, V derece zorlukta bir  tırmanış yapabildik.   ‘Klasik sektör’,  genel yapısı itibariyle giderek dikleşen bir slab yüzü ve buradaki çoğu rota 100m yukarıdaki  belirgin sette sona eriyor, bizim rotayı buradan iki ip boyu daha  götürerek bir üst setin kıyısına yaklaştırdık.

Rotanın tabanına yoldan 15 dakika orman patikası boyunca yürüyüşün ardından,  ‘kalebodur sektör’ denen gri kayalığın kıyısından  geçerek, 70-80m kadar  basit tırmanışla (I, II) genelde setli yapı ile vardık. Rota, ‘klasik sektör’ olarak tanımlı  ve  7 adet farklı rota içeren  bölgede (bakınız: Yılmaz Sevgül’ün Antalya Geleneksel Tırmanış Rotaları Rehberi), belirgin bir çatlak- dihedral hattının sağını izliyor;  bu slabın solunda çıkıntı bir mahmuz hattı, sağında ise bir diğer girinti çatlak hattı var.

Birinci ip boyu  soldaki (tepesinde ağaçlar olan)  belirgin  çatlak-dihedral-köşe- kırık hattının  birkaç metre  sağ tarafındaki slab yüzeyden giriyor ve  tepedeki iri ardıç ağaçları  yanında gri yüzü temizce bölen 10m’lik bir çatlağı tırmanarak aynı doğrultuda yukarıya ilerliyor. Bazen kısa dik etaplar veren, geneli oldukça sağlam ve zevkli  slab yüzü ip boyu sonuna dek  tırmanılıyor (V, 65m). İkinci ip boyu,  paralel çatlaklarla bölük gri slab yüzeyin  kabaca sol cenahını tırmanarak (soldaki dihedral ve onun mahmuzuna hiç  değmeden) belirgin,  çarşaklı dar sete ulaşıyor (IV 40m). Üçüncü ip boyu, tepeye devam eden kırıklı, bazen çürüklük içeren yüzeyde önce dik, sonra sollu doğrultuda  tırmanarak sol sırta varıyor (eski sikkeler var, IV- 40m). Dördüncü ve son ip boyu ise, bu sırttan sol yüze 3-4m yan geçişin ardından, bir köşede 10m kadar dikey  tırmanışla tekrar  sırta çıkıyor  ve sırtı izleyen şahane, dik ve sağlam bir rampa-mahmuz ile, ardından kolaylaşan zeminle tepedeki sete varıyor (V, 60m). İniş aynı rotadan 200m ip inişi ile yapılıyor (çok miktarda kumsaati, baba ve ağaçlarda perlonbant seçeneği var). Tırmanış, iniş dahil toplam 4 saat aldı, hatta son ip boyunda ip takıldığı için gereğinden çok zaman harcadık:-)

Yorum olarak, rota sağlam kayası ve zevkli etapları ile bence güzel bir hat. Teknik olarak zor bir hat değil, iyi bir ısınma rotası oldu diyebiliriz. Boşluk hissi güzel etapları var, genel sağlamlığa karşın yine de boşta duran çürük bloklara çok dikkat etmek gerekiyor. Malzeme olarak çift ip (2 adet 60m uzunlukta, 8.5mm’lik ip) kullandık; standart  friend tıkaç ve stopper  takoz setinin yanısıra bol miktarda uzun perlonbant kullandık. Rotada bolca kumsaati var, emniyet imkanı son derece yeterli ve sikke kullanmaya gerek yok.

Sevgili dostumuz Yılmaz’ın ‘Antalya Geleneksel Tırmanış Rotaları Rehberi’  adlı  kitabı bölge hakkında yeterli açıklama zaten getiriyor ancak artık bu esere de bir güncelleme gerekiyor (Yılmaz, yazmaya başla dostum!). ‘Klasik sektör’ diğer rotalar için kitabın  Sivridağ bölümünü  inceleyin.

A NEW TRADITIONAL MULTI PİTCH ROUTE ON ANTALYA’S CLASSIC SİVRİDAG

This  week, 8th May 2019, with my friend Cemal Zerepcan, we climbed a brand new traditional multi pitch route on our beloved Sivridag’s eastern face. The route that we named ‘8th MAY’ is 205 m and 4 pitches long, with UİAA grade of IV and V. This route is on a big slab, and  it offers fine climbing with good belays, and occasionally some loose blocks  are there for the unwary.. Our friend Yılmaz Sevgul’s ‘Antalya Traditional Routes Guidebook’ offers  good explanation about the area, though now there are lot of new routes to be added.

 

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.