22 Şubat 2020

ANTALYA-TEKEDAĞI (2156m) KUZEYBATI DUVARI İLK KIŞ ÇIKIŞI ‘TOM-MİKS’ ROTASI

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan, Raşit Adıgüzel)

Önceki gün tişörtle tırmanılan 300 metrelik bir kaya duvarı, bugün ise dostlarla yapılan bir kış tırmanışı! Klasik olacak ama, işte Antalya; hastasıyım:-)

Bu şahane kış gününde (19 şubat 2020) Beydağlarının yüksek dağlarından olan, bence bu civardaki en sarp dağlardan olan Tekedağı’nın kuzeybatı duvarında yeni bir kış çıkışı yaptık, arkadaşlarım Cemal Zerepcan ve Raşit Adıgüzel ile beraber. Teknik kısmı 300m kadar olup, maksimum M3+ miks zorluğunda, 40 ila 55 derece eğimli kar-buz etapları içeren ve tabanından (aracı bıraktığımız yerden) zirveye 1000m kadar irtifa farkı olan yeni rotamıza ‘Tom-Miks’ adını verdik:-)

Ovacık-Tekedağı Kemer’in arkalarındadır; Antalya-Altınyaka (Finike) yolu üzerindedir. Kayalık bir sırt hattındaki iki farklı kule gibi zirveden oluşur ve kuzeydeki kule  Ovacık, güneyde kalan kule ise Tekedağıdır. İrtifa olarak aşırı yüksek olmamakla beraber çok kar ve buz  tutan bu dağlık sırt hattında  geçmişte bazı miks rotalar ve kar-buz kulvarları, kış çıkışları  çıkmıştık. Bu sefer de Tekedağı’nın kuzeybatısında kalan  kayalık  yüzde tırmandık. Rota tabanına aracı bıraktığımız yerden orman içinde el yordamıyla (ufku ormandan dolayı göremediğimiz için) yaklaşık bir saatte  yaklaştık. Orman içinde dikleşen kar kulvarında  (25-35 derece) son derece sert karda kramponları taktık ve kaya duvarındaki en belirgin zayıflık olan  bir kar-buz kulvarına ulaşmak için bir kaya duvarının tabanına dayandık.  Kayalık duvarda ilk ip boyu bir kar kulvarı ve kaya sırtının ulaştığı bir kar traversi ve 12-13 metrelik bir kaya köşesi idi, etap bir ağacın kovuğunda sona erdi (1.ip: M3+ 50m kadar). Sonraki ip  boyu karlı ve kayalık sağlı rampa-kulvar ile devam etti, içi bu dolu dikey baca ile tepedeki kar kulvarının ağzına vardı, babada istasyon (2.ip: M3+ 35m kadar). Sonrasında  kaya duvarını bölen şahane kar kulvarı ile rotanın sırtlara doğru yattığı yerlere vardık (3.ip: 45-50 derece kar-buz 60m). Son kısımda 35-40 derece kar ve M2 miks etap ile  karlı sırtlara 200m tırmanışla vardık. Sırt hattında bazı boşluklu etaplar ile zirve kulesine, sağa uzandık; belirgin bir çentik ile  kayalık zirve kulesinde 100m kadar irtifa alarak (M2,  45 ila 55 derece kar- buz) Tekedağının zirvesine çıktık. İnişi ‘klasik rota’ sayılacak, güneybatıda kalan bir kar-buz kulvarından (bu klasik kulvarın ilk çıkışını Tafa ile yapmıştık taa eskiden, sanırım 2013 filandı) yaptık.

Koşullar çok iyiydi; kar çok sert ve buzlu, kaya ise açıktı, çığ riski ise hiç yoktu (bol ve taze kar koşullarında bu hat ciddi cığ riski içerecek bir güzergahtır, şüphesiz, keza çok yerde eski çığların izleri vardı). Dağın bu tarafında kaya yapısı iyi bir kireçtaşı; bazı yerler çok  çatlaksız ve slablı olsa  da, birçok yerde çatlak ve zayıflık hatları var, tırmanış ve ara emniyete uygun.. Bu tırmanış için üç kişi 60 metrelik dry çift ip kullandık; ara emniyet olarak seçme boylardan oluşan friend ve telli takoz takımı ile bol miktarda uzun perlonbant halkası yararlı oldu (sikke taşıdık ama kullanmaya ihtiyaç olmadı). Rotadaki iri ağaçlar istasyon için çok yararlı! Çift alet taşıdık, bazı yerlerde oldukça  yararlı olabilirdi ancak doğrusu çok da gerek olmadı, tek bir tane çekiçli buz aleti yeterli. Tüm rotayı kramponlarla tırmanıp indik. Tırmanış toplamda 7 saat kadar sürdü.

Tekrar, teşekkür ederim sevgili arkadaşlar, bu güzel günü paylaştığımız için!

Kar ve buzla kalın!

 

Bu yazı yorumlara kapalı.