ASOLO AFS OTTOMILA/ 8000 plastik dağ ayakkabısı
İtalyan firması Asolo’nun ilk ürettiği kalıplardan yapılan bir plastik ayakkabı.. Bilindiği üzere Asolo’nun Benetton firması tarafından satın alındıktan sonra ürettiği ‘uzay ayakkabısı’ kalıplı plastik ayakkabılar çok kalitesiz çıkmıştı. Ancak bu üçüncü nesil Asolo’ların şekli ve fonksiyonu yerinde, daha ne olsun? 2012 yılı itibarıyla Asolo bu popüler modeli artık üretmeyeceğini açıklamıştır.
Yüksek dağlara kışın tırmanmak, 5000 metre üzerindeki tırmanışlar veya buz/ mix tırmanışlar için ideal. Çiftinin ağırlığı 1200 gram olan ayakkabı İngiliz numaralarında 5 -13 arasında üretiliyor ve rengi siyah-sarı. Asolo’nun ürettiği bu en üst modelin yanısıra genel alpinizme yönelik Evoluzione ve Guida modelleri de yapılmış; bunlar daha az ekstrem ortamlar için yapılmış olmalarına karşın, nedense Asolo 8000’den daha ağırlar!
Artıları: Asolo 8000 bir plastik ayakkabı için olağanüstü hafif, o kadar ki insan bir şeylerin eksik olduğunu düşünerek şaşırıyor (özellikle Koflach vb. diğerleri ile karşılaştırınca garip geliyor). Yine bir plastik ayakkabı için zarif sayılacak bir şekli var; alışık olduğumuz Koflach, Lowa vb. kadar kaba ve estetikten uzak değil. Bu dar ve ince profili nedeniyledir ki Asolo plastik ayakkabıları her zaman plastikler arasında en rahat kaya tırmanılabilen modellerdir.. Botun tüm çevresini saran kalın ve yüksek lastik çarşak bandı da tırmanırken zemine gayet güzel tutunuyor ve botun dışını etkin tarzda koruyor. Ayakkabının dışı aşırı soğukta sertleşip kırılmayacak Pebax D 55 malzemesinden yapılmış. Asolo’nun tasarımının en önemli özelliği plastik dış kabuğun tek parça olması; Koflach ve Lowa tarzında boğazı oynar ayakkabılara göre bu müthiş bir avantaj. Zira bahsedilen plastik botların boğazındaki oynar bilek parçasının vidası kırılıp çıkması gibi berbat bir ihtimal bunda yok! (bilindiği üzere, oynar boğazlı plastik ayakkabıların en önemli derdi, boğazını gövdeye birleştiren vidaların hasar görmesidir). Giyilmesi rahat bir bot Asolo 8000, iç meste cırtcırt varken dışta ise iki üstüste bağ sistemi kullanılıyor. İç mesin yalıtımı, yukarıda belirtildiği üzere aşırı soğuk için yapılmış; içindeki 7 kat yalıtıma Thinsulate de dahil (dolayısıyla bu bot Türkiye dağlarında kışın bile çok fazla; kullanan herkes botun iç mesinin aşırı nem yapıp sırılsıklam olduğundan ve her gece kurutmak gerektiğinden şikayetçi). Asolo 8000 iki numara bol alınıp süper tozluk ve neopren bot üstlüğü ile kullanılırsa, 8000 metrelik bir dağda kullanılabilir.. Ayakkabı özellikle de buz tırmanışı için yapılmış olduğu için süper sert, bu nedenle de her tür kramponu takmak için çok ideal.. (eski Asolo’larda botun hızla yumuşaması derdi vardı; bu özellik yürüyüşte iyiyken buz ve mix tırmanışlarda olumsuzdu). Sertliği yüzünden yürümesi dertli ama dik zeminde görece iyi performans veriyor. İşçiliği orta seviyede sayılır, kullanım rahatlığı ve estetik görüntüsünün yanısıra, fiyatının aşırı pahalı olmaması da bir avantaj.
Eksileri: Asolo’nun genel bir hatası olarak, mes cırtcırtları hızla aşınıyor ve iplik iplik yırtılıyor (dayanıklı değil). Ayrıca plastik dış kılıfın önden su / kar almasını önleyen, ön kapağın altını koruyan naylon kumaştan körük çok kırılgan ve bunun üstünü botun içine sabitleyen metal pim kullanımla yerinden sökülüyor, sonuçta körük içeri kar alıyor.. Vibram tabanı biraz ince olduğu için ağır kullanımda hızla aşınıyor.. Eski modellerde botun ön dış kapağını giyerken uzakta tutmaya yarayan (ve Orman Çiftliği dondurmasının plastik kaşığına benzeyen!) plastik iç parça hemen kırılıyordu; son modellerde bu özelliği iptal etmişler. Ayrıca, botun iç bağının sıkma halkalarının plastik kılıfa dikişli olması da bir dezavantaj; kullandığım her Asolo botta bunları kırdım (özellikle de aşırı soğukta plastik sertleşince) ama tamiri kolay; elle bile dikilebiliyor. Ayakkabı çok sert ve yürümesi genel olarak dertli; yalıtımı da çok yeterli değil; aşırı soğukta ayağı gerçekten üşütüyor- kısaca 8000’lik bir dağ için hiç değil! Sonuçta, plastik ayakkabıların tükenen neslinin son ve zavallı yansımalarından birisi….
Bu yazı yorumlara kapalı.