31 Mart 2017

BEYDAĞLARI-ÇALBELİ DAĞI (2450m) KIŞ ÇIKIŞI

0102

 

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Cemal Zerepcan)

Bu başlığı görünce ‘Çalbeli de neresiymiş yahu?‘ dediğinizi duyar gibi oldum. Tanımlamak gerekirse, bu Ilgaz dağını andıran (hem irtifası hem de coğrafi yapısı açısından) dağ, Merkez Beydağları silsilesinde, iyi bilinen Kızlarsivrisi Dağının (3070m)  kabaca doğusundaki  yüksek tepeler arasında bulunmaktadir. Dağcılar olarak çok dere tepe bulup, pek gitmediğimiz bu dağlık arazi, yakınında yaşayınca günübirlik kış dağ antrenmanı için, çevresindeki tüm dağlar gibi değer kazanıyor. Tabii ki bu rota, kış nedeniyle bol karlı (ve dikkatsiz olursanız çığ riskli!) olsa da ‘dağcılık’ değil sıkı bir dağ yürüyüşü sınıfında. Yine de, diz boyu karda, bir iki saatte  1200m irtifa alımıyla, soğuk ve uzak bir dağın zirvesine çıkış, ne olursa olsun iyi bir performans antrenmanıdır bence, hele ki bunu günübirlik yapıyor ve akşama eve soba başına dönüyorsanız, sizden iyisi yok..

Kışın bu son güzel günü olan 20 mart 2017’de  Geyikbayırı’nda boltlara  klip yapmak yerine,  kolay da olsa bir kış çıkışı yapsak dedik arkadaşım Cemal Zerepcan ile, canımız uzak ve yalnız bir dağlık araziye gitmek istiyordu.. Yerel dağcı dostumun her zaman değişik fikirleri vardı ve haritada Çalbeli- Kızlarsivrisi T.- Kartal Dağı  olarak Alakır vadisinin hemen kuzeybatısında yükselen  yığına gidelim dedik (buradaki Kızlarsivrisi Tepe, hepimizin  bildiği Kızlarsivrisi Dağı’nın doğusundaki 2400m’lik bir dağ). Böylece Cemal’in yaylası olan Söğütcuması’ndan  geçerek, 50km içinde dağların tabanındaki   toprak yolla ulaşılan, ‘Dibek Milli Parkı’na girdik.. Orman içinde uzunca bir yürüyüş bizi karla dolu, kuzeybatısı üç  ayrı zirveyle dolu geniş bir çanağın ağzına getirdi. Olması gerekenden çok  kar ve bazen de  çığ riski nedeniyle (eski kar üzerine taptaze yeni kar hali) en uygun yer olan Çalbeli Dağı doğrultusunda  harika bir ardıç ve çam ormanı içinden  bata çıka yükseldik;  çıplak kar yamaçları ile dağın kayalık sırtına varmak için değişe değişe iz açtık batak karda. Sonuçta arabayı bıraktığımız yerden toplam 1200m irtifa farkı ile, soğuk bir rüzgar ama açık bir havada dağın zirvesini oluşturan geniş, karlı düzlüğe çıktık. Burası Antalya’nın içinden gözüken ve  şekil olarak adeta  mezarı andıran Ziyaret  Dağı’nın yakınında,  çevresine göre yüksek bir dağlık coğrafya. Teknik çıkışlar için çok uygun olmasa da, tekrar etmem gerekir ki, kışın yapılacak performans antrenmanları için ve her ne kadar ben sevmesem de, tur kayaklı dağ faaliyeti için çok ideal bir dağ bölgesi.

Toplam 7 saat sonra  arabaya indiğimizde keyfimiz yerindeydi…Eh, evimin çevresindeki dağlık coğrafyadaki ufak zümrüt parçalarından birisi de buymuş.

 

Bu yazı yorumlara kapalı.