29 Mart 2014

BURSA-NARLIDERE’DE TIRMANIŞ ve YENİ ROTA

IMG_4083 IMG_4085  IMG_4095 IMG_4098 IMG_4106 IMG_4147 IMG_4158 IMG_4164 IMG_4166

Uludağ miks tırmanış şenliğinin ertesi günü, sevgili Serkan Ertem ile beraber Bursa’nın tırmanış bahçesi Narlıdere’de tırmandık. Çok güzel bir yer Narlıdere, kayaların tabanında şirin ve yeşil, ormanlık bir köy… Ve Bursa’ya çok yakın, yarım saatte varılması çok iyi. Güzel bir çay üzerine, terletici kısa bir çıkış ile kayaların tabanına vardık.

İlk olarak buranın sanırım en klasik  rotası sayılabilecek, 1980’lerin iyi kaya tırmanıcısı Bülent Kale ve arkadaşları T. Karaca, N.Makas ile 1982 yılında açtığı ve bugün kısaca  ‘Mağara’ olarak bilinen rotaya girdik. Normalde iki ip boyunda tırmanılan 100 m civarı ve V+, VI-  dereceler içeren bu geleneksel rotayı, sağa gidip biten orijinal hattı değil de dik giden  2002 hattının sonunu izleyerek, 3 ip boyuna bölüp tırmandık. Gayet manzaralı, zevkli tırmanış veren rotanın ilk ip boyu harika kızıl-sarı çatlaklar, ikinci ip boyu dik, gevşek bloklu, ara emniyeti kısıtlı yüzeyler, üçüncü ip ise zorca bir girişi olan dik  ve şahane çatlaklar içeriyor. Toplamda 100 metreye varan ip inişi ise, son istasyon olarak kullanılan büyük ağaçtan mağaraya (50 m), oradaki sikke istasyonundan en tabana (50 m) yapılıyor. İstenirse, tepeden arkaya ve rota tabanına yürünerek de inilebilir elbette, ama bunun için ayakkabıları taşımak gerek.

(Bilgi için Doğan Palut’un ‘Batı Türkiye Kaya Tırmanış Rehberi’ adlı eserini inceleyiniz)

Ardından, sağda kalan  Truva sektörün büyük slab’ının dihedralinde yeni bir geleneksel rota tırmandık. Bölgenin önemli tırmanıcısı Ömer Kalkanlı’nın anısına ‘Ömer Kalkanlı Memorial’ adını verdiğimiz rota VI- civarında zorluk içeriyor ve 32 m uzunlukta, sağlam, ara emniyeti mükemmel bir dihedral hattı.

Gri kaya, güzel tırmanış ve iyi dostlukla anımsayacağım Narlıdere’ye yeniden dönmek için can atıyorum. Bu arada daha önceki gün kar ve buz üzerinde,  kazma ve kramponla  tırmandığım Bursa’da sonraki gün tişörtle kayada tırmanış yapmak  çok güzeldi doğrusu… Beraber tırmandığım dostum Serkan Ertem’e çok teşekkür!

 

Bu yazı yorumlara kapalı.