CAMP-LOWE SUPERFANG buz tırmanış kramponu
Amerikalı tırmanıcı Greg Lowe tarafından 1970’lerde icad edilen, dünyanın ilk rigid (sert, bükülmez) buz tırmanış kramponu Footfang idi. Bu krampon uzun yıllar boyunca dik buz kramponları arasında mihenk taşı olarak tanındı ve İtalyan Camp ve Amerikan Lowe Alpine firmaları tarafından ortak üretildi. 1999 yılına kadar 24 dişli Footfang ve 16 dişli Footfang Light modellerinde üretimi devam eden krampon, bu tarihten sonra modern buz tırmanış standartlarına ayak uydurma çabası ile biraz tasarım değişikliğine uğradı ve Superfang adı altında piyasaya verildi. Temelde başarılı ve denenmiş bir krampon bu, ama bazı yönlerden tatmin edici değil.. artık demode olmuş bir malzeme; yeni nesil miks ve buz kramponlarının gelişimiyle beraber 2000’li yılların başında üretimi bitti..
Artıları: 24 adet dişi olması nedeniyle, krampon buzda ( nereye basarsanız basın) iyi tutunuyor ve dişler eski modellere kıyasla biraz daha uzun. Ön dişler son derece kalın ve sağlam, yani kırılma, bükülme vb. tehlikeleri yok gibi. Kramponun tamamen rigid tasarımı ve integral, sert plastik anti-kar plakası nedeniyle dik buzda sorunsuz, titreşimsiz kullanılabiliyor, aynı özellikler ve genel sağlamlığı nedeniyle mix zeminde kullamına da uygun. Kramponun altını tamamen kapatan turuncu sert plastikten anti kar plakası mükemmel çalışıyor, krampon en ıslak ve yapışkan karda bile kar toplamıyor. Eski modellerden farklı olarak ağırlık azaltmaya yönelik çalışmalar yapılmış- bazı yerlerde metalin içine delik ve oluklar açılmış. Eski Footfang modellerinde kare biçimli ve şekilsiz olan arka taraf yuvarlak şekle sokulmuş ve hem ön hem de arkadaki bazı dişlere (işlevsiz bence ama) tırtıklar açılmış. Diğer şelale/teknik buz kramponlarına nazaran ucuz (indirimde yakalarsanız neredeyse bedava!) bir krampon.
Eksileri: Günümüz modern buz tırmanış kramponlarına nazaran (mesela Grivel-Rambo 4, Petzl-Charlet Dart ve M10, Black Diamond- Bionic vb.) ile karşılaştırınca kaba ve sakil bir krampon bu, bence daha çok dik ve mix tırmanış içeren alpin rotalara uygun (bir dönemin tüm Himalaya tırmanışlarında hep bu krampon kullanılmıştı). Dikey ön dişler birbirine çok yakın ve etleri kalın olduğu için sert şelale buzu/ buzul buzunu çatlatıp kırıyor ve lüzumsuz güç harcatıyor. Ön dişlerin dikey olması dik sert karda tırmanırken tutunmayı azaltıyor, ayrıca ön dişlerin arkasındaki yatay metal plaka ve ikincil ön dişler serisi sert buza girişte engelleyici bir etki yaratıyor. Kramponu ayarlaması zor, onlarca parçaya ayrıldığı için arazide ayarlamak sorunlu. İstenirse monopoint/ tek ön diş takma seçeneği yok (bunu ben kullanmadım ama mix tırmanış için tercih edenler var). Krampon bir kez ayarlanınca anti kar plakası da sabit olarak ayarlanıyor (ucundan parça kırılarak!) dolayısıyla daha büyük ayaklı başka birisi alıp ayarlarsa kar plakası ona uymayacaktır. Kramponun ön metal tokası her bota uygun değil, denemeden almayın. Bir de, aletin üst kısmı hemen hiç eğimli olmadığı için bazı tür botların tabanından uzakta veya açıkta kalma riski var. Krampon çok ağır, toplamda 1300 gr. kadar; yani ortalama bir buz kramponundan neredeyse 500gr. kadar ağır, bu da ciddi bir ağırlık farkı. Aletin 24 dişli olması bence pek de gerekli değil, 12 diş ile gayet iyi idare ediyorduk! Bu krampon her bota takılamaz, ancak çok sert deri veya plastik ayakkabılarla kullanılabilir. Yazdığım gibi, demode ve gereksiz bir donanım…..
Bu yazı yorumlara kapalı.