CASSIN EXTREME buz kazması
Ne derler, tam ‘Eski Okul’ bir gereç…İtalyan Cassin firmasının artık üretimden kaldırdığı ama klasik tasarımı ve sağlamlığıyla bir dağ rehberinin gerçek yardımcısı olan Extreme buz kazması (daha doğrusu, buz çekici), ‘bulursanız kaçırmayın, alın’ denilebilecek, hoş ve alpin zeminde güzel kullanılan bir malzeme bence. Aluminyum şaftlı ve sapın yüzeyi tamamen tutucu, kavramaya yardımcı ve eli biraz olsun soğuktan yalıtan kauçukla kaplı. Aletin alt ucu kara kolay saplanması için düz ve sivri; kafa kısmı ise değişen türden değil ve yekpare, paslanmaz çelikten yapılmış. Alet normal türde, sap boyunca aşağı yukarı kayan halkalı bir bilek kayışıyla satılıyor; üretim uzunluğu 50 ve 55 cm, ağırlığı ise 650 g. civarı. Yüksek irtifa ve 65-70 derece eğimli kar- buz için güzel bir kazma. Bu aleti 2004 yılındaki Nepal gezimde, Namche Bazar kasabasında bir dağ dükkanında bulup almış, İsland Peak adlı 6189 metrelik dağa çıkarken kullanmıştım… ‘kullanmasanız bile duvara asın!’
Artıları: 60’lardan kalma, eski tasarımdaki bu alet klasik buz kulvarları ve klasik yüksek dağcılık için ideal. Arkasının takoz şekilli ve geniş yüzeyli bir çekiçle donatılmış olması ilginç; bu tür aletler genelde kaşıklı olurdu ve uzun, sikke, vida gerektiren alpin rotalara giderken fazladan bir adet çekiç / çekiçli buz aleti taşımanız gerekebilirdi. Bu alet aslında olayı güzelce çözüyor! Modüler (kafası değişebilir türde) olmaması, bazı durumlar için iyi çünkü üzerinde darbe ve titreşimle gevşeyecek vida vb. yok ve alet çok sağlam, kırmak olası değil. Extreme’nin çekiç arkası çok başarılı, darbe yüzeyi geniş ve vururken hedefi ıskalama şansı az, ayrıca miks tırmanışta takoz şekli ile çatlaklara kolay sıkıştırılıyor. Aletin eğimli, klasik-teknik olarak tanımlanabilecek ucu çok iyi saplanıyor ve tutuyor; miks zeminde de son derece sağlam ve dengeli tutunma sağlıyor. Kazmanın kafasındaki delik geniş; karabine takıp asmak ve emniyet almak kolay oluyor. Kazmanın kafa kısmı paslanmaz çelikten, yani çok sağlam, pasa, korozyona çok dayanıklı ve elle rahat tutuluyor.. Son olarak, aletin sap ortasındaki bilek kayışı deliği, kafaya hiç bulaşmadan ortadan bilek kayışı takmayı sağlıyor. Ucuz sayılır bir alet..
Eksileri: Kazara ucu kırılırsa (olur ya!) aleti emekli etmek gerek, çünkü modüler yapıda değil, arazide kırılırsa kazmasız kalırsınız. Aletin sivri alt ucu hızlı köreliyor ve değiştirme olanağı yok çünkü sökülemiyor. Bir de, beraber verilen halkalı klasik bilek kayışı kalitesiz ve adam gibi bir kayışla (örnek: Charlet Saf’lock vb.) değiştirmek gerek. Bir de gerçek buz ve donmuş şelale tırmanışı için tabii ki ideal alet değil; o tür tırmanışlara bunun gibi demode bir gereç yerine modern, hafif, açılı buz aletleri taşımak gerek. Birçok tırmanış için ağır ve hantal….
Bu yazı yorumlara kapalı.