16 Eylül 2014

ERZURUM/UZUNDERE’DE YENİ KAYA TIRMANIŞ ROTALARI

20140912_155353 ??????????????????????????????? IMG_0011 IMG_0016 IMG_0027 ??????????????????????????????? IMG_0059 IMG_0072 ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? IMG_0148 ???????????????????????????????

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı KUDAKA’nın doğrudan faaliyet desteği ve Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy’un değerli destekleri sonucunda, Erzurum- Uzundere’deki yeni tırmanış bölgesi  hayata geçmiş bulunuyor.  ‘Kuzeydoğu’nun Dikey Dünyası’ adı altındaki proje dahilinde, ATAK Arama-Kurtarma ve Dağcılık Derneği  başkanı olan Çetin Bayram’ın yönlendirmesi sonucunda,  geçen kış bol miktarda donmuş şelale keşfetmiş ve tırmanmış, ufak çaplı bir de  buz tırmanış şenliği düzenlemiştik. Aynı bölgede, şimde de en az 100 adet boltlu ve geleneksel rota içeren  bir tırmanış bahçesi oluşturmak için  çalışıyoruz. Bölgenin en önemli özelliği yazın kayada, kışın buz şelalesinde tırmanış yapılabilen yerlerden olması.

Geçen ay içinde arkadaşlarımız Emrah Özbay ve Burak Çankaya bir dizi boltlu spor ve geleneksel rota açmışlardı. Onlara ek olarak, biz de bir hafta  kadar çalışarak yeni boltlu ve geleneksel  tırmanış rotaları açtık. Ben, Doğan Palut, Süleyman Vardal, Zorbey Aktuyun ve Ozan Palut’tan oluşan ekibimiz, çabalarımızı özellikle ‘Şarampol’ ve ‘Sengistan’ olarak tanımladığımız sektörlerde yoğunlaştırdık ve  böylece toplamda 30 kadar tırmanış rotası oluştu. Sevgili Çetin Bayram ve arkadaşımız Muhammet Ertek’in de yoğun yardımları ile elbette..

Öncelikle tırmanış ortamı çok güzel, rotalar yola yakın ve ulaşımı kolay, kavak ağaçlarının gölgesinde tırmanılıyor. Bölge halkı misafirperver ve sessiz sakin bir tırmanış mekanı var; Uzundere 1300 metre irtifa nedeniyle genelde serin ve kışın bile tırmanılabilecek, kuru bir iklime sahip. Kaya yapısı bana Karakaya ile Hüseyingazi’yi çağrıştıracak şekilde yüzeyler ve çatlaklar, köşeler içeren türdeki kahverengi- gri andezit. Bazı yerlerde çürüklük olsa da, temizlik ve çalışma sonucu harika, çok farklı yapıda rotalar  yaratıldı. Uzunlukları 15 metreden 60 metreye uzanan, zorluğu V- dereceden XI derecelere uzanan  boltlu spor rotalar var. Önümüzdeki günlerde başka eksper tırmanıcıların da çalışmasıyla, bölge mutlu edici tarzda çok büyüyeceğe benziyor.

Tabii ben de üzerime düşeni yaparak bazı geleneksel rotalar açtım (yakında çıkacak bir döküman-rehberde, bölgede açılan tüm rotalara ulaşabileceksiniz). Bunlar şöyleydi:

1- ‘Son Dakika’ V+, 15m (11 eylül 2014) geleneksel rota. Çetin’in göstermesiyle Dikyar köyüne uzanan boğazda, orman içinde tırmandığım bir çatlak hattı.

2- ‘İlk Görüşte’ VI-, 15m (12 eylül 2012) geleneksel rota. Sengistan sektörde yola yakın, kısa bir tırmanış; hemen sağında Zorbey’in açtığı bir diğer VI- derece geleneksel rotayla birleşiyor.

3- ‘Sengistan’ VII-, 45m (13 eylül 2014) geleneksel rota. Sengistan sektörün kalbindeki kızıl- kahve duvarın en sağ rotası, çürüklükle dikeyliğin  enteresan bir karışımı; tırmanırken müthiş temizlik yapmam gerekti. Böylece bu ufak duvarda daha önce, 2014 martında açtığım ‘Mücadele’ rotasının (VI, 60m) yanında bir geleneksel rota daha olmuş oldu.

Buradaki bazı geleneksel rotalar hiç temizlik gerektirmez, ‘on-sight’a son derece uygun iken, bazılarında müthiş temizlik yapmak, çürük taş, ot ve çalı  temizlemek gerekiyor. Birçok geleneksel tarzda çıkılabilecek rota  dev çürük bloklar nedeniyle hayati derecede tehlikeli, geleneksel çıkışlardaazami dikkat gerekiyor. Buna rağmen, bu kaya türüne has keskin  çatlak hatları devamlılık arzediyor ve sağlam; büyük boy  yaylı sıkıştıraçlar çok lazım oluyor.

Uzundere’nin taş ve buzuna daha bol bol gideceğiz! Daha yapılacak çok iş var, bol miktarda çok ip boylu, boltlu veya geleneksel rota, açılmak için  bizleri bekliyor!

 

Bu yazı yorumlara kapalı.