1 Ağustos 2010

GEYVE’DE YENİ GELENEKSEL ROTALAR ‘CHECK İT OUT’ ve ‘KARINCAYİYEN’ 2010

geyve-agustos-2010-7.JPGgeyve-agustos-2010-11.JPGgeyve-agustos-2010-1.JPGgeyve-agustos-2010-2.JPGgeyve-agustos-2010-4.JPGgeyve-agustos-2010-5.JPGgeyve-agustos-2010-6.JPGgeyve-agustos-2010-8.JPGgeyve-agustos-2010-9.JPG

Eveeeet. İstanbul’da geçen bir haftanın sonunda Ballıkayalar’da tırmanış yetmeyince, bu hafta sonu (31 temmuz- 1 ağustos 2010) kendimizi Geyve’ye attık. Sıcak olsa da tırmanırız derken- o nasıl sıcak ve nem, 40 derece mi ne? Güneşte tırmanmak olası değildi tabii ki.  Ama bu sayede gölgede olan  ve daha önceden tırmanış yapılmamış yeni bir sektöre gitmemiz mümkün oldu. ‘Aşağı Masif’ veya ‘Bağ Sektör’ adını verdiğimiz bu kayalıkta yeni bir  geleneksel rota tırmandık. ‘Check It Out’ ismini verdiğimiz 2 ip boyu rotanın zorluğu V+ ve tahminimizden  sağlam kayası vardı, çatlak tırmanışı şeklinde gelişen rotada bol ve sağlam ara emniyet yeri mevcuttu (toplam 75 m, ilk ip 50 m /V+, ikinci ip 25 m / V+) Rotayı üç kişi tırmandık: Burak Serter, Aykut Türem, Tunç Fındık. Rotanın tabanına varmak için aşmak zorunda olduğumuz cangıl canımızı çıkarttı ama gerek yokmuş meğer, dönüşü çok daha rahat yaptık. Tırmandığımız rotayı yürüyerek arkadan inme şansımız vardı ama iki ayrı ip boyunda (bıraktığımız sikkelerden) ip inişi ile yaptık.

Ertesi sabah dersini almış kuklalar şeklinde, Aykut ile beraber  saat 6’da güneşten önce, bu sefer ana masif orta kulenin  kayalarındaydık. Yeni ve 3 ip boyluk bir geleneksel rota tırmandık. ‘Karıncayiyen’ adını verdiğimiz rota toplam 100 m ve VI derece zorlukta. Birçok çürük etapları olan ve çoğunu temizlediğimiz bu dik çatlak rotasının ilk ip boyu 35 m ve VI A0, ikinci ip boyu 35 m ve VI, üçüncü ip boyu 30 m ve III+. Feci bir nem içinde, sırılsıklam tırmandığımız rotada çok miktarda karınca vardı ve bizi mahvettiler. Ufacık setlerde, saçmasapan pozisyonlarda durup içime giren onlarca karıncayla mücadele etmem gerekiyordu! 1. ipte rotanın kiliti olan, basamağı zayıf masif gri çatlakta iki hamle yapay yapmam gerekti (A0). Çürük bloklar nedeniyle bazen huzursuz olduğumuz ve bir dağ çatlağı yapısında olan tırmanış oldukça dik ve güzel! Kulenin zirvesine çıktık, adeta bir dağ gibi manzaralı ve hoştu. İnişi arkadan, masifin sağındaki ağaçlı kulvara basit tırmanışla inerek, yürüyerek yaptık. Tırmanış toplam 3 saat  kadar sürdü, bunun da bir kısmı ot ve taş temizliği  ve karıncalarla savaş olmak üzere tabii.

Saat 10’da gün sıcaktan dolayı bitmişti bile ve kampın koca çam ağaçlarının gölgesinde çay kahve içmek en güzel hareket oldu. İşte Geyve’de kısa iki günün karı- iki yeni rota..  Bunun dışında ‘Yıldız Et Lokantası’ nın leziz yiyecekleri haftasonumuza renk kattı..

TWO NEW TRAD MULTİ PİTCH ROUTES İN GEYVE

Ballikayalar was not enough to satisfy my  thirst for climbing during  my stay in İstanbul so we had to escape to Geyve for the weekend. We falsely thought we could climb in the 40 degree C hot weather and %75 moisture- but that was not really possible, under the sun you would  certainly fry!  This  phenomenon led to our looking out &  finding a new sector to climb in Geyve. As a result we climbed 2 new trad multi pitch routes in this ‘HOT’  weekend. First route we climbed was a nice, regular and moderate crack with many  good placements and belays. We rappelled off the same route, from the pegs we left in-situ.

1- ‘Check İt Out’  2 pitches, 75 m, V+ / V+, Tunç Fındık, Burak Serter, Aykut Türem

2- ‘ Karıncayiyen’ 3 pitches, 100 m, VI A0 / VI / III+, Tunç Fındık, Aykut Türem

Well, for the second route we had our lesson well taken- we were climbing on rock at 6 in the morning, before the sun came.. Nevertheless, it was akin to climbing in tropical Borneo and we were throughly wet with moisture very soon. The route was  again a crack route, much like an alpine crack, and with a similar rotten block danger, as it comes! Swarms of ants on the route were very keen on invading us- and soon we were fighting the ants as well as trying to climb. But it was good climbing- with a hard crux that i had to resort to aid climbing for two moves…

The climb took us almost 3 hours, most of that being cleaning rotten rocks and vegetation from the cracks and fighting the ants that got into our clothing!

After summiting the tower, we came down the backside of the cliff,  involving easy scrambling and walking down the  gully on the right side of the main massif. The day was over by 10.oo, too hot to climb again- sitting in our camp with nice shade under the big pine trees was preferable!

Bu yazı yorumlara kapalı.