GRIVEL 2F krampon
Grivel 2F, muhtemelen dünyada en popüler olan ve en çok satılan krampon buydu! Grivel firmasının klasik dağcılık ve buz kulvarları tırmanmak için üretttiği bu krampon krom molibden çeliğinden yapılmış ve Grivel’e özgü ‘3D stamping’ işlemi ile hesapta diğer kramponlara göre daha sağlam. En önemli özelliği ise, toplamda dört vida ve somun ekleyip çıkartarak aleti esnek bir krampondan bükülmez bir krampona veya tersine çevirebilme seçeneğinizin olması. Çifti 890 gram ağırlığındaki krampon 37-45 numaralar arasındaki birçok dağ ayakkabısına uygun. 2F kramponu iki değişik bağlama türüyle piyasada bulunuyor: cramp-o matic adıyla bilinen önü metal tokalı model ve newmatic adıyla satılan önü plastik tokalı model. Grivel 2F modeli 2005 yılından sonra artık üretimde değil, onun yerine yeni tasarımlı ve geliştirilmiş G12 modeli var. Yine de, aralıklarla piyasada bulunan bir ürün..
Artıları: Hafif ve kullanışlı bir krampon; ayarlaması son derece kolay ve zahmetsiz. Vida ve somunları takarak tamamen sert (donmuş şelale- sert buz modu) veya tamamen oynar (klasik dağcılık/kar tırmanışı modu) olarak kullanılabilmesi güzel ve gerçekten faydalı bir icat. Böylece kramponu tamamen sert deri veya plastik ayakkabılar veya biraz esnek deri botlar ile de kullanabiliyorsunuz.. Krampon ile beraber latex’ten imal edilmiş anti-kar plakaları da bedava veriliyor ve bunlar da ıslak kar olan tırmanışlarında son derece gerekli ve faydalı.. 3D stamping işlemi ile kramponun dişleri daha da etli ve kalın destekli olmuş, bence aşınmaya ve bükülmeye karşı gayet iyi. Arka toka 2001 yılından beri sarı plastikten yapılıyor ve bu tasarımda tokanın botun arka oluğuna iyi oturması için alçalıp yükseltilmesine yarayan bir ayar vidası da mevcut. Cramp-o matic modellerde, ön tokanın üzerindeki uzun yassı metal uzatma parçası kramponun bottan kazara çıktığı hallerde çok yararlı olabiliyor. Ön ve ön alt dişlerin uzunlukları son derece güzel.. Kramponun özellikle arkasının dar profili tırmanışta bottan taşmadığı için rahat ve kullanışlı, alt ve arkada, her iki yandaki testeremsi bir dizi küçük diş kar- buz çıkıntılarında ve mix tırmanışta işlevsel olabiliyor. Arkadan üçüncü sıra dişlerin içe kıvrık, öne veya arkaya kaymayı engelleyici çıkıntıları da faydalı bence. Kramponun bilek kayışı donmuş bile olsa rahat açılıp kapatılabilen ikili çelik halka sistemine sahip- birçok diğer kramponlardaki gibi plastik bir toka olmaması avantaj. Ayağı 45 numaradan büyük kişiler için Grivel, 2F kramponunu büyütmek üzere ekstradan uzatma demirleri de satıyordu.. Son olarak, belki de piyasadaki en ucuz ve kolay bulunan krampon buydu.
Eksileri: Biraz özensiz ve fazla seri üretilmiş bir tasarım; kramponun dökümündeki metal çapaklar ve işçilik bozuklukları hiç hoş değil. Özellikle de ön ve alt ön dişleri büyük bir törpü ile iyice açıp sivriltmek gerekiyor ki bu da zaman alıcı bir iş. Cramp-o matic modellerinde ön tokada bulunan SAB (Shock Absorbing Bail) adlı şok emen ön toka’nın kıvrımlı tasarımı, kramponun ayaktan çıkmasına neden olabilecek titreşimleri emmekte işle yarıyor ama bir dezavantajı var- her tür botun ön oluğuna uymuyor ve de mix tırmanışta botu çatlaklara sokarken, genişliği nedeniyle hareketleri engelliyor. Kramponun ön dişlerinin uzunluğu bazı hallerde iyi olsa da, sert buz ve mix tırmanışlarda bunların ağırlığınız altında büküldüğünü ve esnediğini hissediyorsunuz; bu da hiç güzel bir his değil doğrusu! Latex anti-kar plakası çok dandik ve kalitesiz, arasına kar dolup plaka dışa doğru şişince dişlerin hizasını geçebiliyor ve bu da, dişlerin zemine temasını engellediği için ciddi kaymalara neden olabilir. Ayrıca kar plakasını krampona bağlayan metal klipsler son derece kalitesizler ve kısa sürede eğilip kayboluyorlar (çözüm, latex plakayı çelik tel bükerek krampona sabitlemektir!). Newmatic bağlamalı modeller her tür bota daha iyi uysa da, bunların Dupont firmasının Zytel adlı esnek plastiğinden imal edilen sarı ön kayışı sağlam değil, özellikle de aşırı soğuk ve ultraviyole yedikten sonra kırılabiliyor (ki ben de Everest dağı tırmanışımda bunu yaşadım, kramponum sorunlu olduğu için değiştirdim ve zirveye nuhnebiden kalma bir Salewa Messner kramponla gittim, ancak bu başka bir hikaye!). Son olarak, birçok metal Grivel ürünü gibi, bu krampon da berbat derecede paslanıyor.
Bu yazı yorumlara kapalı.