6 Ekim 2017

GRİVEL QUANTUM LİGHT buz aleti

Grivel’den eski Alp serisi buz aletlerinin geliştirilmiş devamı: Quantum Light serisi. Karbon fiber sapı ve hafifliği ile ekstrem  teknik  dağ tırmanışlarında veya donmuş şelale çıkışlarında  gerçekten yararlı bir gereçtir. Hem çekiç, hem de kaşık arka kısımlı olarak iki  değişik modelde üretilen ve modüler (değiştirilebilir sistemli) bir buz  aleti olan Quantum Light, standart olarak Grivel’in krom-molibden çeliğinden dövülmüş  yekpare Monster sivri ucu (çekiç veya kaşıkla) ile satılıyor. 50cm standart uzunluk ve 430 gram ağırlıktaki alet her tür alpin teknik tırmanışta çok yararlı. Quantum Light hafifliğine karşın, tasarımı ve kafa kısmındaki yeterli ağırlık sayesinde  donmuş şelale buzuna kolay ve etkin giriyor. Hafif olması savurma kolaylığı sağlarken kolların çok yorulmamasına da etki ediyor. Denenmiş ve geliştirilmiş Monster sivri uç kısmı çok sağlam ve keskin;  yan kısımların tıraşlı olması ve agresif alt diş sırası tutunma ve istenince geri çıkartmada çok rahatlatıyor. Karbon fiber sap titreşimleri emiyor ve hafiflikte çok  faydalı, ayrıca güzel de gözüküyor.

Tek garibime giden niteliği çekicinin aşırı ufak olması; dağ tırmanışında sikke çakmak vb gibi işlerde hedefe isabet ettirmek ciddi mesele. Ayrıca arazide (ekspedisyonda diyelim) komple tek parça olan kafa kısmını değiştirmek mümkün olmayacaktır. Kaşık kısmı oldukça kullanışlı ve geniş yapıda.

Ben de bu aleti edinince ‘kayışsız tırmanış’ta faydalı olan bazı modifikasyonlar yaptım (sağ fotoğrafa bakınız):  Öncelikle, sapın tepe kısmındaki akordiyona benzer lastiği söküp  sapın tamamını  elle kavramaya yarayan özel, ıslanmayan  bir lastik olan ‘Grip-Tape’ ile sardım. Böylece miks tırmanış  ve dik buzda kazmayı ıslak- buzlu eldivenlerle her taraftan tutmak  kolaylaşıyor.  Aletin orta kısmına Grivel’in metal elciklerinden ekledim, böylece kazmada birden çok el destek konumu oluşturdum. Ve  alt ucuna da Grivel’in ‘Horn’ adını verdiği el koruma / desteğini taktım, bu sayede alete  sapı çok sıkıp önkolları şişirmeden asılmak mümkün oluyor.. Çıkarılabilir olan bu parçalar donmuş şelale tırmanışı için çok gerekli  unsurlar; özellikle de kayışsız tırmanışta olmazsa olmaz durumundalar ve ekstra  olarak çok az ağırlık tutuyorlar. Yaptığım bir diğer modifikasyon da, Grivel’in elastik  kazma kayışlarını kullandığım için,  bunları kazmaya ortadan bağlayacak bir sistem oluşturmak oldu. Bunu da  sap ortasına taktığım elcikten geçirdiğim ince dikişli perlonbant halkası ile çözdüm. Bu, donmuş şelale veya alpin tırmanışta aleti düşürseniz bile kaybetmeyeceğiniz anlamına geliyor. Veya, Grivel’in bu iş için özel ürettiği ve sap boyunca kayan veya sapın tabanına oturan, gerekirse   kauçuk sapı kavrarken destek görevi gören veya kazmaya elastik kayış bağlarsanız onun bağlantısı olarak kazmanın kafa kısmına kayan plastik parçayı ekleyebilirsiniz.

Quantum Light aletinin hafifliği sayesinde ekspedisyonlarda ve zor rotalarda bir çiftini taşımak kolay. Miks rota ve donmuş şelalede gayet iyi performans sergilediği için  de memnunum, alpin zeminde çok hafif ve kullanışlı, kolaylık sunan bir alet. Bu gereçle alpin tırmanışlar ve donmuş şelale tırmanışları yaptığım gibi, 7000 ve 8000 metrelik dağlara da tırmandım.. En son 2015 yılında üretilen ve hala piyasada bulunabilen  bu gereci tavsiye ederim, çok amaçlı ve iyi bir teknik tırmanış aleti.

 

Bu yazı yorumlara kapalı.