GRIVEL RAMBO buz aleti
Bir zaman kullandığım ve en çok sevip memnun kaldığım buz aleti -adının garipliğine karşın- Rambo idi… Üretilen her iyi malzeme gibi bunun da sonradan, 1999 yılında değiştirilen tasarımının geriye doğru bir gidiş olduğunu düşünüyorum. Zaten eğik saplı aletler bir zaman sonra piyasdadan kalktılar. Yukarıdaki resimde aletin 1999 tasarımı olan Rambo II modelini görüyorsunuz. Grivel’in ‘buz şelalesi tırmanış devrimi’ başladığı zaman ürettiği bu modüler alet, (Charlet- Moser Pulsar ile beraber) zamanının en iyi aletiydi. Bugün de kalitesi ve kullanış rahatlığı açısından kötü sayılmaz.. Ama yine de bunu modası geçmiş bir alet sayabiliriz çünkü eğik saplı (bent shaft) aletler yerine artık eğik kafalı (bent head) aletler var ve buz tırmanışında devrim yaratan drytooling tekniklerine uygun aletler değiller, mesela ‘Rambo’!
Ağırlığı 720 gram kadar olan Rambo buz aleti, 48 ve 53 santimetre uzunluklarda iki boyda ve eğik saplı olarak üretilmiştir. 2003 yılı itibariyle Grivel saydığım bu modellerin üretimini kesip yeni ‘Alp Serisi’ aletlere geçmiştir ve 2011-2012 yılı itibariyle de bu seriye devam etmekteydi.
Artıları: Sapının inceliği dolayısıyla Rambo’yu elle kavraması çok rahattı, bu nedenle de ön kollar için az yorucuydu (Rambo II modelinde sap kalınlaşıp şekli bozulmuş ve bahsettiğim etkinlik azalmıştı). Sapın ince olması özellikle küçük elli bayan tırmanıcılar için büyük bir artıydı. Eğik sapın bileğe verdiği açı nedeniyle, dik buza savurması çok doğal bir hareketle yapılan bir aletti bu. Değişik sivri uç türleri olan Evolution (şelale buzu ve dik buz kulvarları için, ters eğimli, kalınlık 3 mm.), Goulottes (mix rotalar ve dik alpin buz için, az ters eğimli, kalınlığı 4 mm.) ve Face Nord (mix tırmanış ve genel alpinizm için, az ters eğimli, kalınlığı 5.5 mm.) ile farklı tırmanışlara adapte edilebilen Rambo’nun arka ucuna da büyük veya küçük çekiç uçları, New Alp adlı tırtıklı üçgen kaşık veya küçük kaşık da takılabilmektedir. Kafa kısmının düz yapısı nedeniyle Alpinizmde zaman zaman kazma tepeden kavranarak kullanılınca eli rahatsız etmeyen bir tasarım bu; hatta son modellerde ‘cheek’ adı verilen plastik yanaklarla hem vidalar darbelerden korunmuş hem de elle tepeden kavranınca tutmak rahatlaşmış. Rambo görsel ve estetik olarak da güzel bir gereç; insan alete bakınca tırmanmak istiyor! Gerçekten de hem mix zeminde, hem de buzda çok rahat ve elin uzantısıymışçasına etkin kullanılabilen bir alet.
Eksileri: Rambo’nun pek eksiği yok, ama her modüler buz aleti gibi bunun ön ve arka uçlarını arazide değiştirmek sorunlu; gereken bir adet allen anahtarını ve normal somun anahtarını taşımak gerek (ayrıca yedek allen vida ve somun taşımak da doğru olur). Sert kullanımda kafadaki vidalar kolayca ve hızla gevşiyor (bir Grivel klasiği) ; tırmanışta sık aralıklarla kontrol etmek şart.. Grivel’in buz aleti bilek kayışları -her zamanki gibi- çok kıytırık ve işlevsiz, bunları daha işlevli Charlet-Moser Saf’lock vb. kayışlarla değiştirmek akıllıca olacaktır.. Rambo’nun ince olan sap lastiğini kara veya sert buza çok sokup çıkarınca (ki alpinizmde sık yapılıyor) lastik çorap gibi sıyrılmaya meyil ediyor.. Normalde bu aletle gelen çekiç arkası çok küçük, sikke çakarken isabet ettirmek maharet gerektiriyor ve çok sefer aletin sapını kayaya veya sikkeye vuruyorsunuz!.. Ve de bu çekiç ucu, diğer bazı buz aletlerindeki gibi mix tırmanışta kaya çatlakları arasına sıkışamıyor; çünkü şekli tam kare ve çok küçük. Ayrıca aletin arka ucunu -çekici veya kaşığı- kullanmak (eğik sap şekli nedeniyle) çok sorunlu, etkin olarak vuramıyorsunuz. Aletin tepesindeki büyük delikten bilek kayışı geçtiği için aleti karabinle buradan belinize asamıyor, mutlaka ufak bir yardımcı ip parçasını düğümleyerek bunu yapıyorsunuz (oysa Black Diamond’un buz aletleri ne güzeldir; tepedeki delik büyük olduğu için istediğinizce kullanırsınız). Son olarak, Grivel’in hemen her metal malzemesi gibi Rambo da bir süre nemli kalınca berbat şekilde paslanıyor..
Çok pahalı- zamanının en pahalı aletleriydi bunlar!
Bu yazı yorumlara kapalı.