HÜSEYİNGAZİ KAYALIKLARI- Ankara’nın Tırmanış Bahçesi
’Şu bizim evden gözüken Hüseyingazi Dağı mı? Orada nereye tırmanıyorsunuz yahu?’’.. Herhalde Ankara’lı tırmanıcıların aile ve arkadaşlarından en çok duyduğu söz budur.
Gerçekten de, her yönden dere tepe bir yer olarak gözüken ve tepesindeki türbeden dolayı halk arasında tanınan Hüseyingazi tepesi, Ankara’lı tırmanıcılar açısından önemli yer tutmaktadır. Zira eskilerden, Anadolu Dağcılar Birliği (ADB) zamanından beri çoğu insan tırmanış kültürüyle burada tanışmıştır. ADB’de o günün tanınan dağcıları olan Ömer B. Tüzel, Batur Kürüz ve ve Recep Çatak da bu kayalıklarda tırmanmışlardır.
Günümüzde de, boltlu veya geleneksel olmak üzere birçok tırmanış rotası barındıran Huseyingazi kayalıkları, Ankara’lı tırmanıcılar için altın değerindedir desek yanılmış olmayız. Çünkü yeni yeni favori tırmanış mekanımız olan ve görece yeni bir tarihte ortaya çıkan Eskişehir- Karakaya haricinde, Ankara’ya yakın ve tırmanışa uygun tek yer burasıdır.
Hüseyingazi kayalıklarında 70 kadar geleneksel ve boltlu rota vardır ve tırmanış rotaları dört esas bölüm olan Peksimet Kayası, A-Blok Kayalıkları, Maden Ocağı (taş ocağı) Kayaları ve Ayna Kaya civarında yoğunlaşmış olsa da, kıyıda köşede tek başına kalmış bazı rotalar da bulunmaktadır. Hüseyingazi’nin genel kaya yapısı andezit’tir ve genelde çok sağlam değildir! Fikrimce Hüseyingazi’deki kayaların en büyük değeri, hem geleneksel hem de boltlu olmak üzere, en kolaydan en zora kadar farklı zorluk derecelerinde, çatlak ve yüzey olmak üzere değişik özelliklerde rotalar içermesidir. Hüseyingazi’deki rotaların uzunlukları ise 7 ila 22 metre arasında değişmektedir. Ayrıca birçok irili ufaklı kısa kaya (boulder) rotası da vardır. Kabaca 1400 metre rakımında olan Hüseyingazi kayalıklarında yılın her dönemi tırmanılabilir ama şüphesiz, en iyi zaman ilkbahar ve sonbahardır. Bu dönemlerde iklim serin, çevre ise özellikle ilkbaharda (neredeyse İskoçya dağları kadar) yeşil ve canlı olmaktadır. Yazın kavurucu ısısında son derece çorak bir hal alan Hüseyingazi sıcak ve çöl manzarası nedeniyle bazen dayanılmaz hale gelebilmektedir.
Kışın ise İç Anadolu’nun eksi derecelerdeki kuru ayazının, sert rüzgarının ve bazen de derin bir kar örtüsünün pençesinde olan kayalıklar tırmanıcılara apayrı bir zevk verebilmektedir: drytooling rotaları ve buzlamış kayalarda küçük kış tırmanışları..
Huseyingazi’ye nasıl gidilir? Ulus’ta Gençlik Parkının Opera kapısının karşısındaki duraklardan 347 numaralı otobüse (Çoban Çeşmesi) binerek 25-30 dakikada son durak olan Hüseyingazi Mahallesi’ne varıp, eskiden toprak, şimdi ise asfalt bir yol ile kayaların tabanına yokuş yukarı 25 dakikalık bir yürüyüşle ulaşırsınız.. Bu da, eskiden Sıhhiye’den banliyö trenine binilerek Yüreğil durağında inilen ve mahalle içinden bir buçuk saat yokuş yukarı yürünerek kayalara varılan eski zamanlara göre büyük bir gelişmedir! Son olarak, şanslıysanız ve bir arkadaşınız kayalara arabasıyla gidecekse ona takılın, en güzel yöntem budur. Mamak yolları biraz karışık olduğu için, yolu hiç bilmeyenlerin arabayla gitmesi biraz dertli olabilir ve ufak kaybolma sorunları yaşatabilir! Arabayla Peksimet ve Maden Ocağı’nın tam dibine kadar girilebilirken, A-blok ve Ayna Kaya için arabayı bıraktıktan sonra biraz yürümek gerekecektir. Arabanızı bırakırken mutlaka kilitleyin ve içinde değerli şeyler bırakmayın..
Son zamanlarda A-blok kayalıklar ciddi şekilde askeri bölge olmuştur; bölgedeki en iyi rotaları barındıran bu yerin tırmanışa şimdilik fiilen kapalı olması çok kötü oldu. Ayrıca 2012-2013 yılları itibariyle de Tüm bölgenin TOKİ inşaatı olması veya askeri bölge olarak kapatılması gündemdedir ki, bu da fena bir gelişme… Umarım bu durum yakında düzelir!
Kayalıklara giderken yanınızda daima bol su ve içecek taşımakla zarar etmezsiniz; rotalara yakın bir temiz su kaynağı yoktur. Peksimet kayalıklarından yarım km. kadar uzakta, vadi tabanındaki çiftliğin yakınında bir çeşme vardır ama burası toprak yol üzerinde değildir. Yiyecek ihtiyacınızı otobüsün sizi mahallede bıraktığı meydana yakın bakkallardan karşılayabilirsiniz.
Hüseyingazi’de kamp yapmak isteyenler için Peksimet kayalıklarının tabanında üç-dört çadır kurulabilecek düz yerler açılmıştır. Askeri bölge özelliği dolayısıyla A-blok kayalıklarında veya dikenli tel içinde kamp yapmayın!
Hüseyingazi kayalarında ancak son yıllarda, uzun tartışmalardan sonra boltlu spor rotalar açılmaya başlamıştır. Bundan önceki tarihlerde açılan rotalar geleneksel yöntemlerle, sikke ve takoz kullanılarak açılmıştır ve en eski rotaların bir kısmında, paslı olsa da güvenilir durumda olan sabit sikkeler mevcuttur. Hüseyingazi kayalıklarındaki bir detay da – boltlu spor rotalar haricinde- rotaların hemen hiçbirininin tepesinde sabit istasyonlar olmamasıdır. Kısaca, geleneksel rotalarda üst istasyonlar olmadığı için bunların takoz ve baba yardımıyla kurulması bilgisine hakim olunması mutlaka gereklidir.
Ayrıca bölgedeki spor rotalar da görece yeni olduğu için çoğunun üst istasyon boltu bir adettir; zaman zannederim içinde standart olan iki bolta çıkartılacaktır fakat siz bir rotada üstten emniyetli çalışırken bu tek istasyon boltunun yanısıra bir alt bolta da ipinizi geçirin; ayrıca istasyondaki küçük iniş karabinasından emniyet alarak çalışmayın, bu iş için kendi kilitli karabinininizi bolta kullanın. Bazı rotaların istasyonlardaki mağaracı karabini, kimliği belirsiz kişilerce çalınmış olabiliyor; bu duruma da şaşırmayın! İşte Türkiye’nin başkentinde, milenyumda spor tırmanış!
Hüseyingazi’nin kayası (yukarıda tekrar edildiği üzere) zaman zaman çürük olabilmektedir; burada tırmanırken dağda tırmanırmış kadar dikkatli olun. Az tırmanılan bölgelerde (ve de özellikle Maden bölgesinde) rotadan iri taş blokları düşürebilirsiniz! Tırmanıcı ve emniyetçinin kask giymesi düşebilecek taşlar açısından iyi olabilir çünkü sağlam olduğu bilinen bazı tutamak ve basamaklar bile beklenmedik tarzda kırılabilmektedir.
Hüseyingazi’deki spor rotalarda tırmanış diğer bölgelerden farklı değildir; bir set ekspresbant (en çok 10- 12 adet) size yetecektir. Geleneksel rotalar için ise standart bir tırmanış seti (bir telli takoz seti -mikro takozlar dahil- ve bir yaylı takoz seti ) yeterli olacaktır. Lütfen tırmanırken sikke kullanmayın ve çakılı bulduğunuz sabit sikkeleri sökmeyin!
Hüseyingazi aslında askeri bir bölgedir ve özellikle de batı taraftaki A-blok kayalarda tırmanıcılar ardarda birçok sefer, askerler tarafından dışarı çıkarılmıştır. Halihazırda A-blok kayalara giden toprak yol üzerine dikenli tel çekilmiş durumdadır. Her durumda, kimliğinizi yanınızda bulundurun.
Bol tırmanışlı günler dileğiyle..
Bu yazı yorumlara kapalı.