13 Ağustos 2016

KAPILI İKİZLERİ İLK ÇIKIŞ- VERÇENİK BÖLGESİNDE GELENEKSEL ROTA!

 

IMG_4036 IMG_4047 IMG_4058 IMG_4061 IMG_4062 IMG_4069 IMG_4072 IMG_4085 IMG_4108 IMG_4109

Verçenik bölgesinde kaya tırmanış imkanı gerçekten ciddi derecede bence. Ama burada kaya tırmanışının pek de yapılmadığı da bilinen bir gerçeklik. Fakat tırmanış sever birisiyseniz ve hele bir de kaya tırmanış malzemelerini oraya kadar taşıdıysanız, çevredeki gözden kaçması imkansız karanlık renkli kaya duvarlarını bölen çatlak hatları ve granit-bazalt taşından kahverengi, Chamonix bölgesine has şekilli kulelerde bir rota çıkmayı istemek kaçınılmaz olur. Ancak terslik şu ki, burada bazen kayanın çürüklüğü dayanılmaz boyutlara varabiliyor. Bundan bir şekilde kaçınabilirseniz eğer, granit tarzında zevkli rotalar çıkmak çok olası- ki bu bölgede geçmiş yıllar içinde aslında çok sağlam ve güzel granit etapları içeren, rota bulması zevkli birçok tırmanış yapmak şansım olmuştu. Buradaki birçok kaya kulesi, sadece Aladağlar’daki rotalar kadar çürük, bir diğer deyişle sağlam ve çürük kayanın kaçınılmaz bir kombinasyonu..

Dostum Tafa ile (M.M. Kalaycı) 2850m irtifada kampımızı kurduğumuz Kapılı Göller’in doğusunda, Verçenik dağının tam kuzey omzu altında kalan, tepesi 3250m’lere uzanan iki kafalı bir kule sistemi günlerdir bize bakıyordu. Buradaki son kısa günümüzde bu ikili kule sisteminde bir rota çıkacaktık, ancak nereden girseydik? Buna rota tabanında karar verecektik. Granit ve bazaltın karanlık tonları ile gizli şekilleri kandırıcı oluyor genelde. Hiç tırmanışmaz gözüken çok yer şahane çatlaklar ve yüzey tutuşarı içerebiliyor. Böylece kazma kramponu çadırda bırakarak sadece kaya donanımını sırtlandık ve 40 dakika trek ile henüz sabah gölgesini yaşayan kulelerin tabanına vardık. Biraz keşif ardından (en iyi keşif kara keşfidir derler!) iki kulenin arasındaki oluk- kulvara yakın başladık. İlk ip boyu belirgin kulvarı bölen bacanın solundaki tutuşlu ama ara emniyeti olmayan sapasağlam yüzden tırmanış verdi (45m, III+, IV). İkinci ip boyu çarşaklı kulvarda kolay yükselişti (40m, I, II). Artık rotayı anlamıştık, sola ayrılan kulvarımsı oluktan giderek, bunun devamındaki kara- kahverengi yüzü bölen çatlağı çıkacaktık. Üçüncü ipte kulvarımsı oluk ve devamındaki yüzden dikleşen etaplara devam ettik (60m, III+). Kilit etap olan dördüncü ip boyuna varmıştık, bu zevkli ve dik granit etabı yüzeyi bölen iyi bir çatlakla kulenin tepesine çok yaklaşıyordu (40m, V-) ve göller manzarası ile zevkli etaplar verdi. Bu son istasyonda ters bir köşeye çaktığım v-profil sikkeyi çakılı bıraktım. Sağlamlığına karşın bazen iri çürük bloklar olan, dikkat gerektiren bir etaptı kilit. Son ip boyu ise kulenin sırtından zirvesine gidişti (30m, III-). İnişi hemen iki kulenin ortasındaki belirgin kulvardan (altta ikinci ip boyumuza birleşerek) 2 sefer 30’ar metre inişle yaptık.

Toplamda 3 saat kadar süren tırmanışımızla (ve şansımıza mükemmel havada!) bu kulelerin ilk tırmanışını yaptık; Kapılı Göller’e hakim olan   bu iki kardeş kuleye ‘Kapılı İkizleri’  adını vermeyi uygun bulduk, zira yerel isimleri zaten yok bu tür kaya kulelerinin.  Çıktığımız rotanın adı  ise  ‘Onlayn Çekin’ oldu; böylece 5 ip boyu, 200m uzunlukta  ve genel zorluğu III+, V- dereceler olan bir geleneksel rotayı tırmanmış oluyorduk.

Yorum olarak; bölgede birçok benzer olası tırmanış arasından bir tanesi; granit ve bazaltta, çoklukla sağlam ve boşluklu, bazen ara emniyeti kıt tırmanış veren, süper manzaralı ve eğlenceli bir çıkış oldu. Tabii ki çürük bloklar ve setlerdeki curuf- çarşak birikimi tehlikeli olabilir.

Şimdi ne istiyorum, tabii ki bizi bekleyen benzer rotalara girmeyi,  büyük sabırsızlıkla. Teşekkürler Tafa!

Bu yazı yorumlara kapalı.