20 Nisan 2015

KIZLARSİVRİSİ DAĞI (3070m) KUZEYBATI YÜZÜ YENİ ROTA

???????????????????????????????IMG_0364??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????? IMG_0462

Fotoğraflar: Tunç Fındık, Mustafa Kalaycı

Evin arka bahçesindeki tırmanışlar serisinde bir diğeri: Kızlarsivrisi (3070m) kuzeybatı yüzünde yeni bir rota. Kızlarsivrisi Dağı, Batı Toroslar / Beydağları zincirinin en yüksek doruğu ve  şekil olarak şık  bir zirve. Benim için anlamlı bir zirve aynı zamanda, çünkü bilinen  ilk kış çıkışını 1992 yılında  Hacettepe’den dostlarımla (Ataç Besi, Akgonca Göztaş, Emre Peker ve  Burçin) yapmıştık. 1999 yılı baharında ise,  Kızlarsivrisi’nin kuzeybatı yüzünün sağ tarafında yeni bir rota çıkmıştık; Caner Odabaşoğlu, Çağrı Tansuğ  ve ben, nisan ayı başında  600m kadar uzunlukta  geneli kar-buz, birkaç da miks step (III, III+ kaya) içeren bir rotayı tırmanmıştık. Ancak  Kızlarsivrisi’nin kaya yapısının  genelde sağlam olmadığını (veya çok çürük olduğunu) da bu tırmanışta görmüştük.

Bu sefer, tam 16 yıl sonra,   17 nisan 2015 tarihinde, 600m kadar uzunlukta yeni bir rota çıktık dostum  Mustafa Kalaycı (Tafa) ile: ‘İşçi Yorganı’, 600m, 45-60 derece eğimli kar-buz tırmanışı. Rotaya girmek için, Çamkuyusu-sedir araştırma ormanı tarafından  dağın kuzeybatısına dolaşmak gerekiyor, ki  pek kısa bir yol değil. Biz bu durumda  kafamıza göre en enteresan gözüken kulvara girdik; sonradan dostum Yılmaz Sevgül’den öğrendiğime göre, rotanın ilk yarısını zaten yine eski dostum Haldun Aydıngün 2012 yılında çıkmış ve soldaki sırtlarda giden   farklı bir kar rotasından zirveye bağlamıştı. Biz  bunu bilmeden  rotayı farklı ve dik kulvarlara giren direkt bir  çıkışla sırtta bitirdik.  Girişte, kayalık duvarlı  dar bir kulvardan ortalama 40 derece eğimle tırmanışa başladık  fakat kar koşulları tam da istediğimiz gibi değildi aslında; altta sert buz üzeri  bilek boyu yumuşak kar vardı.  Son kısımda, ortalama 55-60 dereceleri bulan dik ve güzel yüzeylerde  iyi buz koşulu yakalayarak, çift buz  kazması ile devam ettik,  tırmanış boyu hiç ip açmadan toplam 2.5 saatte zirveye vardık. İnişimiz ise çok eğlenceli ve komik oldu; kar kulvarları boyunca  kıçımız üzerinde kayarak 1 saatten az sürede kampa varmıştık! Uzun süredir bu kadar çok eğlendiğimi hatırlamıyorum doğrusu..

Yorum olarak, güzel gözüken ve ilginç bir hat;  daha iyi buz koşullarında farklı zevklerde bir tırmanış olacaktır, ancak  kötü kar şartlarında çığ açısından  tehlikeli  olacak bir çıkış olduğu kesin.

Bu yazı yorumlara kapalı.