29 Eylül 2007

LA SPORTIVA- NEPAL EXTREME tırmanış ayakkabısı

 Bir klasik! Belki de dünyanın en popüler ve yaygın  alpinizm ayakkabısı. Ayağa bir tür kaya ayakkabısı gibi iyi oturan ama krampon takılabilecek kadar da sert olan bir bot ve son derece konforlu. Nepal Extreme modeli haricinde aha ılık iklimler veya normal yaz  kullanımı için yalıtımsız bir modeli de (standart Nepal Top), Gore-tex astarlı, daha hafif ve gelişmiş bir başka modeli (Nepal Top EVO)  ve bu modellerin bayanlar için özel versiyonları da mevcut..  Bu ayakkabının çiftinin ağırlığı ortalama 1.3 kg. kadar. 5000-6000 metrelik dağlar için çok ideal olan Nepal Extreme, buz tırmanışı, miks tırmanış ve extrem tırmanışlar için en ciddi seçenek. Ülkemizde kısa kış çıkışları için güzel bir bot. Resimde solda Nepal Top EVO, sağda Nepal Top Extreme görülüyor.

Artıları: Zaman içinde esneyip gevşemeyen bir taban sistemi var ( zira çoğu dağ tırmanış botları ilk birkaç kullanımı takiben tabandan yumuşayıp patiğe dönerler!) Hem buzda hem de kayada son derece iyi tırmanılabiliyor, diğer dağ botlarının kalın, ‘filayağı’ gibi hissizliği bunda biraz daha az. Her sert tabanlı botta olduğu üzere, kayadaki köşe ve küçük çıkıntılarda kolay tutunma özelliği çok güzel. Kramponla kullanım için ideal bir bot- tabanın sert, boğazın daha yumuşak olması keyifli ve yormayan bir buz tırmanışını sağlıyor. Bu bot özellikle de otomatik ve yarı-otomatik bağlamalı krampon sistemleri için mükemmel. Botun neredeyse tüm alt yarısını kaplayan friction lastiği de hem tırmanışta, hem de botun dayanıklılığında etkin rol oynuyor. Daha soğuk iklimler için üretilmiş olan Nepal Extreme modelindeki Thinsulate yalıtımı oldukça işlevsel. Botun bağ sistemi çok iyi, botu istediğiniz yerinde istediğiniz sıkılıkta ayarlamanız için herşey yapılmış.. Botun eski modellerinde krampon ön toka oluğu hemen aşınıp bitiyordu, ama şimdiki modellerde burayı çok sağlam yapmışlar ve kolay aşınmıyor. Bot son derece rahat, kutudan ilk çıkıp giyildiği zaman bile ayağı  vurmuyor (sadece, önlem olarak topuğun yanlarını bantlamayı öneriyorum, ne olsa sert bir bot). Botun derisi zor ıslanıyor ve ıslansa bile hemen kuruyor.

Eksileri: Belli bir zorluk derecesinden ötede kaya tırmanışı (mesela spor tırmanış!!!) için tabii ki kullanılmaz. Taban bittiğinde değiştirilmek üzere tasarlanmış ama bu Türkiye’de hiç olası değil, dolayısıyla tabanı eskiyice üstü yeni, altı bitik bir botla kalıyorsunuz.. Bu bot uzun süreli kış tırmanışları için uygun değil, eninde sonunda deriden yapılmış bir bottur ve uzun sürelerde, ıslak karda, soğukta uzun uzun istasyon beklemelerinde vb. ayağı üşütüyor. Botun fiyatı genelde oldukça pahalı- ama mesela Avrupa ülkelerinde, indirimde vb. biraz daha ucuza satın alınabiliyor.

Bu yazı yorumlara kapalı.