LOWE ALPINE- ALPINE ATTACK 50 tırmanış çantası
Ekstrem dağcı Marc Twight’in önerilerini dikkate alarak bu hafif, kullanışlı ve sağlam çantayı üreten Lowe Alpine firması, bunun en çok satan çantalarından birisi olacağını asla tahmin etmemiş olmalı.. 30, 40 ve 50 litre boyutlarında üretilen Alpine Attack, adı üzerinde, hızlı dağ hücumları için yapılmış ve önerdiğim kullanım alanları, bivaklı kış çıkışları, teknik tırmanışlar, bir haftayı geçmeyen çıkışlar.. Yukarıdaki resimlerde 2005 ve 2008 yeni tasarımlarıyla gördüğünüz Alpine Attack modelinin en eskisi, bence olabilecek en iyi ve basit tasarımdı. Bu çanta artık her yıl garip ve farklı tasarımlarla piyasaya çıkıyor!
Artıları: Alpin tırmanışlar ve/veya kamplı tırmanışlar için 50 litrelik model gayet yeterli, ufak boyutlu bir tulumla rahatça sığılabilen bir çanta bu. Sırt sistemi çok basit ve sadece ikiye katlanmış bir mattan oluşuyor- gerekirse bunu çıkarıp bivakta, kampta vb. kullanabiliyorsunuz. Uzun, sıkıştırmalı boğaz uzatması ve uzatılabilen üst kapak sayesinde çanta gerekirse oldukça büyüyebiliyor.. Krampon cebi, iki adet ayarlı buz aleti askısı, her iki yanda çıkartılabilir teknik malzeme askıları, gövdenin iki yanında buz aleti askıları olması, çok kullanışlı özellikler. Eskiden beri söylenen ‘çantanın Cordura kumaştan olanı daha sağlamdır’ söylemini çürütecek kadar dayanıklı bir kumaş olan diamond grid fabric, çantanın hemen her yerinde kullanılmış; cordura sadece çantanın tabanında var. Çantanın tek ana bölmesi var, kısacası sevmediğim ve işe yaramaz bir detay tulum bölmesi yok. Çok hafif (eski modelde sadece 1 kilogram, yenilerde biraz daha ağır) ve ucuz bir çanta. Çeşitli renk seçenekleri mevcut – benim kullandığım modelde dışının sarı olması, çantanın içindekileri az ışıkta görebilmek açısından çok iyi! 30 ve 40 litrelik modellerde bel kemeri sadece perlon kayıştan ibaretken, 50 litrelik modelde kalın sayılabilecek, yumuşak bir bel kolonu var. Ana bölmede üç adet iç cep mevcut ve bunları ıvır zıvır küçük şeyleri koymak için kullanmak iyi oluyor. Çantanın kafasındaki dış cep gayet hacimli ve kullanışlı, fermuarı da çok sağlam ve çift yollu. Çantanın iç ana girişi üzerindeki sıkma perlonu işlevsel, ip vb. iyi sıkışıyor (yurdumuzdaki bazı üreticilerin yaptığı gibi, çanta dolunca bu perlon kısa gelmiyor!) Bu çanta tırmanışta insanın sırtına çok iyi oturuyor ve kaskla hareketi, tırmanmayı engellemiyor – gerçek dağcılık ve tırmanış çantasının tanımı bu bence. Üzerinde salkım saçak perlon kayışlar olmaması da mükemmel!
Eksileri: Bu çanta ekspedisyon tırmanışları ve yürüyüşler için yapılmamış, yerine uygun olarak kullanılması hayal kırıklıklarını engelleyecektir.. Çok ağır yükler ve uzun yürüyüşlerde sırt sistemi yetersiz kalır, çünkü yukarıda anlattığım üzere oldukça basit bir sistem bu, ayrıca sırta yapışıyor olması da sırtı çok terleten bir unsur. Krampon cebi işlevsel ve sağlam cordura kumaştan olmasına karşın içinde taşıdığı dişli gereç yüzünden kısa sürede delinip yırtılıyor, çareniz bunu tamamen kesmek oluyor! Çanta en büyük ve tamamen dolu olan halinde dengesiz ve uzun oluyor. Mat, çadır vb. bağlamak için yan perlonlar biraz kısa, fazladan tokalı perlon kayış taşımak faydalı. Bir de büyük tulumlar ve büyük çantalara alışık kişiler için bu çanta uygun değil, sığma zorluğu yaşanabilir. Yeni modellerde kafa kısmı uzamıyor, dolayısıyla kullanışlılıkta biraz azalma sözkonusudur.
Bu yazı yorumlara kapalı.