10 Ocak 2008

MARMOT SUPERHERO softshell tırmanış ceketi

”300 euroluk bir cekette tadilat yapman gerekiyorsa, o ceket işlevsizdir”

Marmot’tan beklenecek kalitede bir dağ ve tırmanış ceketi. Softshell özelliğinde, yani su geçirmez değil, suya çok dayanıklı ve daha iyi soluyan Gore Windstopper kumaştan yapılan ceket anatomik kesimli ve değişik renklerde üretilmiş, ortalama ağırlığı 650 gram olan ceket dağcılık, tırmanış ve genel outdoor kullanımın yanısıra, şehirde kullanmak için de çok ideal. 5 değişik renkte bulunabilen ceketin Gore Windstopper kumaşı son derece sessiz, soluyabilir ve gayet esnek.

Artıları: Esnekliği ve kesimi nedeniyle tırmanırken rahatsız etmeyen, vücuda iyi oturan, sıkmayan bir ceket bu. Marmot’a has ‘angel wing’ kesimi ile kolları yukarı uzatıp kaya filan tutunca veya buz aleti savurunca bel yukarı toplanmıyor. En önemli özelliği kapşonu olması; bugunlerde birçok softshell cekette kapşon yok (dağ için çok önemli bence). Kapşonun arka ve yanlarda hacim ayarı var, kaskın üzerine kolaylıkla kapatılıyor ve rahatsız etmiyor. Kapşon, gerekmediğinde yaka içine fermuarlı bir ceple gizlenebiliyor veya başka bir fermuarla tamamen sökülebiliyor. Ceketin dirsek ve omuzları, daha kalın ve yine esnek kumaşla desteklenmiş; koltukaltı fermuarları ağır aktivitede havalandırmaya çok yararlı. Laser ile tutturulmuş  iç göğüs ve dış bel cepleri var. Bu ceket sadece ince bir dış ceket olarak değil, aynı zamanda ısıtan bir windstopper polar olarak algılanmalı.  Sugeçirmezlik iddiasında olmadığı halde, ceket suya çok mukavim ve dışı ıslanınca bile hızla kuruyor. Ama yine de, erime ve ıslanmanın en az olduğu kış şartları için daha ideal.

Eksileri: Kapşon tam kapanınca bile  çeneyi tamamen kapamıyor- soğuktan tam kaçamıyorsunuz. Kapşonu gövdeye bağlayan  yaka fermuarı tırmanış ve harekette  kendi kendine açılabiliyor. Ayrıca, kapşonun içinden çıktığı fermuarlı yaka açıklığına tipide kar doluyor ve kar tutuyor (yani, yanlış tasarım- tasarladığı gereci kullanmayan, dağa gitmeyen birinin masada yaptığı tasarı!!!). Bu nedenle, ben de çareyi kapşonu sabit olarak yakaya diktirmekte buldum ve rahatladım 🙂 Kapşona yaptığım bir diğer revizyon da, kapşonun tepelik vizörünün kumaşının içine sert plastikten bir parça koyup diktirerek  kapşonun rüzgar ve yağışta yüzümde büzülmesini engellemek oldu.. Ama tabii, birkaç yüz euro para verilen bir cekette bu tür modifikasyonlar yapmak zorunda kalmak  hoş  birşey değil! Ayrıca, ceket gereğinden ağır…

Bu yazı yorumlara kapalı.