MILLET EVEREST GTX yüksek irtifa dağ botu
İşte size dünyanın en sıcak tutan dağ ayakkabısı ve yüksek irtifalarda kullanılabilecek, dünyadaki en iyi yüksek dağcılık botlarından biri.. Yüzde on daha hafif olan yeni modeliyle, –60 derecedeki soğuklarda bile ayakları dondurmamak üzere tasarlanan ve genelde görevini iyi yapan bu ayakkabı, yalnızca 7500 – 8000 metrelik dağlar ile kutupların müthiş soğuğunda giymek üzere yapılmıştır. Ayağı (her yönden) koruyan toplam tabaka kalınlığı ortalama 4 cm’dir ve botun bol hacimli olması, parmaklara baskı yapmaması da koruma sağlar. Evazote, alveolite, neopren, mikrohücreli sentetik malzeme vb. birçok katmanla yalıtılan botun ağırlığı, çifti için ortalama 2700 gram, yani ilk çıkan modellerinden neredeyse yarım kilo hafif.. Bu, ilk bakışta yine de biraz ağır gözükse de, aslında oldukça iyi bir rakam çünkü yüksek dağlarda kullanmak gereken plastik ayakkabı ayağa iki numara kadar geniş alınıp, üzerine yeti süper tozluk, onun üzerine de neopren süper tozluk takılması gerekiyordu. Everest GTX tüm bunların yerini tek seferde kapatıyor ve ilk sayılan kombinasyona göre çok daha hafif, kullanışlı ve az hacimli. Söylemeye gerek yok, Türkiye için çok fazla ve gereksiz bir ayakkabı olsa da, Himalaya vb. yüksek dağlarda en çok tercih edilen ayakkabı modeli budur. Bu botun orijinal tasarımı, İtalyan One Sport’a aittir ama Fransız Millet bu firmayı satın almış ve botu da değiştirmiştir.
Artıları: Kaliteli bir ayakkabı; herşeyden önce görevini eksiksiz yapıyor. Botun kendine ait integral Goretex astarlı kevlar kumaştan tozluğu var- yani ayakkabı bağla sonra da tozluk tak derdi yok. Botun iç mesi çok kaliteli, yalıtımlı ve dayanıklı, aslında neredeyse kendi başına bir ayakkabı. Botu giyip çıkarmak gayet rahat ve kolay; dıştaki iki fermuar, içteki kolay tutulur cırt cırtlı bağ ve ayarlar ile aşırı sıkmadan ayağa göre ayarlamak da rahat. Alt kısım ön ve arkada kauçuk çarşak bantları ile kevlar kumaştan koruma var ve tabanda vibram lastik kullanılmış (biraz ince gerçi). Son üretilen modellerinde hemen her krampon modelini -klasik veya otomatik bağlamalı, sert veya oynak- takmaya uygun ön ve arka oluklar var (eski modellerde bu seçenek yoktu) ama oynak modelleri (mesela Grivel G12 veya Black Diamond Sabretooth) tercih etmek gerek çünkü ayakkabı sert tabanlı olsa da, biraz olsun esneyebiliyor.. Kramponla kullanımı rahat bir ayakkabı; normalde de giyimi konforlu ve ayağı vurmuyor. Termal özellikleri gerçekten ileri düzeyde; günümüz için daha iyisi henüz yok- mesela muadili Lasportiva Olympus Mons ile Everest’te herkes ayağını dondururken, bu botla hiç kimse donuk yaşamıyordu. Tozluğun kumaşı ve genelde botun dikişleri çok sağlam- aramid iplikten olduğu için dikiş açılması diye bir dert yok. Tozluğun kumaşına krampon dişi girse bile yırtılmıyor, o derece sağlam bir kevlar- goretex kumaştan..
Eksileri: Yapması gereken göreve göre pek eksiği yok demek doğru olur. Bot biraz ağır ama muadilleri arasında yalıtımı açısından en iyisi bence, mesela Everest Dağı’nda La Sportiva Olympus Mons giyenlerin çoğunda donuk vakası olurken, Millet Everest giyenlerde bu hiç yoktu! Bu bot aşırı hacimli ama daha az hacimli olması da bu tür bir bottan beklenmiyor zaten- ancak insan ayağında fil ayaklarıyla gezmek hissi yaşıyor bununla ve söylemeye gerek yok, teknik tırmanış yapmak olası değil bununla. Tozluk da kaztüyü elbiseyle kullanım için tasarlandığından dolayı çok bol. Bunu boğazdan sıkma seçeneği yok- kramponla tırmanırken, daha ince pantolonla kullanmakta sorun çıkabiliyor- bol olduğu için tozluğa krampon takılabiliyor. Everest’in eski modellerine çoğu tür krampon asla olmuyordu; aşırı genişlik ve önde krampon oluğu olmaması nedeniyle uygun kramponlar, sadece bazı modeller gerekiyordu. Şimdiki yeni modelde ise taban tasarımı tamamen değişmiş ve çoğu tür otomatik krampon (özellikle de Grivel G12 ve Camp İce Rider ve BD Sabretooth ve Bionic) oluyor, ama yine de denemek gerekiyor. Bu botun en zayıf tarafı ise, Goretex tozluğun alt-dış kısımlarının ve genelde yapısının aşınmaya dayanıksız olması; zaman içinde çeşitli yerleri yamamak, bantlamak, rektifiye etmek gerekiyor. Taban kenarları ve ince taban lastiği görece dayanıksız, uzun kullanımda bazen açılıyor ve tamirat gerektiriyor. Kısaca, botu biraz daha hafifletmek için sağlamlıktan ödün verilmiş. Bu bottan bugüne dek 3 çift eskittim. Her bot ortalama 3 adet 8000 metrelik ekspedisyonu götürecek kadar sağlam.
Ve gelelim en feci tarafına; astronomik derecede pahalı bir bot- tüm emsalleri gibi.
Bu yazı yorumlara kapalı.