10 Kasım 2022

NEPAL-HİMALAYALAR- AMADABLAM DAĞI (6856m) TIRMANIŞI

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Malgorzata Zielinska, hava fotoğrafı Tashi Sherpa)

Bir sefer daha,  dünyanın en muhteşem dağlarından Amadablam’a çıktım! Nepal’in ünlü Everest bölgesinde yürüyen herkesin  Everest’ten çok daha fazla dikkatini çeken bu muhteşem  dağ, haklı olarak  Nepal’in (ve de dünyanın) en popüler dağlarından biri ve belki de en çok çıkılanlardan- ‘dünyanın en güzel dağı’ olarak anılınca  talebi çok! Buna göre de (özellikle dengeli hava içeren sonbahar – ekim ve kasım sezonunda) rota boyunca sabit hatlar yardımı  ve şiddetli sherpa desteği ile çok kişi bu ünlü zirvesine tırmanabiliyor- bu yıl Nepal hükümetinin  bu dağ için 400’den çok tırmanış izini verdiğini biliyorum. Ben de bu sefer rehber olarak bu tırmanışın olmasını sağladım. Polonyalı dost Malgorzata Zielinska  ile beraber ana kamptan tek seferde zirveye çıktık (çünkü önceki hafta 6189 metrelik Imjatse dağına tırmanarak yüksekliğe mükemmelen adapte olmuştuk). Böylelikle, ben de bu dağa üçüncü sefer çıkmış oldum (2004 yılı ekimindeki  ilk çıkışım, 2021 ocak ayındaki  kış çıkışım ve şimdi de rehberlik amaçlı olarak). 6000 metrelik dağdan sonra ana kampa helikopterle uçarak vardık (zaman ve çaba açısından iyi bir fikirdi!) ve konforlu bir ana kampta birkaç gün dinlenme ardından, dostumun tüm yükünü taşıyan Onggchu Sherpa’nın da bize katılmasıyla, ideal koşullarda ve sağlıkla, 25 ekim 2022 günü  zirveye çıktık; ana kamptan kamp 1’e,  oradan kamp 2’ye ve kamp 2’den doğrudan zirveye tırmandık. 

Amadablam, tam da göründüğü gibi, bolca teknik tırmanış içeriyor, bu dağın yürüyerek çıkılan rotası yok. 4600 metrede şahane bir otluk düzlük çanak olan ana kamptan zirvesine 2250 irtifa farkı var ve 5800 metreden itibaren, klasik rotası olan güneybatı sırtı ve yüzünde kaya ve buz zorlukları var. Kış tarihine nazaran  soğuk ve tırmanış zorluğu görece çok daha az olsa da yine de (sabit hatlarla bile) kolay bir dağ değil Amadablam, ama şunu da söylemek gerek ki, zaten sabit hatlar olmasa bu dağa çok az insan güvenlik içinde çıkabilir.. Velhasıl, öncelikle ana kamptan kamp 1’in olduğu omza uzuuun bir yaklaşım var- 1200m kadar irtifa alımı ve son kısımda dev bir taş tarlası içinden hoplaya zıplaya geçiş ardından, 100m kadar bir slab etabı (III derece) geçiliyor.  Amadablam’da kamp yerleri çok dar ve sınırlı, kullanmak su (veya kar veya buz) bulmak da büyük sıkıntı. Özellikle çok insan varsa (bu sezon gibi) bu işler büyük sorun.. 

5850 metrelerdeki 1.kamptan 6050 metredeki 2.kampa kadar, kaliteli granit kayada  IV ila VI derece arası  kaya tırmanış zorluğu var, özellikle 6000 metredeki en dikey pasaj olan  ‘Yellow Tower’ yani Sarı Kule etabı bir ip boyu VI derece kaya tırmanışı gerektiriyor. Sonrasında ‘Grey Tower’  yani gri kulede IV derece kaya ve M4 derece miks etaplar ve 55 derece kar-buz tırmanışı gerektiren traversler ve dikey pasajlar var.. Bunlarla varılan keskin, jiletvari bir sırt hattı olan  ‘Mushroom Ridge’ yani Mantar sırtında IV derece kaya ve 55 derece buz tırmanışı bulunuyor. 3.kampın olduğu 6300 metredeki sığ omuzdan  dağa adını veren ‘Dablam Serac’ yani Dablam buz duvarı sağına uzanan buz yüzünde 250m kadar 40 ila 55 derece kar-buz tırmanılıyor (6500-6600m’ler). Serak’ın tam sağ kenarında bir ip boyu kadar 55-70 derece eğimde buz tırmanışı ardından, serak’ın oluşturduğu sığ bir buz taraçası üzerinde üst buz yüzünü seraktan ayıran ana çatlak (bergschrund)  geçiliyor ve ‘flutings’ yani buz olukları ile bezeli üst buz yüzü 250m kadar 50 derece eğimde tırmanılarak, uzunca bir sırt olan zirveye ulaşılıyor (6856m). İniş aynı rotadan ve yine tam bir gün alıyor.

Amadablam’ın zirvesi, güzel, açık bir günde olmak için harika bir yerdir: 7000 metreye varan irtifanın etkisi  ve eksi yirmibeş- otuzbeş  derece arası soğuğu saymazsak eğer! Manzaranız 360 derece tüm Himalaya’dır: Shishapangma, Cho Oyu, Everest, Lhotse, Makalu, Kanchenjunga gibi 8000’liklerin hepsi ve yüzlerce başka Himalaya zirvesi 250 kilometreye varan görüşünüzdedir ve çoğu sizden aşağıdadır.. Hayran olmamak elde değildir, yerle gök arasında!  

İşte böyle. 25 günlük bir Nepal seferi, 5000, 6000 ve 7000 metrelik üç dağ tırmanışı, bolca helkopter uçuşu ve yükseklerde geçen şahane günler ardından, helikopter ile ana kamptan 1 saatte Katmandu’ya inerek bu seferi noktaladık! Bir sonraki sefer ne zaman? Sadece zaman gösterecek ama yakınlarda olmasını diliyorum…. 

Dağlarla kalın!

A rapid ascent up Amadablam (6856m), arguably one of the most beautiful peaks on our planet,  with dear Malgo Zielinska from Poland. Being one of the most popular, most wanted  peaks  of the world, Amadablam is a crowded mountain especially in autumn climbing season. Despite being technically rather hard and exposed, nowadays fixed lines and lot of Sherpa support render this peak- same as Everest actually- a possible proposition  for the average alpine enthusiast. Anyway, the route of first ascent (Hillary and friends, 1961) that we climbed, the southeast ridge and face, offers up to grade VI climbing on rock and 40 to  max 70 degrees snow and ice climbing on  2250m altitude difference from BC to summit.  As we were acclimatised fully from our ascent of Imjatse peak of last week, we summitted Amadablam in one go, without any rotations, which was fine. This was my third time on this peak, last time being in in winter 2021 on my own. Overall, a nice and beautiful trip without any hitches. Congratulations dear Malgo! On towards next objectives!

 

Bu yazı yorumlara kapalı.