9 Kasım 2022

NEPAL-HİMALAYALAR- IMJATSE DAĞI (6189m) TIRMANIŞI

 

(Fotoğraflar: Tunç Fındık, Malgorzata Zielinska)

Bir sefer daha Nepal, ve sevdiğim Khumbu bölgesi, Everest’in oralar, bu sefer 6000 ve 7000 metrelik dağlarda rehberlik amaçlı, ama ne önemi var, mühüm olan orada olmak….!

Bu seferimizin ilk 6000 metrelik dağı olan Imjatse (daha çok bilinen adı ile Island Peak)  Everest bölgesinin popüler dağlarından biridir. 6189 metrelik irtifasıyla NMA (Nepal Mountaineering Association) ‘trekking peak’ yani ucuz  ve basit tırmanış izni ile  tırmanılan bir dağdır. Imjatse dağı  benim artık altıncı sefer gittiğim bir dağ, gerek daha yüksek dağlara çıkış öncesi yükseğe uyum tırmanışı olarak, gerekse müşterilerime rehberlik için  bu bölgede Mera Peak (6476m) ve Lobuche East Peak (6119m) ile beraber en sık gittiğim yüksek dağlardan. Öyle ‘trekking peak’ dediğime bakmayın, bizim Ağrı dağından çok daha zordur bu tırmanış, kar, buz, buzul, aşırı  yükseklik filan  derken. Bu sefer Polonyalı dostum Malgorzata Zielinska ile beraber yola çıktık, hedefimiz bölgenin mücevheri, Malgo’nun rüyası olan  Amadablam dağına (6856m) ana kamptan tek seferde  çıkıştı. Ve Imjatse hem bu tırmanış için yükseğe uyum, hem de arkadaşıma teknik olarak  antrenman olacaktı, mükemmelen öyle de oldu. 

5 ekim 2022 günü Nepal’e indiğimizde havalar sıradışı ve mevsim dışı tarzda  kötü devam ediyordu, çoktan bitmesi gereken muson mevsimi olağandan uzun sürdüğü, hala çok yağış  bıraktığı için Nepal dahilinde  dağlara (bizim için, Lukla’ya) uçuşlar kötü hava nedeniyle aksamaktaydı.  Biz de Katmandu’da iki gün keyfekeder ve keyifli bir dinlenme ve  düzgün şekilde hazırlık ardından, 7 ekim günü helikopter ile  Lukla’ya uçtuk ve treke başladık. İlk günler, Everest ana kampı rotasında  sis ve hafif çisenti içinde, pek manzara olmadan  yürüsek de,  4000 metrelere vardığımızda  hava toparlanabildi ve mavi gökler ile muazzam manzaralar  geri geldi.  Birkaç gün sonra, 4300 metredeki Dingboche yerleşiminden, benim sıklıkla kullandığım yürüyerek çıkılan bir dağ olan   5050 metrelik Nangkarsan tepesi ile aklimatizasyon sürecini hızlandırdık ve ardından da 4600 metredeki Chukkung yerleşimine gittik. Burası Imjatse tırmanışı için hazırlık merkezi görevini gören bir yerleşimdir. Ertesi gün 5050 metredeki Imjatse ana kampına  Lhotse ve Imja buzullarının arasındaki çöl gibi kurak, kumlu boğazlardan yürüdük ve  16 ekim sabahın ilk saatlerinde,  saat bir gibi  zirve için tırmanışa başladık. 

Imjatse klasik rotası, çöl gibi kurak ana kamptan  5500 metrelere dek döne dolaşa yükselen kolay, taşlı topraklı bir  patika ile başlar. Ardından kayalık yamaçların teras ve setlerini izleyen ve kayalık sırtlar, yamaçlar arasında gezinen  basit  bir tırmanışla (II derece) 5800 metrelerdeki dik ve çürük bir kaya kulesinin tepesine varılıyor. Keskin, boşluklu 50 metrelik  bir sırt  ile (II derece kaya)  ‘krampon noktası’ denilen buzul girişi bir terasa varılıyor ve buradan sonra kazma-krampon kuşanıp, ip birliği ile  tepedeki dağ çanağının taban ve kıyılarını kaplayan  geniş buzula doğru devam ediliyor. Buzul girişinde  buz tepeleri ve büyük çatlaklar arasından  başlanıyor ve devamında oldukça yatık bir buzul üzerine çıkılıyor (tabii ki, gizli ve açık birçok buzul çatlağı var burada, o yüzden mutlak ip birliği gerekiyor) . Varılan yer, zirve etabına giden 150 metrelik bir buz duvarının tabanı oluyor. Ortalama 40 ila 55 derece arasında eğimli bu içbükey kar-buz yamacı sabit hatlarla döşelidir ve bu etap ile 6100 metrelerdeki karlı zirve sırtına ulaşılır. Ardından 50-60m kadar, ortalama 40 derece eğimli kardan bir sırtta tırmanışla, küçük ve dar bir kar-buz kubbesi olan  zirveye ulaşılıyor (6189m). Zirve oldukça manzaralıdır; tüm kuzey tarafı dev bir blok şeklinde kapatan Nuptse ve Lhotse, Khumbu bölgesinin Amadablam, Cho Polu vb gibi  birçok dağı, Hongku boğazı ve ötesindeki Baruntse, Makalu gibi 8000  metrelik dağlar ile, muhteşem bir manzara ve geniş bir görüş  var…Tabii ki 6000 metrelik bir dağın tüm soğuğu ve 6000 metrenin gereken hipoksisi  bu dağda tamamen mevcuttur.  Toplam 7 saat kadar süren  tırmanışın buzula kadar olan kısmını karanlıkta yaptık, iniş de aynı rotadan iple inerek yapıldı. Aynı gün akşamüzeri Chukkung’a (4600m)  inmiştik bile. Böylece Amadablam için yükseğe uyum sürecimizi harika bir şekilde tamamlamış olduk ve 25 ekim günü Amadablam’ın zirvesine tek bir seferde ulaştık. Bu da sonraki hikayede.. 

 

16th october 2022, with my friend Malgorzata Zielinska we summited  Imjatse, Khumbu’s popular ‘trekking peak’ (aka Island Peak) at 6189m altitude. This was an acclimatisation phase for us to climb Amadablam one time up and down, and it succeeded. We summited under excellent weather and good snow conditions. Imjatse  is a beautiful Himalayan peak with excellent views, and she gives everything a Himalayan 6000’er can offer:  cold, exposure, solitude, magic views and rarified, hypoxic air of high altitude! Way to go, Malgo!

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı.