5 Kasım 2015

OSMANİYE- ‘BABİL KULESİ’ TIRMANIŞI

1 2 3 4 5 6 7 IMG_2121 IMG_2123 IMG_3327 IMG_3288 IMG_3331

Dostum Burak Gürer’in nazik  daveti ile oluşan Gaziantep ziyareti ve sunumumdan sonra, buradaki tırmanıcı arkadaşlarıma sordum; geleneksel ne çıkabiliriz? Onlar da Osmaniye tarafındaki çok ip boylu bir geleneksel rotadan bahsettiler. Böylece ne olduğunu anlamadan, 31 ekim sabahında  rotanın girişinde buldum kendimi ve hatta  ilk ip boyunda! Ekibimiz Zirve Dağcılık  Gaziantep Şubesi ve Gaziantep Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyelerinden oluşuyordu. Ve buradan, tüm oradaki dostlara ilgilerinden ve nazik davetlerinden  dolayı teşekkür ederim. Tabii ki  tekrar oraya gidecek çok  güzel dostluklar ve tırmanışlar var..

‘Babil Kulesi’ olarak ad vermeyi teklif ettiğim orman içindeki bu enteresan kulenin ‘Abugannuş’ adlı   ilk çıkış rotası, Barış Çelik ve Abdülkerim Koska tarafından 2013 yılında yapılmış. Gaziantep’ten 150km kadar mesafede, Osmaniye’nin Düziçi beldesi yakınındaki dağlık Berke Barajı yakınında bulunan rotaya ulaşım pek zor olmasa da alengirli sayılır. Kısaca, orman içinde olmasını beklemeyeceğiniz ve uzaklardan gözükmeyen bir kireçtaşı kulesi bu.

Rota 200m  ve 4 ip boyu uzunlukta, genel zorluğu  IV+, iki ip boyunda V ve VI- dereceler veren bir sırt-slab- yüzey rotası. İlk ip boyu ıslaklık ve çamurdan dolayı zor ve mücadeleli; ardından temiz gri kireçtaşında zevkli tırmanış başlıyor. Kilit ip boyu olan 2.ip ise VI- ve boşluklu, ara emniyeti kıt bir tırmanış. Kulenin tepesinden aynı rotadan, ağaçlardan iple iniliyor. Tırmanış, ben, Burak Gürer  ve Barış Çelik’den oluşan ekibimizce 4 saatte yapıldı.

 

Bu yazı yorumlara kapalı.