19 Ekim 2010

SHİSHAPANGMA (8013m) tırmanış denemesi NEPAL- HİMALAYA 2010

zirve_logo_kucuk.jpgimg_4786.JPGimg_4511.JPGimg_4698.JPGimg_4751.JPGimg_4780.JPGimg_4981.JPGimg_5119.JPGimg_4868.JPGimg_5299.JPGimg_5008.JPGimg_5201.JPGimg_5220.JPGimg_5274.JPGimg_5265.JPGimg_5307.JPG

Nepal’den herkese Namaste!

Eylül ayı boyunca, bildiğiniz üzere Tibet’te, 8012 metrelik Shishapangma Dağı tırmanışındaydım. Bu tırmanışta bana partnerim olan Dawa Sherpa eşlik etti. Genel olarak hava ve kar durumunun istisnasız  tüm Himalaya’da kötü ve tehlikeli olduğu bir tırmanış dönemi oldu ve maalesef, çığ riski nedeniyle Shishapangma’da 7900 metre gibi, zirvenin sadece 130 metre kadar altından geri dönme kararı vermemiz gerekti. Tabii dağ bu, sağlık olsun demekten başka bir şey yapamam-ama bu tırmanış için ciddi para ve efor sarfedildi. Yine de, Shishapangma kuzey yüzünde  dönemin en yükseğe ulasan ve ve alpin tabiattaki tırmanışını  yapmış olduk. Bizim gibi ufak, iki kişilik bir ekip için başarı sayılır! Zirve günü hava gerçekten mükemmeldi, rüzgar (önceki ve sonraki günlere göre) yok sayılırdı ve Everest, Cho Oyu, Lhotse ve Makalu’nun muhteşem manzaralarına şahit olduk..

Shishapangma büyük ve geniş bir dağ, mesafeler çok uzun (sadece ileri ana kamp- kamp 1 arasi bile 12 km kadar), bu seneki gibi kar derin ve batak olunca dağda hareket cok zorlaşıyor. Ayrıca, tırmanışı yaptığımız 1964 kuzey rotası iyice kar tutan ve çok miktarda buzul çatlağı barındıran, çığ açısından da bariz tehlikeli bir rota. Biz de, 5700 metredeki ileri ana kampımızdan ilerde tek bir yüksek kamp kurup bir gece aklimatizasyon için yattik (6500 m) ve ardından, şiddetli rüzgar koşulları arasında iki üç iyi gün bulup zirveye çıkmayı denedik.  1. kampta bir gece (6500 m) ve 2-3. kamp arasında bir yüksek kamp ile (7150 m)  1 ekim 2010 tarihinde sabah erkenden kuzey sırtından zirveye tırmanışa basladık. Rota genelde sırta çıkınca kolay bir kar- buz sırtı, 7600 metre civarında 50-60 metre kadar dik bir  miks etap var (55 derece buz, II-III derece çürük kaya, eski sabit hat ipleri). Ancak 7800 metreden sonra rota sırttan  karlı dik bir yüzeye dönüyordu ve burada ciddi çığ riski oluşmuştu (önceki haftaların şiddetli rüzgarıyla oluşan, yarısı düşmüş kar plakaları ve batak kar). Burada merkezi zirveye devam etmeme kararı aldık, bizim için bu kadar zirveye yakınken dönmek oldukça zor bir karar oldu, ama sağlık ve bir gün geri dönüp tekrar denemek için bunu yapmamız gerekiyordu :-)…

Bizden sonraki gün zirveye gitmek isteyen Rus ve Latviya’li arkadaşlarımız ise, hızı saatte 100 kilometreyi aşan sert rüzgar nedeniyle 3. kamptan  dönmek zorunda kaldılar. Shishapangma bu yıl kimseye  zirve izni vermedi. Dağdaki derin kar koşulları ve toplamda 5 ekip, en çok 20 kisinin olması da tırmanısa pek yardımcı olmadi. Kısaca, Shisha pek popüler bir dağ değil! Cho Oyu’da bu dönemde 70 ekip ve 500 kadar kişi varken, Shisha’da sadece 5 ekip ve 20 kişi!

Dhaulagiri’de 3 , Cho Oyu’da 1 kişinin çığda hayatını kaybettiği, hemen kimsenin  hiçbir zirveye gidemediği 2010 sonbahar tırmanış dönemi bu şekilde sona erdi.  Böylece, 6 ekim gibi kamplarımızı toplayıp Çin Ana Kampı, Nyalam ve Zhangmu üzerinden Nepal’e, Katmandu’ya döndük. Artık başka zaman, başka 8000’lik zirvelere………

Bu tırmanışta bana manen ve maddeten destek olan Zirve Dağcılık Klübü, The North Face, Globalstar Avrasya,  Solgar, Suunto, CNN Türk, İşdestek gibi değerli sponsor ve destekçilere ve tüm izleyen, gönül verenlere çok teşekkürler.

ALMOST  SUMMIT IN SHISHAPANGMA- BACK FROM 7900 m!

Dear friends and followers, Namaste from Nepal.  Here is  my Shishapangma report.

As you knew already, me and my partner Dawa Sherpa tried to summit Shishapangma by the northeast ridge in 1st October 2010, but due to dangerous & insecure snow conditions, we had to abort as high as 7900 metres, ie. around 130 m short of the central summit. The weather on our summit day was very good, with great views of Cho Oyu, Everest, Lhotse and Makalu, and no wind almost, a ‘windstopper glove’ day really. Climbing was not technical, but exposed at bits, with a short section of ropes for maybe 70 metres. The rest was a snow- ridge climbing of 35-50 degrees.

Beforehand, we just had spent 1 night in camp 1 (6500 m) for acclimatisation and rested down in ABC (5600 m). On the summit attempt which luckily coincided with a period of good weather that held for only a few days, we went up to camp 1 (6500 m) and then a high camp 2 (around 7150 m) which was mostly in knee deep snow cover on the glacier. Then, on 1st October, we went for the summit, starting 6 am for the northeast ridge.  Before us was a French team of 3 members and 3 Sherpas which started from camp 3 , and they too had to return from 7900 m due to avalanche danger, as high as the prominent black tower on the ridge.I am convinced we did our best, but the mountains are not always as kind as most times to people. In the extraordinary conditions that reigned the Himalaya this autumn season, Shishapangma was quite difficult to climb for small teams like us- high wind, deep snow, hidden crevasses and long distances from the ABC up. It has been a difficult expedition with difficulties and snags right from the beginning. There being very little number of people with no coordination did not help- as less as 5 expeditions total , many of them 2 or 3 man teams.Our sympathies and condolescences for the climbers who lost their lives in Dhaulagiri and Cho Oyu. We are sorry for the people whom we share the same ideal and dreams.Great thanks to my sponsors, supporters and followers– soon to continue the quest for high peaks!
Best wishes from Katmandu.

Bu yazı yorumlara kapalı.