26 Eylül 2007

SUUNTO VECTOR / X-LANDER dağcılık kol saati

 

 Bence üretilmiş  en kaliteli ve karizmatik  dağcılık  saatleri.

Finlandiya’nın Suunto firması tarafından üretilen bu darbeye dayanıklı, sugeçirmez  saatler, aslında saatten çok bir tür bilek üzeri bilgisayarı olarak tasarlanmış. Bir çok model, özellik ve renkte bulunabilen Suunto saatlerinin dağcıların ilgisini çekecek modelleri Vector (sol resim) ve X-lander (sağ resim). Bu saatlerin  ağırlığı 55-65 gram kadar. 2005 yılından sonra çıkan Observer modeli de benzer özellikler taşıyor  ama titanyum ve çelikten yapılmış olması ve farklı şekli ile değişik bir tarz sunuyor. 2010 yılı için Vector’un kalp atım sayma monitorlu (heart rate monitor) modeli olan Vector HR üretilmiş, antrenman meraklılarına duyurulur.. 

Artıları: 30 metre derinliğe kadar su geçirmezliğe sahip, darbelere oldukça dayanıklı ve  aynı zamanda  şık görünen saatler bunlar. Hem Vector hem de X-lander modellerinde zaman (24 saat – 12 saat seçenekleriyle), altimetre (metre veya fit seçenekleriyle), barometre (milibar veya inç/cıva basıncı seçenekleriyle) ve elektronik pusula özellikleri var. Özellikle barometredeki hava basıncı değişiklik grafiği havadaki değişimleri anlamak açısından çok yararlı. Pusula da gayet güzel çalışıyor- bu güne kadar en az beş sefer beni dağlardaki  sis ve kötü havada kaybolmaktan kurtardı.. Vector ve X-lander’in  farkları; Vector modelinin dışı sert plastik, X-lander’in dışı ise parlak, ağır aluminyum malzemeden. Elektroluminesan ışık özelliği ile karanlıkta da kullanılabilen gereçlerde alarm, kronometre, geri sayım ve yükseklik alımı/kaybı kaydetme, 24 saatlik yükseklik hafıza kaydı özellikleri de bulunuyor. Kolayca değiştirilebilen tek bir küçük yassı pil ile neredeyse iki yıl çalışıyorlar. Değişik kayiş tasarımları (deri, plastik, kumaş/cırt cırtlı bant ) mevcut..

Eksileri: Çok iriler. Kolda biraz büyük duran gereçler oldukları için kolunuzda bununla tırmanınca mutlaka kayalara vurulup çiziliyor ve çalışmasına zarar gelmese bile şıklığı bozulabiliyor (valla ben kapılara bile çarpıyorum:-) .. Saatin hafıza/ yükseklik kaydetme özellikleri çok çok  iyi ve özellikli olmasına rağmen pek kullanmadım bu güne kadar, çünkü ihtiyaç duymadım. Elektronik pusulanın zaman zaman gerçek kuzey bulunarak ayarlanması gerekiyor, yoksa yanlış yön verebilir.. Bir de gerçekten pusula kullanmayı gerektiren yerlerde, bu aletin pusulasına güvenip yön bulmaya çalışmak bazen hatalara yol açacaktır, harita pusula kullanımı için gerçek bir pusula taşımak gerekli bence. Bu saatlerin pil yuvası kapağı zaman içinde hasar görüyor ve açıp kapaması dertli oluyor (çünkü pil yuva kapağı da disposible yani kullan-at tarzı) ama 2010 yılı itibarıyle pil yuvası kapakları da aşınmaz metal donanımdan yapılıyor.  Saatin pilini senede bir değiştirmek şart, yoksa biterek sizi beklenmedik yerlerde saatsiz bırakabiliyor. Bu saatlerin pilini bulmak da ayrı bir sorun! Kayışlar dayanıklı ama  mesela X-lander’in deri kayışı çok hızlı eskiyor. Son olarak da, çok pahalı bir gereç..

Bu yazı yorumlara kapalı.